Top cinci tendințe de transformare digitală în Retail pentru 2018

Nu putem să nu observăm cu toții că și în retail, un val de digitalizare a lovit industria – și în favoarea retailer-ilor și de partea consumatorilor. Mergi la Zara și un asistent de vânzări cu un aparat micuț în mână îți gasește măsura dorită în ce magazin vrei tu, sau într-un târg imobiliar unde cu ajutorul unui VR poți să-ți vezi apartamentul sau casa dorită fără să fi fizic acolo.

Dacă retailul este gata pentru aceasta sau nu, consumatorii au devenit dependenți de lumea personalizată a peisajului digital modern, și se așteaptă ca retailer-ii să-i urmeze exemplul. Consumatorul digital de astăzi este o foarte exigent. Vrea ceea ce vrea, și vrea acum! (Și aceștia sunt doar cumpărătorii de astăzi, nici măcar nu m-am dus pe Generation Z, care se așteaptă de fapt să devină următorul devorator de retail.)

Retail-ul de astăzi nu au avut niciodată mai multe cereri – sau mai multe oportunități – pentru a-și atinge clienții în moduri noi și interesante. Retail-ul nu mai vinde lucruri. Vinde experiența de a cumpăra acele lucruri. Și ar fi bine să fie una bună!!! Spunea cineva, “Nu mai putem fi un pic digitali”. Este un tren “totul sau nimic”, iar retailer-ii care refuză să se ducă cu acest tren acum vor rămâne în urmă.

Acum, am adunat aici câteva dintre cele mai mari tehnologii care au început să afecteaze din ce în ce mai mult industria:

Telefoanele Inteligente

Îmi amintesc și acum când am cumparat pentru prima dată, timid, câteva haine de pe un magazin on line, fără să le ating, fără să le probez. Acum, aceasta chiar pare a fi old sftuff, numai când mă gândesc ca Amazon Go oferă în State acum clienților șansa de a cumpăra obiecte prin just walk out technology (adică doar prin scanarea bunurilor cumparate cu aplicația telefonului personal, fără a sta la coadă la casă la ieșirea din magazin). Posibilitățile de azi în materie de mobilitate rulează de la personalul de vânzări care se plimbă prin magazine cu mobilele în mâna și magazinele on line pentru aproape orice brand. Un studiu recent a arătat că 82% dintre utilizatorii de telefoane inteligente își consultă telefoanele în magazin în timp ce se hotărăsc ce să cumpere. Și, mai departe, este logic ca acei cumpărători să poată utiliza acum plăți mobile – de la un număr tot mai mare de furnizori – chiar în timp ce se află în magazine.

Mobile wearables scutură, de asemenea, lumea digitală. Acestea sunt acele dispositive electronice cu microcipuri care pot fi purtate în corp ca implanturi sau ca accesorii. Astfel, retail-erul poate comunica cu tine mai ușor sau ști exact de ceea ce ai nevoie și să te abordeze personalizat. Nu numai că este mai rapid și mai ușor, dar este și distractiv pentru client, plus că poate fi încă o modalitate de a-și aduce clientul la ușa magazinului on line sau cea fizică.

Smart Beacons

O altă modalitate inteligentă de captare a clienților sunt smart beacons. Smart Beacons este o tehnologie care funcționează cu Bluetooth cu scopul de a alerta retailer-ii atunci când clienții se află în vecinătatea magazinului, astfel încât retailer-ii să poată comunica cu aceștia într-un interval de timp prestabilit. De fapt, smart beacons fac marketing orientat la un nivel cu totul nou. Ce moment mai potrivit pentru a trimite unui client un cupon de reducere decât atunci când este în fața ușii tale?

Smart Beacons permit, de asemenea, colectarea imediată a datelor pentru a determina și eficiența campaniei de marketing pe care un retailer o derulează. În ce moment al zilei funcționează mai bine un promo? Printre ce grupuri de vârstă? Ce tipuri de produse? Cu ajutorul smart beacons, retailer-ii nu mai trebuie să ghicească sau să dedice tone de timp, bani sau analize pentru a găsi răspunsul.

IoT (sau Internetul Obiectelor)

Acesta este un concept ce presupune folosirea internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte. Nu cred că un articol despre transformarile digitale poate fi făcut în aceste zile fără Iot, așa că îl includ și pe acesta, dar nu numai pentru acest motiv. Dispunând în prezent de dispozitive de 6,4 miliarde de IO și o așteptare de peste 50 de miliarde până în 2020, la fel ca și smart beacons, toate datele produse de dispozitivele noastre vor deveni date de consum cu impact ridicat pe care retailer-ii le vor putea utiliza pentru a personaliza experiențele cumpărătorilor lor, pentru a pune produsele potrivite în fața persoanelor potrivite, la momentul potrivit.

Inteligență artificială

În continuare, nu pot menționa colectarea datelor fără a aminti și de Inteligența Artificială (AI). Lucrând cu datele colectate în timp ce stai tu pe internet, Inteligența Artificială permite retailer-ilor să înțeleagă preferințele personale ale clienților lor și să anticipeze nevoile înainte de a face achiziția ei înșiși. În lumea de astăzi, retail-ul va însemna personalizare. AI este motorul care recomandă produsele pe care s-ar putea să vrei să le cumperi, trimite reduceri pentru lucruri pe care le-ai achiziționat deja și, în unele cazuri, chiar reproiectează întreaga pagină de pornire web pe baza profilurilor sociale ale utilizatorilor.

Și acesta nu e tot. În viitor, AI va înlocui probabil consultanții umani în lumea retail-ului. Cumpărătorii nu vor mai pierde timpul să caute un expert cu care să se consulte. AI poate fi expert în tot și îi va ajuta pe cumpărători să găsească exact produsul de care au nevoie, fie că este vorba despre vinul potrivit pentru cină, despre computerul potrivit pentru profesia lor, sau despre cea mai atrăgătoare haină pentru fix tipul lor de corp.

Realitatea virtuală și augmentată

Una dintre cele mai mari obstacole în obținerea clienților de a cumpăra online este faptul că mulți cumpărători preferă să dețină, să atingă sau să încerce ceea ce vor să cumpere. Atât realitatea virtuală (VR), cât și realitatea augmentată (AR) ajută la reducerea decalajului creat de această problemă prin faptul că dă consumatorilor puterea de a “experimenta” obiectul fără să-l țină în mâini. În timp ce mulți consumatori încă nu au acces la tehnologie VR sau AR, este clar că tehnologia deține un potențial extraordinar, în special pentru cei care locuiesc departe de obiectul pe care doresc să îl cumpere. Imaginează-ți că faci un drive test sau că vizionezi o locuința fără să călci înăuntru.

Ca și în cazul fiecărei industrii din această eră, este important ca retailer-ii să vadă potențialul și să adopte schimbarea. Nu toate tehnologiile vor fi potrivite pentru produsul sau clientela lor, însă dacă vor elabora o strategie digitală flexibilă, vor fi mai bine pregătiți pentru a încerca noi tehnologii pe măsură ce acestea apar.

Între timp, vom vedea probabil că mulți retailer-i continuă să se lupte cu existența unui omnichannel, adică vor continua să încerce să determine echilibrul perfect dintre prezența fizică și atingerea digitală. Nu este o problemă nouă, dar este una care va continua să evolueze în moduri provocatoare și interesante, pe măsură ce transformarea digitală continuă să se desfășoare cu o viteză amețitoare.

Așadar, drag retailer fii deschis și ține pasul, poți fi mai aproape de consumatorul tău decât îți poți imagina!

Leave a Reply