Pentru că experiența unora poate fi modelul altora, am să adun aici și multe interviuri cu oameni speciali din Retail, care nu își văd viața în afara acestei industrii.
Așadar, am să încep cu o astfel de persoana specială, Cristina Enacopol Petrescu, acum HR Manager, în cadrul lanțului de farmacii Dr. Max, abia intrat pe piața românească. Cristina, care a lucrat în retail încă de pe bancile facultății, am întâlnit-o acum în biroul ei și mi-a răspuns întrebărilor cu o veselie frumoasă, așa cum cred eu îi stă bine oricărui HR:
Lucrezi de peste 10 ani în Retail, unde ai evoluat de la an la an până la poziția actuală de HR Manager în DR Max Pharmacy Chain. Poți să îmi descrii pe scurt câteva momente importante din cariera ta?
M-am angajat la 19 ani în industria fashion retail și în 2009 am început să lucrez în Inditex ca Store Manager în magazinul Stradivarius. Inditex mi-a oferit multe provocari și m-a facut să-mi depasesc de multe ori limitele, asa ca am continuat sa evoluez. Astfel în 2011 am fost promovată pe pozitia de HR Manager în brand-ul Stradivarius, iar în 2013 am acceptat o noua provocare, cea de HR Manager International pentru Europa Centrala si de Est pentru brand-ul Bershka.
În Inditex ca HR Manager am avut ocazia să îmi dezvolt o rețea valoroasă de cunoștințe care m-a ajutat atât din punct de vedere profesional cât și personal, zi de zi gaseam noi provocari care să mă tina la curent cu noutațile de pe piața de HR (recrutare, nivel salarial, dezvoltare și motivare angajați, atmosferă, mod de lucru din diferite tari), mi-a cultivat ani la rand pasiunea pentru HR.
În august 2017, dupa 12 ani de fashion retail mi s-a oferit oportunitatea să încerc altceva. Am ramas tot in retail dar în schimb într-o industrie complet nouă pentru mine și anume industria farmaceutică. Astfel la Dr. Max Pharmacy Chain, m-am regasit în valorile companiei (Dr Max ofera încredere pacienților și este aproape de oameni), și in același timp m-a atras idea de noutate.
Cum este o zi in viața unui HR Manager în Retail?
Întotdeauna încep ziua cu multa energie pozitiva la o cafea în timp ce îmi trec în agendă prioritațile și obiectivele din ziua respectivă. Ce iubesc cel mai mult la job-ul meu este faptul că fiecare zi este diferită.
În zilele obisnuite raspund si trimit email-uri, colaborez cu toate departamentele companiei, gestionez procesul de recrutare și training, merg mult pe teren în farmacii, unde ofer suport si soluții echipelor despre cum să se dezvolte sau să își construiască startegii.
Sunt întotdeauna disponibilă pentru a raspunde la întrebarile si nevoile angajaților din companie. Pe langă procese, proceduri si instrumente, nu uit niciodată că oamenii sunt cei mai importanţi într-o companie, iar cele mai frumoase povești de succes se scriu cu ei.
Care au fost cele mai mari provocări de-a lungul carierei cărora a trebuit să le faci față?
Experiența internațională a fost una dintre cele mai bogate și frumoase provocări. Am întalnit oameni frumoși, am învatat pe cont propriu enorm si mi-am dezvoltat experiența de leadership. De asmenea, și cultural a fost o mare provocare, eram responsabilă de mai multe țari, având culturi diferite, provocările venind în a aplica startegiile de HR în contextul realitații fiecarei țări în parte.
O altă provocare am avut-o chiar anul trecut, în 2017, cu noua generație de angajați: “millennials”. Am invatat cum pot fi motivați si fidelizați angajații din această generație, am învațat că vor să fie inspirați, autonomi, neîngrădiți și că urmăresc să se dezvolte continuu.
Care este cea mai mare satisfacție a unui HR Manager?
Satisfacțiile sunt pe masura provocărilor, HR-ul este un domeniu în care este imposibil să te plictisești, cunosti constant oameni noi și ai ocazia sa îi dezvolți. Impactul pozitiv pe care îl poți avea asupra vieții oamenilor este însa cea mai mare satisfactie pe care ți-o oferă domeniul resurselor umane
Din experiența pe care o ai, ce ai ajuns să apreciezi cel mai mult în timpul unui interviu de angajare?
Sinceritatea, comunicarea si spontaneitatea.
Sinceritatea si comunicarea pentru că la interviu este vorba despre contact uman și despre a fi pe aceeași lungime de unda în comunicare. Sfătuiesc candidații să se gândească ca în timpul interviului nu au în față o companie care îi evaluează ci un recrutor și puterea cuvintelor este instrumentul principal pe care candidații îl dețin.
Spontaneitatea pentru că nu am un tipar după care recrutez în schimb am întalnit mulți candidați care au învațat “scenarii” sau au avut un discurs bine pregătit anterior. Dacă un candidat are un discurs bine pregatit, a învațat răspunsuri pre-setate care nu se potrivesc stilului său natural, va consuma energie pentru a-și aminti replicile și nu se va putea concentra pe contactul uman, cu recrutorul, despre care vorbeam mai devreme. În același timp, dacă recrutorul selectează după un “tipar” prestabilit și candidatul va ieși din tipare și va depași marcajul făcut, poate fi tăiat cu foarfeca de pe lista.
Așa că sfatuiesc candidații să fie sinceri și să renunțe la “lecțiile de actorie”.
Ce sfaturi poți sa dai celor care vor sa urmeze o carieră în Departamentul de Resurse Umane în cadrul unei companii de Retail?
Cred că este cel mai greu să dau sfaturi pentru că organizațiile și echipele sunt diferite de la o industrie la alta. La modul general aș enumera: fii preocupat față de oameni – un HR manager este definit de capacitatea sa de a dezvolta și de a construi echipe, fii partener deplin – colaborarea cu toate departamentele este cea mai bună modalitate de a obține idei și practici de resurse umane acceptate si implementate în organizatie, fii un priceput în tehnologie – utilizeaza tehnologia pentru a îmbunatați procesele și eficienta în HR si, nu în ultimul rând, asuma-ți riscuri.
1 Comment