Cum știm deja, cam toate magazinele, ducând deja o luptă împotriva cumpărăturilor on-line, încearcă noi tactici pentru a atrage cumpărători. Așa că să ne gandim: ce face cu adevărat oamenii să-și petreacă timpul într-un magazin? Oamenilor le place să se simtă speciali. Le place să aibă alegeri, simple, la îndemâna, … în cabina de probă.
Cabina de probă este cea mai intimă zonă a unui magazin și unde 60% din deciziile de cumpărături sunt făcute. Nu există un loc mai bun pentru a face un client să se simtă bine decât în cabina de probă. Aici el poate încerca lucrul care i-a plăcut și plătește numai când este sigur că acel lucru i se potrivește. Conform cercetării efectuate și publicate în 2016 de BodyLabs, o companie din New York specializată în software-ul de scanare și modelare 3D a corpului pentru aplicații în fashion, 76% dintre cumpărători încearcă hainele înainte să le cumpere și 91% încearcă încălțămintea înainte de cumpărare. Și adesea vizitatorii părăsesc magazinul fără a cumpăra, deoarece nu pot încerca lucrurile confortabil.
Dar ceea am văzut, și mi se pare extraordinar, este Cabina de Probă Interactivă.
Da, exact!
Așa că voi analiza în acest articol, cum o astfel de Cabină de Probă Interactivă în magazin și cum tehnologiile digitale în cabinele de probă fac viața clienților și a retailer-ilor mai frumoasă.
Dar sa începem cu începutul, tehnologia Augmented Reality Virtual Room Dressing Technology a debutat în 2009. Inițial, entuziasmul se referea la modul în care comercianții cu amănuntul puteau utiliza aceste soluții pentru a determina măsurile clienților, fară să părăsescă cabina de probă .
Apoi, și-au dat semana că de fapt, tehnologia nu era capabilă să determine dimensiunea exactă care să se potrivească.
Câțiva ani mai târziu, cu noi tehnologii de creare de modele 3D, cum ar fi Kinect 2, deși destul de scupă, s-a reușit apropierea de o mai bună determinare a mărimii virtuale.
Acum, pe măsură ce tehnologia Virtual Dressing Room se maturizează, iar costurile de modelare 3D scad și devin mai automatizate, sigur vor exista tot mai multe cazuri în care tehnologia Augmented Reality poate ajuta retailer-ii să realizeze și mai mult angajament și conversie a produselor lor.
Cum retailer-ii folosesc Cabinele de Probă Interactive
Deși ideea cabinelor de probă inteligente este popularizată deja de ceva vreme în rândul retailer-ilor, cazuri cu adevărat viabile au apărut doar cu câțiva ani în urmă.
Dintre cele mai de succes sunt:
Ralph Lauren
Magazinul pilot Ralph Lauren Polo de pe Fifth Ave din New York folosește cabine de probă inteligente cu oglinzi interactive.
De fapt, în cabina de probă este o oglindă mare, cu touch screen. Interacționând cu oglinda, clienții pot schimba iluminatul în jurul pentru a vedea cum se schimbă aspectul lor în funcție de luminile de mediu. Clienții pot apela un asistent comercial din magazin să vină la cabină cu alte modele și dimensiuni pentru probă.
Cabina de probă, creată de cei de la Oak Lab, recunoaște elementele pe care le-a adus clientul, punând produsele pe ecran. Oglinzile arată alte dimensiuni și culori disponibile pentru fiecare articol, precum și produsele recomandate care se potrivesc. Un buton “apelați un asistent” se conectează la o tabletă a vânzătorului din magazin pentru a fi chemați în cabina de probă. Alte funcții, cum ar fi diferite setări de iluminare și opțiuni de limbă, ajută la îmbunătățirea experienței.
Dacă cumpărătorul nu este pregătit să facă o achiziție la fața locului, poate alege să trimită informații despre produs pe telefonul mobil.
După cum spun reprezentanții Ralph Lauren, vânzările au crescut de trei ori după ce au deschis cabina de probă inteligentă, iar vizitatorii petrec acum mai mult timp în magazin.
Rebecca Minkoff
Tot în New York, vizitatorii magazinului Rebecca Minkoff, renumitul brand american, pot, în cabina de probă, să ajusteze iluminatul, pot solicita asistenților din magazin să aducă alte haine și masuri, și să își creeze un profil personal în care istoricul probelor să fie stocat cu ajutorul oglizii inteligente din cabina de probă.
Ca și în magazinul Ralph Lauren, fiecare articol din magazinul Rebecca Minkoff este echipat cu un cip de identificare a frecvențelor radio (RFID). În cabina de probă, produsul este recunoscut automat și detaliile acestuia sunt afișate pe oglindă.
Cabinele de probă inteligente sunt doar o parte din strategia brand-ului Rebecca Minkoff numită “magazinul conectat”. Înainte de a intra în cabina de probă, clienții pot folosi un afișaj cu oglindă mare din magazin pentru a vedea materialele promoționale, a instala o aplicație pe telefon, pentru a găsi rapid articolele de care au nevoie și a le trimite la cabine.
Neiman Marcus
Sarcina principală a Memory Mirror în magazinul Neiman Marcus din San Francisco este de a face probarea hainelor mai rapidă și mai plăcută. Folosind oglinda, clienții nu trebuie să încerce din nou hainele, deoarece oglinda poate înregistra videoclipuri scurte care permit clienților să compare mai multe imagini alese. În plus, clienții pot salva o fotografie a imaginii lor și o pot trimite prietenilor lor pe Facebook.
De ce magazinele au nevoie de cabinele de probă inteligente
Acum am să încerc să evindențiez cinci avantaje majore pe care comercianții și cumpărătorii le pot primi de la cabinele de probă inteligente.
- Reduceți inconvenientele clienților la minim
O cantitate limitată de lucruri pe care să le încercați; neplacerea de a chema un asistent din magazin în timp ce stă gol în cabina de probă; nevoia de a schimba masurile, de a vă întoarce în magazin sperând că nimeni nu va ocupa cabina – toate aceste lucruri frustrează și, uneori, îi face pe mulți clienți să renunțe a mai cumpăra ceva.
Cabinele de probă inteligente pot rezolva toate aceste probleme:
- Ele oferă acces rapid la informații despre produsele din magazin, modelele și dimensiunile disponibile;
- Clientul poate apăsa un buton pentru a chema un asistent din magazin și a solicita acestuia să-i aducă produsul necesar;
- Pot recomanda un produs asemănător care ar putea face ca aspectul clientului să fie mai bun, implicit să cumpere mai mult;
- Elimină necesitatea de a părăsi cabina de probă înainte de a decide dacă să cumpere sau nu.
- Mai multe informații pentru a lua o decizie de cumpărare
Odată cu realizarea cabinelor de probă mai confortabile, tehnologiile interactive ajută clienții să ia decizii mai importante și mai conștiente de cumpărare.
De exemplu, ajustarea luminii ambientale și informații detaliate despre produs sunt suficiente pentru ca un client să decidă în mod independent dacă are nevoie de acest produs.
- Angajamentul clienților
Cabinele de probă interactive permit clienților să privească obiectele disponibile fără să părăsescă cabina și să se întoarcă în magazin. Ele fac, de asemenea, ușoară posibilitatea de a chema un asistent din magazin pentru a aduce alte modele și măsuri.
Aceste caracteristici angajează clientul nu doar pentru cumpărăturile unice, ci ajută la stabilirea unor relații pe termen lung cu brand-ul. După ce a obținut experiența și serviciile pe care nu le oferă alt magazin, clientul se va întoarce să le primească din nou.
- Creșterea vânzărilor
Clientul, demotivat de o experiență incompletă în magazin, pleacă, de obicei, fără a efectua o achiziție. Clientul angajat, care se simte confortabil în magazin, este mai probabil să facă o achiziție. În plus, vor căpăta încredere față de magazin și vor fi dispuși să revină mai târziu.
Încrederea înseamnă că vor urma recomandările afișate și vor lăsa detaliile personale pentru a participa la programul de fidelizare pentru a primi oferte personalizate pe telefonul sau în timpul vizitelor ulterioare la magazin.
Acest lucru este deosebit de relevant pentru un public tânăr. Potrivit anchetei realizate de CrowdTwist, un furnizor american de soluții de analiză omnichannel, 75% din generațiile Z și Millennials sunt de acord să își dea datele lor personale în schimbul unor oferte personalizate. 64% dintre aceștia preferă acele brand-uri și magazine care oferă programe de loialitate.
În concluzie
Pentru un retailer, o cabină de probă este punctul central de atingere a conversiei vizitatorilor către clienți. Prin urmare, o cabină de probă este cel mai bun loc pentru colectarea de analize despre modul în care un client interacționează cu produsele.
Ce modele sunt de obicei cumpărate imediat după încercare? Care a fost încercat de câteva zeci de ori pe săptămână, dar nu a fost cumpărat deloc sau foarte puțin? Informațiile de acest fel sunt extrem de valoroase pentru retailer-i, deoarece ajută la înțelegerea a ceea ce doresc clienții lor și le oferă gama de produse și calitatea serviciilor pe care clienții o așteaptă.
Este aproape imposibil să obții astfel de constatări fără ajutorul tehnologiilor interactive din magazine, mai ales dacă magazinul este unul mare. O cabină de probă inteligentă îi poate spune vânzătorului exact câte articole a încercat clientul și câte a cumpărat. Acesta va urmări istoricul de achiziții al unui client în magazin și va calcula cu exactitate conversia.
Avantajele cabinelor de probă inteligente și a oglinzilor interactive sunt evidente, dar retailer-ii nu le folosesc foarte activ până în prezent, iar în România deloc. Totul probabil se rezumă la riscurile financiare ridicate legate de astfel de inovații.
Cumpărătorii care folosesc cabinele de probă inteligente, mai degrabă decât să navigheze pe etajul magazinului, au 70% mai multe șanse de a face o achiziție. Deci, atunci când este timpul să faci un upgrade la tehnologia ta din magazin, este bine să te indrepți către acestea. Cabinele de probă inteligente te pot ajuta să îmbunătățești experiența clienților și modul în care acești interacționează cu brand-ul.
Viitorul retail-ului se îndreaptă către o lume augmentată și virtuală.
Spor la cumpărături!