Tendinte în Retail pentru 2018

Pentru ca tocmai am intrat într-un an nou, mă gândesc să încep cu tendințele în retail pe care anul în care abea am intrat le va avea. Acum, acestea nu sunt greu de prezis: consumatorii din ce în ce mai mult folosesc dispozitivele mobile în procesul de cumpărături, se așteaptă mai multe experiențe personalizate și relevante pentru cumpărături, cumpărătorii efectuează cercetări online și apoi achiziționează în magazine, și asa mai departe. Aceste practici și preferințe au avansat în mod constant, astfel încât este ușor de prevăzut și de pregătit pentru tendințele ce vor urma.

Cu toate acestea, există și evenimentele care se află sub radar, cum sunt acele furtuni ciudate care vin de nicăieri, și care au tendința de a avea și ele un efect durabil.

Așadar, urmarind interviuri, articole și mergând pur și simplu la cumpărături, pot aduce aici câteva tendințe care vor influența retail-ul în 2018.

  1. Retailer-ii care promovează calitatea produselor și transparența și procesului de producție vor înflori 

În aceste zile, poți găsi destul de multe informații online și de aceea, cumpărătorii nu mai sunt mulțumiți să nu știe totul despre produsele pe care le cumpără.

Proliferarea în ultimii ani a unor societați transparente, conștiente în mod durabil, cum ar fi Mega Image, care a pornit cu acele campanii în care luau interviu producătorilor de la care aduceau fructele în magazine. Aceasta este o tendință care ne putem aștepta să fie și mai evidentă în 2018.

Consumatorii devin tot mai interesați în proveniența produselor și investesc în acelea care le inspiră mai multa încredere, mai degrabă decât pur și simplu cumpără, ceea ce înseamnă că nu mai este suficient să vindem produse de înaltă calitate fără informații cu privire la ceea ce este în spatele lor.

  1. Magazinele care oferă experiențe unice vor prospera

Comercianții care pot oferi experiențe unice în magazin vor avea numai de câștigat în 2018. La urma urmei, singura modalitate în ziua de azi de a convinge un client care ajunge în magazin, mai degrabă decât să facă cumpărăturile online, este să-i dai o experiență pe care să nu o poată obține în altă parte.

Cand vorbim de experiența în magazin, mă gândesc, de exemplu, la magazinele Mac Cosmetics, unde asistentele de vânzări te abordează cu o prietenie plăcută, încerci ce vrei tu și chiar te și fardezi daca ai timp. Pentru o astfel de experiență, sigur revii in magazinele Mac.

Sau cafenele, cum este Costadoro Business Lounge din Promenada Mall, care au statii de încărcare a telefoanelor sau prize pentru încarcatoarele laptop-urilor.

  1. Personalizarea va deveni din ce în ce mai importantă pentru consumatori

Consumatorii caută din ce în ce mai multe experiențe personalizate în timpul cumpărăturilor cu care să se poată conecta cu adevărat, deci pentru 2018 retailer-ii ar trebui să nu se oprescă din a testa noi modalități de a face apel la această dorință.

Un retailer în fruntea acestei tendințe? Nike. Brandul AthleticWear a fost întotdeauna inovator atunci cand vine vorba de personalizare (permitand cumparatorilor sa isi personalizeze adidașii etc.), însa si-au intensificat jocul mai mult cu clipurile de fitness (mai ales gratuite) din aplicatia lor Nike +, și mergând chiar și mai departe pantofii personalizați HyperAdapt care închid singuri șireturile atunci când îi pui în picior (la noi nu au ajuns înca, dar fiți cu ochii pe ei acest an).

Bineînțeles, Nike cu un succes masiv financiar, au și resursele necesare pentru a împinge personalizarea cred că peste limitele sale. Dar retailer-ii mici pot profita și ei de această tendință. Unele idei? Atrageți clienții (prin intermediul unor istoriei achizițiilor lor) trimițând conținut adaptat preferințelor lor pentru a le oferi produse personalizate către dispozitivele lor mobile.

  1. Magazinele specializate vor fi din ce în ce mai productive

Magazinele de specialitate – cele care se concentrează pe anumite categorii, cum ar fi produsele de frumusețe, își vor crește profitul în 2018, pe măsură ce interesele consumatorilor se concentrează pe produsele localizate.

Un exemplu perfect aici este Grupul german DM (drogerie markt), care a intrat pe piaţa românească în 2007,  și, conform Ziarului Financiar, a realizat în perioada octombrie 2016-septembrie 2017, când se încheie anul financiar al com­pa­niei, afaceri de 339 mil. lei (75,3 mil. euro) şi a trecut pentru prima dată pe profit, în­registrând 2 milioane de lei (aproape 450.000 euro), după 11 ani de prezenţă pe piaţa locală.

Magazinele de specialitate tind să stocheze selecții atent selecționate (adesea din mărfuri locale și produse artizanale) și sunt, în general, considerate mai trendiști decât magazinele universale vechi. Aceste detalii se referă la millennials – care sunt, desigur, cei mai căutați cumpărători de astăzi.

Magazinele de specialitate au, de asemenea, tendința de a oferi clienților noștri mai bune experiențe în magazin, cu un personal mai bine pregătit, prețuri mai bune și servicii mai personalizate. Oferind toate acestea, magazinele de specialitate își dovedesc avantajele față de magazinele universale și dezvoltă relații directe cu clienții lor.

  1. Retailul și tehnologia vor deveni inseparabile

Ca parte a efortului de a oferi consumatorilor experiențe mai bune, retailer-ii vor integra tehnologia și mai mult în afacerile lor.

În 2018, evoluția tehnologiei în industria de retail va contribui la atragerea clienților în magazinele fizice și la crearea unor experiențe în cumpărături deosebite.

Inteligența artificială, realitatea virtual și augmentată și IoT sau Internetul obiectelor vor implica schimbări ferme în retail ca instrumente de care comercianții online sau cei din magazine se pot folosi pentru a ridica și personaliza în continuare fiecare pas al procesului de cumpărare.

Cum am vorbit și în articolul din 22 decembrie, Realitatea Virtuală și Augmentată, va permite consumatorilor să experimenteze practic produsele, cabinele de probă inteligente din magazinele de modă și touchscreen-urile cu ajutorul cărora cauți poduse, vor deveni componente interactive indispensabile magazinelor.

 

2018 va fi de partea retailer-ilor care vin cu moduri inteligente, îndrăznețe de a personaliza și de a ridica fiecare aspect al experienței de cumpărături.

Un An Nou frumos fiecăruia!

2 Comments

Leave a Reply