Realitatea Virtuală în Training-ul din Retail va deveni în curând o Realitate

    Da, îmi place subiectul acesta și sunt convisă că Realitatea Virtuală (VR) și Realitatea Augmentată (AR) nu mai sunt pur și simplu idealuri futuriste. Acestea sunt acum utilizate într-o gamă largă de industrii și în numeroase scopuri, inclusiv atragerea de noi clienți și instruirea angajaților.
Și aceasta chiar mi se pare extraordinar!
Cum poți să-i explici tu noului tău angajat cum este o zi de 8 martie în floraria ta, sau prima zi de discount în magazinul din Baneasa al brand-ului Massimo Dutti. Acestea sunt scenarii care sunt prea scumpe sau logic greu de creat în mod natural, dar prin care trebuie sa treacă orice asistent de vânzari la un moment dat, mai mult sau mai puțin pregătit.
Acum desigur, ca și în cazul multor progrese tehnologice, rata de adoptare a Realității Virtuale corespunde ratei la care modelele sunt disponibile mai ușor și sunt mai ieftine. Așa că este foarte posibil ca în curând training-ul pentru asistenții de vânzări din magazine sa fie cu totul altfel.

   Dar, ce spun alții despre această metoda, cum este Walmart care a început de anul trecut să utilizeze Realitatea Virtuală (VR) pentru a antrena asistenții de vânzări. Walmart, unul dintre cei mai mari retailer-i din lume, a folosit setul VR cu cască Oculus pentru a instrui angajații. Directorul de Operațiuni, Brock McKeel, spunea că: “VR-ul ne oferă o modalitate practică și scalabilă de a învăța noi abilități, de a le da angajaților mai multă încredere la locul lor de muncă și de a face munca mai interesantă și mai distractivă”.

    Potrivit blogului Walmart, ideea a venit de la un vânzător după ce a văzut tehnologia utilizată de echipa de fotbal a Universității din Arkansas în timpul unei sesiuni de practică. Jucătorii își testau abilitățile și reacțiile într-un joc virtual, pregătindu-se pentru cel real pe teren.
“Imaginați-vă că sunteți un nou asistent de magazin de la Walmart și nu ați experimentat niciodată o Vineri Neagră”, potrivit blogului Walmart care dezvăluie inițiativa.
Idee este, așa cum spuneam, că nu ai cum să înțelegi dinamica unei astfel de zile încarcate până nu o trăiești.
Training-ul cu ajutorul Realitații Virtuale a fost încorporat în 30 de facilități ale magazinelor Walmart pentru a instrui asistenții de vânzări cu privire la modul în care pot gestiona situațiile de zi cu zi, cum ar fi prezentarea unei colecții noi, dar și evenimente speciale, cum ar fi Vinerea Neagră sau zilele de discount-uri. Cu ajutorul Realității Virtuale, un asistent de vânzări este capabil să se transporte în mod virtual într-un magazin în toiul unei astfel de zile și să vadă cum se întamplă lucrurile pentru a obține o perspectivă reală a unei astfel de situații.

    Walmart mai scrie: “VR permite asistenților din magazine să experimenteze un mediu din magazin real pentru a experimenta, a învăța și a trata situații dificile fără a fi nevoie să perturbe experiența cumpărăturilor clienților prin neexperiența sa”.
Angajații care au trecut prin cursuri de formare profesională cu ajutorul Realitații Virtuale au constatat de asemenea că păstrează ceea ce au învățat în aceste situații mai bine decât cei care nu au avut un astfel de training. Instruirea VR a fost lansată în toate cele 200 de Academii ale Walmart până la sfârșitul anului 2017, ajungând la peste 140.000 de asociați care vor absolvi în fiecare an.
Walmart a mai rezumat: “Ce este atât de grozav în utilizarea VR? Ei bine, este foarte usor de utilizat – la fel de usor ca si folosirea unui smartphone. Creează o pasiune despre învățare, pentru că încercăm ceva nou. Și asociații sunt mai în măsură să păstreze și să aplice ceea ce au învățat. “

    Aș menționa aici și un experiment realizat pe la mijlocul anului trecut de Google Daydream Labs, prin care cercetătorii și dezvoltatorii din departamentul VR al gigantului tehnic au construit un model virtual pentru pregătirea unui espresso folosind echipamente profesionale pentru a vedea dacă noii angajați pot învața să o învețe mai bine din practica în VR, spre deosebire de vizionarea de videoclipuri pe YouTube.
În biroul companiei din New York, două grupuri au fost rugate să învețe cum să facă un expresso utilizând fie clipurile video, un grup, sau modelul VR, celălalt grup. Din postarea ulterioară de blog despre rezultate, inginerul software Google VR, Ian MacGillivray, a raportat că, deși nici un grup nu a făcut o cafea perfectă, grupul VR a învățat procesul mai exact și mai rapid, și au spus cu entuziasm că experiența este chiar ”fun”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Source: Ian MacGillivray, developer of the trainer, calibrating the VR interactions. All images courtesy of Google Daydream Labs.

    În același timp, printr-un mod inedit, și KFC folosește Oculus Rift pentru a își instrui angajații să facă puiul prăjit folosind rețeta specială KFC. Cu setul de căști, și printr-un joc destul de sinistru, angajații sunt însărcinați cu demonstrarea stăpânirii virtuale a procesului de gătit a puiului cu scopul final de a ieși din aceea cameră virtuală.

    Training-ul prin joc VR inovator al KFC sigur nu se potrivește fiecărui sector din retail, însă training-ul virtual are sigur un loc foarte important în recrutarea, instruirea și reținerea angajaților din toate sectoarele din retail. Acest lucru este valabil mai ales acum când Millennials au depășit generația X ca fiind cea mai mare generație din forța de muncă. Aceste generații au crescut și sunt obișnuiți cu o lume electronizată, diferită, plină de distracții, în care prelucrarea informațiilor intr-un mod convețional, static, este percepută ca fiind obositoare.

Deci iată un mod de atrage si reține angajați, poate chiar mult mai bine pregătiți pentru orice situații din magazine!

Leave a Reply