Să încep așa, eu sunt o mare utilizatoare a comerțului on line. Cumpăr on line haine, cosmetice, chiar și cumpărăturile de la supermarket le fac on line, cu o satisfacție deosebită realizând cât de mult timp câștig pentru mine prin această practică.
Și cu toate acestea se pare că eu și ceilalți români, care fac mai mult sau mai puțin ca mine, suntem foarte puțini, pentru că, uimitor, dar suntem ultimii printre statele Uniunii Europene privind proporția utilizatorilor de internet care au efectuat achiziții on line în 2017.
Dar, să îți spun aici puțin mai pe larg despre studiul publicat de Eurostat privind comerțul on line pentru anul 2017, și pe care îl citez în continuare. În primul rând, studiul ne spune că, având o creștere constanta a consumatorilor electronici în ultimii ani, în UE 7 din 10 utilizatori de internet au efectuat achiziții on line. Da, impresionant numar pentru Europa, și, continuă Euroastat, proporția de cumpărători electronici totuși a variat considerabil în întreaga UE, de la 23% dintre utilizatorii de internet din România până la 86% în Regatul Unit!
Conform studiului, cel mai popular tip de bunuri și servicii achiziționate online în UE au fost îmbrăcămintea și articolele de sport (64% dintre cumpărătorii electronici), urmată de cazare și vacanță (53%), bunuri de uz casnic (46%), bilete pentru evenimente (39%) și cărți, reviste și ziare (34%). Mai puțin de unul din cinci cumpărători electronici au cumpărat servicii de telecomunicații (19%), hardware (18%), medicamente (13%) și materiale de e-learning (6%).
Da, cumpărăturile online sunt foarte populare în UE. Consumatorii apreciază confortul de a putea face cumpărături oricând oriunde, având acces la o gamă mai largă de produse, comparând prețurile și împărtășindu-și opinia cu privire la bunuri cu alți consumatori…, exact așa cum spuneam la început că gândesc și eu.
În partea superioară a clasamentului făcut de Eurostat, situația stă așa: mai mult de opt din zece utilizatori de internet din Regatul Unit (86%), Suedia (84%), Danemarca, Germania, Luxemburg și Țările de Jos (82% fiecare) au cumpărat sau comandat bunuri sau servicii prin internet în 2017. Pe de altă parte, mai puțin de 40% au cumpărat online în România (23%), Bulgaria (27%) și Cipru (39%).
Sexul, vârsta, nivelul de educație și situația ocupării forței de muncă afectează și ele activitățile de comerț electronic. Pentru bărbați, procentul de cumpărători online printre utilizatorii de internet a fost ușor mai ridicat decât pentru femei (69% și, respectiv, 66%), în timp ce persoanele cu vârste între 25 și 34 de ani sunt mai activi cumpărători electronici (77% dintre utilizatorii de internet)
Patru din zece e-cumpărători au declarat că au cheltuit între 100-499 EUR pentru achizițiile lor online în perioada octombrie – decembrie 2017. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani au efectuat achiziții online în valoare de mai puțin de 100 EUR și persoane cu vârste între 25 și 54 de ani și 55-74 pentru achiziții în valoare de 100-499 EUR.
Important este și faptul că aproape șapte din zece cumpărători electronici au raportat că NU au întâmpinat nicio problemă atunci când au cumpărat on line bunuri sau servicii în 2017. Problemele întâlnite cel mai des de către cumpărătorii online din UE au fost legate de o livrare mai lentă decât cea indicată la momentul achiziției (17%). Aproximativ 11% au avut probleme sub formă de eșec tehnic al unui site în timp ce comandă sau plăteau, 9% au primit bunuri / servicii greșite sau deteriorate, 5% au întâmpinat dificultăți în găsirea de informații privind garanțiile și alte drepturi legale, 4% s-au confruntat cu costuri mai mari decât cele indicate și 4% au considerat dificilă depunerea plângerilor.
Conform studiului principalul motiv pentru care nu cumpărăm online este că oamenii preferă să facă cumpărături în persoană pentru a putea vedea produsele înainte de a le cumpăra, sau din loialitate față de magazine (69%). Alți factori, mult mai puțin importanți, au fost îngrijorările privitoare la intimitate sau securitate atunci când plăteau on-line (25%), oamenii crezând că nu aveau abilitățile sau cunoștințele necesare pentru a face achiziții online (19%), preocupările legate de primirea sau returnarea bunurilor (16% ) și nu au un card de plată adecvat (12%). Foarte puțini dintre cei care nu au făcut achiziții online au considerat că livrarea de bunuri ar reprezenta o problemă (6%).
Sigur cei 77% de utilizatori de internet români care nu fac cumpărături on line au unul sau mai multe dintre motivele de mai sus. Însa tot ce pot să spun eu este că, de când am descoperit comerțul on line, viața nu a fost niciodată mai ușoară.
Încercați, acesta este viitorul!
1 Comment