Locuri de muncă în Retail – Ce trebuie să ştii

cum sa vinzi mai mult in retail

Ok, deci ești o persoană sociabilă. Îți place să lucrezi în echipă şi excelezi în poziţii care implică interacţiunea directă cu clienţii, fie ca aceasta înseamnă să vorbești despre ultimele trenduri, fie că trebuie să evidenţiezi produse de ultimă oră. Atunci ești pregătit pentru o carieră în domeniul vânzărilor! Dar ce post ți s-ar potrivi?

Pentru a te ajuta in luarea acestei importante decizii, iată aici câteva tipuri de cariere în industria vânzărilor pe care să le poți avea în vedere, împreuna cu câteva sfaturi practice pentru a le obţine:

Asistent de vânzări

Cu ce se ocupă: Vinde produsele sau serviciile oferite în cadrul magazinului. În general, aceştia sunt în interacţiune directă cu clienţii, menţinând o legătură permanentă  în vederea indentificării nevoilor acestora, recomandând produsele spre vânzare şi procesând plăţile pentru finalizarea vânzărilor. De cele mai multe ori, aceştia se ocupă cu reaprovizionarea şi restocarea rafturilor şi, ca parte a postului, trebuie să îndeplinească anumite obiective.

Abilităţile necesare: Trebuie să fii un individ încrezător şi deschis, plăcut, cu spirit de echipă.

Cât poți câştiga: Salariu variază în funcţie de industrie, experienţă şi de orele de lucru. În orice caz, pentru o poziţie full-time, salariul iniţial poate fi în jur de 1200 lei şi se poate mări până în jurul sumei de 1800 lei, în momentul în care deveniţi membru senior al personalului. Oportunitațile de avansare in carieră sunt numeroase, cu posibilitatea de a ajunge manager de magazine, și mai târziu Manager Regional.

Perfect pentru: Oameni sociabili.

Sfatul nostru: Nu te lăsa tentat de primul loc de muncă găsit. Folosește-ţi punctele forte şi încercă să găsești un magazin de care ești pasionat, înainte de a aplica pentru orice post. Nu numai că îți va face plăcere să lucrezi acolo pe termen lung, dar entuziasmul din timpul interviului pentru postul respectiv, va fi de bun augur.

Manager de magazin

Cu ce se ocupă: Supraveghează operaţiile generale la nivelul întregului magazin, asigurând o bună desfăşurare a vânzărilor şi satisfăcând cererile bugetare sau obiectivele de vânzare. Sunt responsabili cu toate aspectele legate de calitatea serviciului, prin urmare, trebuie să menţină o bună disciplină în rândul personalului, un moral ridicat şi, de asemenea, standarde ridicate pentru satisfacţia clienţilor.

Abilităţi necesare: Abilităţi interpersonale excelente, abilităţi administrative şi capacitatea de a delega sarcini. De asemenea, veţi avea nevoie de un nivel adecvat de experienţă anterioară în domeniul vânzărilor.

Cât poţi câştiga: Pentru un post managerial într-un magazin mic, salariul de început este în jurul sumei de 3000 de lei şi poate creşte până la 3500, odată ce ai construit un palmares de succes. Pentru magazine mari şi mărci recunoscute, salariul poate fi şi în jurul sumei de 6000 lei.

Perfect pentru: Persoanele cu abilităţi de conducere.

Sfatul nostru: Începe prin a îți dezvolta abilităţile de conducere în posturi de asistent de vânzari, de supraveghere şi administrare. Menţionează în aplicaţia pentru poziţia de manager pe care o dorești efectuarea oricăror funcții de conducere şi îndeplinirea obiectivelor specifice postului avut. În acest fel, nu doar menţionezi abilităţile pe care le poţi conferi postului dorit, dar le şi dovedești.

Merchandiser

Cu ce se ocupă: Concepe prezentarea artistică a vitrinelor, promoţiile din cadrul magazinului şi plasarea strategică a produselor pentru a creşte estetica şi vânzările generale ale afacerii. Pornind de la prezentările de vitrine ale marilor branduri aflate pe marile bulevarde ale lumii, până la micile afaceri ale căror produse sunt prezentate adecvat – acestea sunt parte din responsabilităţile comerciantului.

Abilităţile necesare: O abordare creativă, dar obiectivă şi o atenţie deosebită la detalii.

Cât poţi câştiga: Salariile de început sunt în jurul sumei de 2600 lei şi, odată pe deplin calificat şi cu o anumită experienţă în domeniu, acestea pot creşte până la 3500 lei.

Perfect pentru: Personele cu un dezvoltat simţ estetic, cu initiativa si atentie distributive.

Sfatul nostru: Dacă nu reuşești să aplici direct pentru un post de merchandiser, nu te descujaţi. Alte poziţii din domeniul vânzărilor, cum este chiar si cea de asistent de vânzări, pot reprezenta o modalitate foarte bună pentru a dezvolta un simţ estetic cu privire la ce funcţionează în acest domeniu şi, de asemenea, poate ajuta la dobândirea experienţei esenţiale necesare unui post de merchandiser.

Buyer

Cu ce se ocupă: Selectează o gamă variată de produse destinate vânzării, luând în considerare obiceiurile de cumpărare ale clienţilor, preţul, calitatea, trendurile pieţei şi o serie de alţi factori. Buyer-ii trebuie să fie cu un pas înainte în ceea ce priveşte popularitatea produselor şi trebuie să îşi menţină afacerea pe cât de relevantă posibil şi actualizată după ultimele tendinţe.

Abilităţile necesare: Un simţ comercial excelent, abilitatea de a anticipa ce anume se va vinde şi de a estima preferinţele clienţilor. Trebuie sa aiba de asemenea abilitați numerice și analitice.

Cât poţi câştiga: Un achizitor junior sau asistent achizitor poate câştiga iniţial în jur de 2500 lei. În orice caz, la demonstrarea unui palmares de succes, salariul poate ajunge până la 8000+ lei, în special când vorbim de branduri premium.

Perfect pentru: Persoanele inovatoare care lansează noi trenduri, serioase, positive, placute.

Sfatul nostru: Fii la curent cu progresele din domeniul tău de activitate, fie că vorbim de cele mai noi tendinţe în modă, fie de ultimele descoperiri tehnologice. Este necesar să ştii care va fi următoarea mare tendinţă înaintea celorlalţi (sau, cel puţin, în acelaşi timp cu ceilalţi).

Poziţii în Sediul Central

Cu ce se ocupă: În afară de poziţiile menţionate mai sus, de achiziţionare şi comercializare vizuală, toate carierele – de la resurse umane până la posturile de administrare şi marketing – se găsesc în sediul central, în cadrul majorităţii companiilor.

Abilităţile necesare:  Să fii un apărător al brandului, indiferent de postul ocupat. De asemenea, sunt necesare abilităţi excelente în specialitatea ta, precum şi abilitatea de a lucra în echipă. Cerinţele specifice variază în funcţie de post.

Cât poţi câştiga:  Pachetul salarial iniţial variază între de 2000 şi 4000 de lei, în funcţie de post, dar poate creşte rapid, în cazul în care lucrezi pentru un brand recunoscut, iar poziţia ocupată este importantă.

Perfect pentru:  Persoanele care preferă să lucreze în spatele scenei.

Sfatul nostru: Dacă ești în căutarea unui post care nu este considerat în mod tradiţional un post în vânzări, nu excludeţi complet această industrie. A lucra pentru o companie de retail în departamentul financiar, de exemplu, poate fi mai uşor de obţinut decât alte posturi cu aceasta specializare, ceea ce vă poate facilita obţinerea calificărilor necesare pentru a evolua profesional.

Alte posturi de luat în considerare în domeniul vânzărilor: Manager Regional, Lider de Echipă, Supraveghetor, Casier.

Sfaturi importante

Îți prezentâm aici câteva dintre sfaturile noastre cele mai importante pentru a găsi un loc de muncă în industria de retail:

Fiţi practic – Nu este nicio problemă dacă începeţi de jos. Cu atitudinea şi experienţa corespunzătoare, veţi promova rapid.

Fii îngrijit – Aspectul îngrijit este de o deosebită importanţă pentru a ieşi în evidenţă pentru aceste tipuri de posturi.

Fii entuziasmat – Alegeţi un magazin sau un produs care chiar îți place – va fi mult mai uşor să vinzi produsele eficient

Fii proactiv – Fii la curent cu inovaţiile din industrie.

Fii determinat – La intrebarea Ce dorești să faci pe plan profesional? Răspunsul “Vreau să lucrez în vânzări” nu vă oferă o direcţie clară pentru succes.

Fii specific – Folosește exemple specifice despre cum ai atins obiectivele anterioare pentru a da greutate CV-ului.

Fiţi încrezător – Abilităţile interpersonale excelente şi o personalitate pozitivă şi entuziastă sunt cheia pentru a găsi postul potrivit.

1 Comment

Leave a Reply