Ca recrutor, sau manager care are nevoie de un nou om în echipă, de câte ori nu ai fost prins în dilema: să angajez un candidat cu experiență, cu abilități bine dezvoltate, sau un candidat motivat și cu potențial de dezvoltare dar cu experiență și competențe reduse?
Public aici un articol, care rezolvă această dilemă într-un mod excelent argumentat, scris pentru Blogul Retaillium de către Daniela Tulbure, specialist în modelarea comportamentelor și dezvoltare organizațională, în consiliere pentru dezvoltare personală și profesională, diagnoză și design organizațional, management de resurse umane, cu peste 19 ani de experiență. În prezent lucreză la Soft Learning, și este specialistul care va ține ședințele de dezvoltare profesională câștigătorilor concursului organizat pe site-ul Retaillium.
Să rezolvăm dilema, deci:
În cadrul interviurilor de selecție sondăm cunoștințele și abilitățile candidaților pe de o parte, motivația și potențialul, de pe altă parte. Fiecare dintre acestea au o anumită pondere în procesul de luare a decizei pentru alegerea noului candidat.
Întrebarea la care are de răspuns atât recruterul dar mai ales hiring managerul este:
Ce alegi când ai nevoie de oameni în echipă, un candidat cu experiență în industie, cu abilități și competențe bine dezvoltate sau un candidat cu motivație și potențial de dezvoltare dar cu experiență și competențe reduse? Sigur, mă refer aici, mai degrabă, la acoperirea unui post vacant care are responsabilități de execuție decât la unul care necesită coordonarea unei echipe sau senioritate.
În multe situații experiența, abilitățile și competențele dobândite în posturi similare sunt elementele cele mai căutate de mulți dintre angajatori, uitând să privească cu atenție la motivație și potențial. De aceea sunt suficiente situații în care noul angajat rămâne detașat de echipă și obiective sau are rezultate sub așteptări.
În aceste vremuri, în care viteza este printre calitățile cele mai prețuite și așteptate, avem surpriza ca, persoana pe care am mizat că o să aducă cele mai rapide rezultate să ne demonstreze contrariul. De foarte multe ori am discutat cu manageri care aveau nevoie de oameni în echipă, aceștia au evidențiat lipsa timpului necesar pregătirii unui angajat mai puțin experimentat și au pus accent pe așteptarea ca acesta să poată livra instant. Totuși, aceeași manageri după puțin timp sunt dezamăgiți de noii membrii ai echipei, uneori chiar profund nemulțumiți. Atunci când dai vina pe timp se întâmplă că ai tot mai puțin și mai puțin. Așadar, din lipsa timpului pe care ar fi nevoie să-l aloce în procesul de integrare a noului angajat, poate să apară teama unui manager de a accepta în echipă un candidat mai puțin experimentat.
Ce este de făcut?
Un exercițiu bun este ca pur și simplu să ne oprim din a mai crede că ne lipsește timpul. Faci maxim din ce poți face în segmentul de timp pe care l-ai alocat muncii. Îți faci curaj să aduci în echipă o persoană cu motivație puternică dar cu mai puțină experiență, acea persoană fiind prima dată când se confruntă cu diverse situații o să caute soluții, fară să aplice rețete care de multe ori în medii organizaționale diferite sunt nepotrivite. O să găsească mai multe variante de soluționare a situațiilor apărute și o să fie mai puțin rezistenta la modul în care se întâmplă lucrurile la noul job, neavând termeni de comparație.
Alt argument este faptul că, unei persoane motivate, căreia i s-a acordat șansa dorită îi crește nivelul motivațional mai mult, implicarea este vizibilă, având mai clar sentimentul de apartenență în cadrul echipei și rezultatele pot să apară mai repede decât ne-am așteptat. Rămâne în discuție nevoia de timp alocată de manager noului angajat. Acest timp poate fi redus semnificativ prin construirea unui climat de colaborare între membrii echipei, în care aceștia să furnizeze noului angajat toate informațiile necesare, să-l familiarizeze cu procesele de lucru, să-i răspundă la întrebări iar managerul să aloce timp doar pentru ghidaje fine.
Atunci când alegi să aduci juniori în echipă aduni mai multe beneficii. Recunoștința acestora pentru încrederea oferită, aprecierea și angajamentul lor dar și dezvoltarea ta ca manager prin depășirea limitării legată de timp, organizarea echipei astfel încât procesul de integrare al noilor angajați să fie eficient, să-ți ocupe un minim de timp, iar rezultatul final să fie cel dorit.
Închei cu o întrebare: Ție cine ți-a întins mâna la începutul carierei?
Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe blogul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro .
4 Comments