Câteva idei de marketing pentru sezonul Back to School

Am intrat și în luna august, o lună în care încă ne bucurăm de sentimentul de vacanță, de orașul liniștit, de serile calde de vară. Însă este și luna în care retailer-ii se pregătesc pentru cel mai mare asalt al magazinelor lor de către părinți și copii, în același timp, înainte ca clopoțelele școlilor să sune – sezonul Back to School.

Sezonul Back to School este al doilea cel mai mare eveniment comercial al anului, după Crăciun. Cumpărăturile încep cu 2 – 3 săptămâni înaintea începutului școlii (care anul acesta va fi în data de 11 septembrie pentru școlile din învățământul de stat), și de la an la an retailer-ii înregistrează creșterea semnificativă a vânzărilor pentru această perioadă.

Într-un articol publicat în octombrie anul trecut de Ziarul Financiar, Amalia Buliga, CEO Diverta, descria cât de important este sezonul Back to School pentru Diverta, pentru că înregistrează și creșteri de 5 ori mai mari decât într-o lună normală și o creștere cu până la 70% față de aceiași perioadă a anului precedent.

Acum, pentru a vă ajuta să valorificați ca retailer, sezonul Back to School, am adunat aici câteva idei de marketing pe care să le puteți utiliza ca sursă de inspirație.

Să începem:

  1. Alegeți produsele potrivite

Și, să începem cu începutul. Asigurați-vă că ceea ce vindeți este ceea ce se cere cel mai mult. Campaniile din magazine nu vor fi eficiente dacă comercializați produsele greșite. Deci, înainte de a vă crea campaniile, asigurați-vă că ați descoperit ceea ce se cumpară cel mai mult. Asigurați o gamă cât mai largă din acele produse, cu stocuri pe masură.

Există în special două modalități de a face acest lucru. Mai întâi trebuie să vă uitați la datele voastre istorice. Care articole au fost populare în timpul sezonului școlar de anul trecut?

Diverta, ca să continuăm cu exemplu de mai sus, a înregistrat că principalele achiziții au fost ghiozdanele și penarele, urmând cu serviciul de copertare a manualelor și caietelor.

Un alt mod de a obține informații despre produse este să vă uitați la tendințele de pe piața voastră. Google dispune de instrumente de tendințe care vă pot ajuta să faceți acest lucru. Accesați trends.google.com și explorați tendințele din România. De asemenea, puteți introduce anumite produse sau mărci pentru a vizualiza tendințele de căutare în timp.

De exemplu, dacă vindeți ghiozdane în magazinul vostru, puteți introduce un termen precum “ghiozdane vans” sau “penare herliz” pentru a obține informații despre interesul consumatorilor. Puteți apoi să utilizați acele informații pentru a determina ce stocuri să faceți și ce produse să promovați în magazine și online.

  1. Demonstrați cum produsele pe care le vinteți se încadrează în viața oamenilor

Așadar, ați aprovizionat magazinul cu mărfuri școlare și utile pentru Back to School. Este perfect. Însă trebuie făcut ceva mai mult pentru a atrage cumpărătorii să intre în magazinul vostru, pentru că dacă le puneți pur și simplu în raft, nu veți ieși cu nimic în evindență față de ceilalți comercianți care fac acelși lucru.

Însă, în loc să puneți produsele pe rafturi, expuneți-vă mărfurile, astfel încât acestea să atragă în mod special clienții. De exemplu, dacă aveți la vânzare pixuri și notepad-uri, luați în considerare înființarea unui birou în magazin unde să expuneți aceste produse, împreună cu alte consumabile școlare, unde aceste pot fi încercate și testate. Dacă vindeți mobilier, de ce să nu vă prezentați produsele într-o cameră de birou amenajată ca acasă?

Iata un exemplu frumos, magazinul Autograf, unde într-un spatiu nu foarte mare au amenajat și un birou unde se așează aproape toți copii care intră în magazin, transformându-i astfel mult mai ușor în cumpărători.

20180810_124918

Aplicați aceeași gândire în campaniile voastre pentru sezonul Back to School. Aflați cum se potrivesc produsele voastre în viețile oamenilor și folosiți-le ca o promovare de marketing.

  1. Marketing Back to School relevant, cu cele mai tari tendințe

După ce sunt înnebuniți copiii (și părinții) în aceste zile? Gândiți-vă la cele mai recente tendințe sau evenimente de care sunt interesați copiii și încorporați-le în marketing-ul vostru Back to School.

The Advengers, Transformers, Frozen, Soy Luna, Minionii, My Littke Ponny, etc., nu trebuie să lipsească din ofertă.

Așadar, când vă planificați campaniile Back to School, luați în considerare încorporarea acestor tendințe pentru a atrage atenția clienților. Din nou, puteți să faceți săpături și pe Google Trends pentru a vedea cele mai recente subiecte de care sunt interesați copiii.

  1. Implicați copii în campanii

Back to School este vorba despre copii, iar implicarea acestora v-ar putea aduce rezultate neașteptate. Un lucru simplu ar fi ca pur și simplu să îi întrebați pe copii și adolescenți despre ceea ce vor să cumpere pentru anul școlar care vine, sau și mai mult, implicați copii chiar în executarea campaniilor.

Am citit despre o campanie facută de retailer-ul american Target, cu rezultate extraordinare. Pentru sezonul Back to School din 2018, comerciantul a decis să lase copiii să efectueze întreaga campanie. Copiii și adolescenții au făcut totul, de la scrierea textului campaniei la crearea elementelor de recuzită și, bineînțeles, chiar au jucat și în reclame.

  1. Comercializarea online

Și la noi, cumpărătorii folosesc din ce în ce mai mult magazinele online pentru a face cumpărături. Astfel că, pentru a ajunge la cât mai mulți dintre ei și a îi atrage mai ușor, creați un banner unic care să promoveze campania voastră Back to School. De asemenea, creați și o secțiune intitulată Back to School pe site-ul vostru, unde să aveți un spațiu dedicat tuturor produselor școlare.

Și nu uitați să vă asigurați că site-ul este optimizat și că oferiți clienților voștri o experiență simplă, clară, de cumpărături on line.

Creați campanii Back to School pe pagina de Facebook și LinkeIn a magazinului, și newsletter dedicat special sezonului pe care doriți să-l promovați.

  1.  Campanii și pentru profesori

Pentru că și profesorii trebuie să se pregătească, trebuie să găsiți și pentru ei modalități de a îi atrage în magazinul vostru. Poate că puteți avea un “Colțul Profesorilor” în magazin sau pe site, unde să le oferiți materialele de care au ei nevoie, cum ar fi manuale, calendare, planuri de lecții pe care să le poată utiliza.

Discount-urile speciale sunt și ele importante în atragerea clienților.

Back to School – un subiect de marketing pentru toți retailer-ii

Chiar dacă nu vinzi produse tradiționale Back to School, cum ar fi consumabile școlare, nu înseamnă că nu poți utiliza sezonul Back to School în favoarea magazinului tău.

Sezonul Back to School anunță nu numai începutul școlii, este și o vestire a schimbării. Este timpul pentru noi începuturi, schimbarea anotimpului, dar și schimbarea modului în care ne percepem pe noi înșine.

Astfel că, toți retailer-ii pot să se descurce pe această temă, imaginându-și ceea ce înseamnă acest sezon de schimbare pentru clienții lor.

Puteți lua în considerare, următoarele:

  • Dacă ești un magazin de Muzică – atunci este momentul să înveți un nou instrument;
  • Dacă ești un magazin de HomeDeco – este momentul să îți redecorezi casa;
  • Daca ești un magazin de Pantofi – toamna este mometul să îți schimbi încălțămintea.
  • Dacă ești un magazin de Beauty – sezonul rece care urmează aduce cu el schimbarea tratamentelor, cremelor folosite.

Acestea sunt doar câteva exemple. Pentru o avea o idee și mai completă despre cum îți poți poziționa magazinul în sezonul Back to School verificați și articolul postat pe blog-ul său de expertul în Retail, Bob Phibbs.

Așadar, am încercat să vă ofer câteva idei pentru a vă ajuta să vă valorificați la maximum sezonul Back to School din acest an. Mi-ar placea să îmi spuneți și voi, cu ce idei veniți pentru acest sezon. Cum veți angaja părinții și elevii să cumpere din magazinul vostru?

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blog-ul portalului de Job-uri în Retail, Retaillium, www.retaillium.ro.

1 Comment

Leave a Reply