Tehnologia Blockchain – am încercat o introducere

Știi acel sentiment când oamenii vorbesc despre ceva și ai dificultăți să-ți imaginezi ce înseamnă? La fel este și pentru mine blockchain-ul. Este un ”blockchain” în mintea mea.! Dar pentru că au fost scrise deja multe despre cryptocurrencies și blockchain, am încercat să citesc, și să citesc, și să dau seama ce este acest blockchain și dacă îl pot descrie în câteva cuvinte.

Iată, în continuare, ce am aflat de la alții:

Ce este blockchain:

Un blockchain este în esență o rețea care folosește un registru distribuit (distributed ledger) pentru a stoca tranzacțiile. Registrul în sine este imuabil și toți utilizatorii participă la procesul de validare a tuturor tranzacțiilor care au loc în blockchain, fără a se baza pe o organizație centralizată. Blockchain-ul are trei caracteristici principale: descentralizarea, securitatea și transparența / confidențialitatea.

Caracteristicile blockchain

  1. Este descentralizat

Prima caracteristică este natura descentralizată a registrelor. Spre deosebire de păstrarea înregistrărilor fizice sau digitale convenționale, registrele blockchain nu sunt deținute de o autoritate centrală. Registrul digital este accesibil tuturor celor din bloc și oricine dispune de echipamentul adecvat, acționează ca înregistrări ale unei mici părți din blocurile de tranzacții.

Cum funcționeaza:

Mai exact, reţeaua este formată din servere, computere şi terminale, practic toți utilizatorii. Toate colaborează între ele, pe internet, prin intermediul unui soft specializat. Un utilizator transmite 1 bitcoin altui utilizator. Amândoi au un portofel virtual care se descarcă de pe internet, cu o adresă generată automat şi absolut unică.      Fac tranzacţia acelui Bitcoin, care reprezintă 7382,86 USD, la momentul redactării acestui articol. Odată transmisă în reţea, plata este distribuită pe toate celelalte computere, toate calculatoarele din lume primesc o copie a acelui transfer, iar la nivel “molecular”, de soft, este verificată şi criptată.

 Celălalt utilizator primește plata, precum şi dovada ei, de la toate computerele din reţea în câteva minute. Tranzacţia nu poate fi mimată sau nu există şansa unei păcăleli odată ce plata a intrat pe reţea. Vorbim despre un comportament similar cu al transferului între conturile bancare, dar fără nicio autoritate emitentă a serviciului sau bunului respectiv, strict două computere conectate la internet. Pentru ca plata să fie înregistrată în reţea, însă, ea trebuie scrisă undeva, trebuie să existe o bază de date, eventual publică, pentru ca utilizatorii, sa aveţi acces comun la dovada ei. Acesta este blockchain-ul, practic suma tuturor tranzacţiilor. Pentru ca nişte date să intre în blockchain, în catalogul virtual al tranzacţiilor, datele ei sunt transmise unui “miner”.

Minatul sau mining este un termenul pentru depunerea informaţiei în registru. Este mai degrabă vorba de scrierea, criptarea informaţiei, de introducerea ei. În peste 50% din cazuri, tranzacţia ajunge în China, în ferme de “minat” Bitcoin, de cele mai multe ori plasate lângă surse ieftine de energie (hidrocentrale, spre exemplu). Vorbim despre clădiri întregi cu procesoare extrem de specializate care criptează, pe baza unui algoritm, informaţiile în catalogul virtual. Mai multe tranzacţii creează un aşa-numit “block”, mai multe block-uri conectate creează blockchain-ul sau lanţul de date. În momentul în care tranzacţia celor 2 utilizatori a ajuns la unul dintre procesoare, acesta o validează, criptează şi depune ca schimb public în catalog.

    2.  Este sigur

A doua caracteristică este securitatea oferită de rețelele de blockchain. Centrele de date centralizate își păstrează înregistrările digitale în bazele de date. Din păcate, în timp s-a observant că securitatea rețelei nu este suficient de eficientă pentru a garanta siguranța acestor înregistrări. Hacker-ii și phisher-ii pot utiliza ciber-atacuri pentru a avea acces la aceste informații. Un exemplu sunt atacurile recente care au lovit Europa în 2017. Înregistrările fizice nu sunt, de asemenea, garantate complet, deoarece incendiile și alte accidente pot duce la pierderea informațiilor stocate.

Registrele din blockchain sunt sincronizate, ceea ce înseamnă că fiecare dispozitiv are o copie a registrului. Singurul mod în care cineva poate folosi atacurile sau poate schimba informațiile din registru este prin hacking-ul tuturor dispozitivelor. Acest lucru este aproape imposibil. Un exemplu este Bitcoin, cu milioane de dispozitive conectate, oferindu-i mai multă putere de procesare decât supercomputerele folosite în primele 10.000 de bănci din întreaga lume. Ca urmare, informațiile despre blockchain sunt aproape incoruptibile.

    3.  Transparență și confidențialitate

A treia trăsătură este anonimatul și confidențialitatea oferite de rețelele de blockchain. În esență, rețelele de blockchain se bazează în mare măsură pe criptografie, pentru a se asigura că informațiile stocate în blockchian sunt confidențiale. În plus, pseudonimele sunt folosite pentru a se asigura că utilizatorii sunt confidențiali. Motivul pentru care se utilizează două chei este că cheia privată utilizată pentru remiterea plăților sau pentru procesarea plăților rămâne anonimă. Acest lucru înseamnă că hacker-ii nu pot obține informații prin vizarea anumitor vânzători.

Cam aceata este, în câteva cuvinte!

Împărtășiți-vă părerile, exemplele, modul în care blockchain-ul poate afecta viața și afacerea noastră…, iar eu voi reveni și cu câteva idei despre impactul Blockchain asupra Retail-ului.

Leave a Reply