Interviu cu Mihai Stănescu – despre coaching sau cum să te autodepășești

Noțiunea de coaching a prins contur în România în ultimii ani. În timp ce multor oameni le este destul de clar ce este coaching-ul, alții nici nu știu ce este acela coaching, iar alții dacă știu ce este, nu le este clar cum i-ar putea ajuta.

În ceea ce mă privește, am început prin a fi sceptică la această noțiune și la beneficiile  serviciilor de coaching. Nu le vedeam utilitatea, mi se părea că fie durează prea mult, fie că nu acționează suficient de precis. Trebuie să recunosc, nu doar că mi-am schimbat părerea, ci am ajuns aproape la a afirma contrariul. Și totul s-a schimbat în momentul în care l-am întâlnit pe Mihai Stănescu, pentru un proiect pentru Retaillium.

Mihai Stănescu, psiholog și antropolog, activează drept coach și consultant din anul 2000. Din 2003 este fondatorul firmei RoCoach, în cadrul căreia oferă servicii de coaching și mentoring oamenilor de afaceri și managerilor din organizațiile autohtone și internaționale. Mihai Stănescu a implementat proiecte de dezvoltare organizațională prin coaching cu peste 500 de companii private din România și Sud-Estul Europei (Austria, Grecia, Ungaria, Bulgaria). În anii 2007 și 2013 a primit premiul “Coach Of The Year”.

În acest interviu foarte interesant, am încercat să arăt că de fapt un coach te poate ajuta să evoluezi, să ieși din blocaje și/sau să te perfecționezi.

Iată discuția noastră:

  1. Să începem prin a te prezenta în câteva cuvinte, pe tine și firma pe care o conduci, RoCoach.

Bună ziua și mulțumesc pentru acest interviu.

Sunt Mihai Stănescu și de peste 15 ani dezvolt capacitațile de conducere și influentă ale oamenilor de afaceri și managerilor din organizațiile autohtone și internaționale. Pentru asta, m-am dedicat în mod special să dezvolt programe de coaching individuale și de echipă, având în spate peste 12.000 de ore practicate.

De la înființare, RoCoach este promotorul Coaching-ului în România, oferind exclusiv servicii integrate de Coaching. Viziunea RoCoach este de a fi centrul dezvoltarii Coaching-ului în România și în zona de sud-est a Europei. Pentru aceasta, ne dedicăm clienților și partenerilor noștri prin oferirea de servicii la standarde premium.

  1. Ce este de fapt coaching-ul? Cum știu dacă aș avea nevoie, de exemplu de un training sau de coaching?

Coaching-ul este o relație cel mai bine descrisă de metafora campionului în conexiune cu antrenorul său. Învățarea se întâmplă din experiența din teren, campionul știind deja foarte bine jocul. Așadar, coaching-ul nu se adresează unei nevoi specifice, ci este dedicat celor care doresc să se autodepășească, prin crearea unei structuri limpezi în minte, a unui plan de acțiune clar și axat pe obiective tangibile și măsurabile. Odată implementat, coaching-ul te setează pe un drum prin care poți atinge un nivel de performanță ridicat, cu o echipă motivată în spate și împreună să atingeți rezultate extraordinare.

  1. Coaching-ul are un trend ascendent în România și ofertele sunt foarte multe, dar pe ce criterii să aleg un coach bun?

Din proprie experientă, un coach bun este cel care are rezultate ușor de identificat. Te ajută să îți dezvolți capacități de conducere în vederea creării unei structuri optimizate pe rezultate. Pentru aceasta, alegerea unui coach trebuie bazată pe nivelul de experiență și pe chimia pe care o ai cu acel coach, pentru a te conecta de la bun început. Un coach bun dezvoltă o relație de deschidere, onestitate și încredere.  

  1. Ce tipuri de obiective pot fi atinse prin coaching și în cât timp se văd rezultate?

Obiectivele care pot fi atinse prin coaching sunt obiectivele SMART (Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Timely), pe care le stabilim de la prima întâlnire. De asta le recomand celor care vor să se autodepășească prin coaching, să vină cu cel puțin 3 întrebări și 3 obiective la prima întâlnire. Rezultatele se pot vedea în funcție de nivelul de pregătire pe care îl are cel care participă la sesiunile de coaching. Am întâlnit cazuri în care s-au văzut transformări în structura organizațională și în performanța dobândită înca de la primele întâlniri, dacă persoana vine cu un set de întrebări și de obiective pregătite temeinic și cu o deschidere către acest tip de lucru.

MihaiStanescuRetailliumInterviu1.png

  1. Cui este adresat coaching-ul? Există o nișă către care vă îndreptați atenția?

Coaching-ul în general poate fi de mai multe forme, dar noi ne axăm pe o nișa formată din oameni profesioniști, din sfera conducătorilor de companii sau de divizii și departamente, care doresc să atingă rezultate remarcabile cu organizațiile  pe care le conduc. Cel mai puternic ne axăm pe crearea și dezvoltarea unor echipe de conducere extrem de performante, aceasta fiind nevoia actuala a business-urilor din Romania.

  1. Ce rol are ego-ul persoanei în succesul unei sesiuni de coaching?

Recomandarea mea pentru oricine este interesat de coaching, este de a lăsa ego-ul în spate. Ego-ul te poate limita în a accepta ajutor din exterior, în a trece peste niște programe de gândire bine înrădăcinate și în schimbarea metodei de gândire. Iar jobul de lider presupune sa-ți construiești o echipă de succes, iar prin victoriile lor, devii și tu un caștigător.

  1. Cum definești successful coaching?

Coaching-ul de succes este acela de a transforma partenerii într-o versiune mai bună a lor. Coaching-ul este un proces de durată, dar care poate aduce rezultate extraordinare, cu un ROI minim de peste 500%.

  1. Din experiența ta, din ce industrii sunt cei care folosesc cel mai mult coaching-ul?

În orice industrie unde este vorba despre oameni, coaching-ul este util. Nu conteaza că este retail, banking, industrie grea, ONG, etc., deoarece coaching-ul este în primul rând despre oameni și despre dezvoltarea capacității lor de conducere și leadership.

  1. Ce recomandări ai pentru tineri, cum ai proceda tu dacă ai fi acum la început de carieră?

Să experimenteze cât mai multe zone, să capete experiență și să-și găsească o nișă în care vor să se dezvolte profesional, iar cel mai important lucru, este să se simtă bine făcând ceea ce vor. Astfel, vor atinge rezultatele pe care le doresc și o vor face cu zâmbetul pe buze.

  1. Aș vrea să încheiem print-o reflecție pentru noi toți: ce este schimbarea? Când ar trebui să schimbăm ceva și ce? Ce ar trebui să păstrăm?

Schimbarea este inevitabilă. Face parte din viața noastră zi de zi, în orice domeniu. Chiar și din fizică știm că totul se află într-o continuă schimbare și transformare. Schimbarea poate veni pe nepregătite și de aceea este important să fim mereu cu un pas în față, să urmărim trendurile care apar, în special acum când toate procesele se digitalizează și accesul la informație este facil. Dar cel mai important lucru, este să învățăm să ne motivăm echipele, să creăm sisteme de gândire axate pe coaching și mentoring. Aici intervine o problema de care mă lovesc mereu, cea în care managerii știu doar să dea indicații echipelor lor, dar este nevoie de lideri și mentori care prin rezultate și prin stiluri de conducere, să motiveze echipele pe care le conduc și împreună să atingă rezultatele stabilite și chiar să le depășească.

Sper că acum este mai clar cum îți poate fi de ajutor un coach și la ce te ajută coaching-ul.

Coaching-ul este despre schimbare, despre îmbunătățire, despre ce ai cu adevărat nevoie, despre autoîmplinire, despre performanță, totul personalizat, cu tine în centru, în funcție de capacitățile tale, de abilitățile tale, de situația în care te afli.

Acest interviu a fost publicat mai întâi pe blog-ul Retaillium, www.retaillium.ro

1 Comment

Leave a Reply