Impactul tehnologiei Blockchain în Retail

Acum, după ce, în articolul anterior, am încercat să înțelegem ce este tehnologia blockchain: în esență o rețea care folosește un registru distribuit pentru a stoca tranzacțiile; un registru în sine este imuabil și toți utilizatorii participă la procesul de validare a tuturor tranzacțiilor care au loc în blockhain fără a se baza pe o organizație centralizată. Acest lucru îl face util în industria financiară. Blockchain are trei caracteristici principale: descentralizare, securitate și transparență / confidențialitate.

Acum, deci, întrebarea mea este ce impact poate avea tehnologia blockchain în Industria de Retail și care sunt implicațiile pentru retailer-ii care nu reușesc să o adopte.

 

Adoptarea în Industria de Retail

Tehnologia Blockchain poate fi aplicată în sectorul de retail pentru a rezolva mai multe probleme. Mă gândesc la trei cele importante:

 

Securitatea plăților în Retail

Una dintre cele mai mari provocări este securitatea canalelor de procesare a plăților pentru tranzacțiile online și offline. Industria de retail se bazează în mare măsură pe procesarea plăților. Cu toate acestea, aceste canale de procesare a plăților sunt ținta hackerilor care încearcă să fure bani sau informații despre clienți, informații ce pot fi folosite apoi pentru furtul de identitate.

Prelucrarea plăților depinde în mare măsură de serviciile financiare ale unor terțe părți și de transmiterea de informații confidențiale pentru autentificarea plăților. Ca urmare, există numeroase probleme legate de procesarea plăților și transferul de bani. Acestea includ încălcări frecvente ale securității, lipsa confidențialității informațiilor transmise și taxele ridicate de procesare a plăților.

Cum poate să ajute blockchain? Tehnologia Blockchain a dus deja la dezvoltarea cryptocurrencies (monezile virtuale) ce pot fi utilizate pentru procesarea plăților și pentru remitențe, indiferent de distanța geografică. Plățile prin blockchain sunt mai sigure, mai transparente și mai confidențiale și multe firme au început să adopte procesarea plăților bazate prin blockchain (shopify.com, KFC Canada, Gap, GameStop and JC Penney Subway, Overstock.com, sunt câțiva dintre retailer-ii care deja acceptă Bitcoin).

Îmbunătățirea managementului lanțului de distribuție

Industria de retail se bazează în mare măsură pe supply chain management pentru a livra produse clienților. Lanțurile de aprovizionare trebuie să fie sufficient de eficiente pentru a crește lichiditatea în lanțul de aprovizionare și suficient de agile pentru a permite business-ului să reacționeze la schimbările cererii. Acest lucru se poate realiza numai atunci când există o bună comunicare de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Transparența în întregul lanț de aprovizionare poate preveni problemele comune cum ar fi livrarea comenzilor.

Cum se potrivește blockchain-ul aici? Tehnologia Blockchain oferă un canal de comunicare sigur și eficient în care nodurile de tranzacție pot fi folosite pentru a determina numărul de produse din lanțul de aprovizionare în orice moment. Tehnologia Blockchain poate reduce erorile umane, reduce întârzierile în timp și costurile inutile cauzate de logistica scăzută a lanțului de aprovizionare. Firmele pot merge mai departe și pot utiliza RFID (identificarea radio) pentru a stabili locația produselor chiar și atunci când sunt distribuite. Acest lucru poate reduce timpul și costul livrării. Acest lucru este deosebit de util pentru retailer-ii care se ocupă de e-comerțul global.

Reducerea fraudei în industria de retail

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă retailer-ii este piața produselor contrafăcute. Miliarde s-au pierdut în fiecare an, iar multe companii sunt neajutorate în stoparea falsificatorilor.

Cum poate fi folosit blockchain-ul? Tehnologia Blockchain poate oferi o soluție și la această problemă. Soluțiile obișnuite, cum ar fi codurile de bare și cipurile RFID simple, pot fi replicate cu ușurință.

Companiile pot combina tehnologia Internet of Things (IoT – un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte) și tehnologia blockchain prin utilizarea chipsurilor conectate într-o rețea de blocuri. Acest lucru permite magazinelor să verifice autenticitatea produselor înainte de cumpărarea acestora de către clienți. Și aceasta poate salva afacerile miliarde și permite clienților să achiziționeze doar obiecte de calitate. Cei mai mari perdanți vor fi în sfârșit falsificatorii.

Riscul de a nu adopta

Cred că tehnologia blockchain va rezolva câteva probleme importante din industria de retail. Acesta va îmbunătăți securitatea procesării plăților, va îmbunătăți managementul lanțului de aprovizionare pentru un comerț electronic mai eficient și va oferi o cale legitimă de combatere a contrafacerii. Mulți experți consideră că tehnologia blockchain va avea același impact pe care l-a avut internetul în Retail. Cei care nu vor reuși să o adopte vor ajunge să piardă pe termen lung. Având în vedere numeroasele avantaje, este doar o chestiune de timp înainte ca tehnologia blockchain să devină o bază în industria de retail.

Retailer-ii care nu reușesc să recunoască potențialul tehnologiei blockchain riscă să rămână în urmă.

Împărtășiți-vă și voi ideile cu mine despre modul în care credeți să blockchain va influența Industria de Retail.

Leave a Reply