Ce caută un angajator la un tânăr fără experiență profesională

Ai nevoie de un job în Retail pentru a căpăta experiență și ai nevoie de experiență pentru a prinde un job. Sună clasic, nu? Și pare un cerc vicios. Dar lucrurile nu stau chiar așa sumbre precum ar părea la o primă vedere. Cu câțiva pași simpli, dar constanți, încă din perioada studiilor vei acumula experiența dorită de angajatori.

Îți vom descrie ce aptitudini trebuie să treci în CV pentru a fi atractiv pentru angajator, dar și ce să zici la interviu, ca experiența din timpul studiilor să egaleze cu cerințele unui job actual.

Ce aptitudini caută în general angajatorii pentru joburile din Retail:

  • studii medii finalizate;
  • cunoștințe operare PC (MS Office);
  • sociabilitate, spirit de echipă, amabilitate, flexibilitate, inițiativă;
  • organizare, atenție la detalii, rezistență la stres sau efort, seriozitate, integritate;
  • cunoștinte sau pasiune pentru domeniu;
  • disponibilitate de a lucra în ture sau în weekend;
  • La unele joburi, engleză (nivel mediu).

 

Cauta Job pe Retaillium

 

 Ce să treci în CV dacă nu ai experiență

  • Voluntariat, internship, asociații studentești, joburi sezoniere

Angajatorii iau în calcul orice fel de implicare a ta într-o echipă, lucru care spune despre tine că știi ce înseamnă să fii eficient și că un proiect se duce la capăt prin zecile de lucruri mici care trebuie să fie îndeplinite.

Fă voluntariat sau implică-te într-o asociație încă din anii de studii. De cele mai multe ori poți afla despre aceste aplicări chiar din liceu sau facultate. Întâi poți alege să faci activitățile la care te pricepi, dar stai cu mintea deschisă și vezi și ce presupun celelalte programe.

Internshipul este încă o portiță spre primul tău job. Majoritatea companiilor au programe de internship în care poți face exact ceea ce face un angajat normal, dar cu un program redus de muncă și remunerație mai mult simbolică. Fie că e vorba de programe ca Work&Travel sau pur și simplu ai avut un job de vară, aceste experiențe îți asigură întâietate printre cei fără niciun fel de experiență.

  • Personalizează-ți CV-ul după cerințele Job-ului

 În căutarea locului de muncă dorit, vezi ce este trecut la descrierea lui și inspiră-te de acolo pentru a completa câmpul cu aptitudini. Ai grijă doar să treci lucruri adevărate. În plus, poți folosi în CV cuvintele cheie din descrierea unui job, pentru a îți mări șansele găsirii CV-ului tău între alte sute sau mii. De exemplu, dacă în descrierea jobului sunt menționate cuvintele: ”spirit de echipă”, ”pasionat”, ”asistent vânzări”, fii sigur că aceste cuvinte apar și în profilul tău, pentru a fi gasit mai ușor de către angajatori.

  • Entuziasm și motivație

Dorința de a învăța și interesul real față de un anumit job, a fost și va fi mereu un lucru atrăgător pentru angajatori. Trece acest lucru în CV atunci când te descrii și pregatește-ți pentru interviu argumentarea motivației, în care să prezinți de ce vrei să lucrezi pentru acea companie și la acel job. Astfel, vei fi mai aproape de transformarea interviului într-o ofertă de muncă.

  • Comunicativ și amabil

Tot în descrierea despre tine asigură-te că ai pus și una dintre acestea două. Abilitatea de a relaționa bine cu ceilalți și de a comunica ușor, îl va face pe angajator să-și dea seama că are în față o persoană empatică și amabilă, care va lucra bine în echipă.

  • Adaptabilitate și rezistență la stres

O cerinta des întâlnită în prezentarea joburilor este rezistența la stres, rutină sau la efort fizic. Sunt multe joburi în retail care presupun stat în picioare, cărat lucruri sau relaționat cu zeci de persoane zilnic. Adaptabilitatea ține de ușurința ta de a intra în contact cu noul, dar și de identificarea rapidă a soluțiilor pentru problemele ce apar.

  • La curent cu noile tehnologii

Majoritatea joburilor din Retail cer să știi să lucrezi pe PC (suita MS Office), așa că acordă o atenție specială Excel-ului, Word-ului și de ce nu, Power Point-ului. Lasă scroll-ul fără țintă de pe Facebook și folosește YouTube-ul ca platformă alternativă de studiu. Adoptarea tehnologiei arată angajatorului că ești ancorat în realitate și că știi să te foloșești de canalele sociale pentru a face networking și a-ți ușura comunicarea. Ca să nu mai vorbim de faptul că și Retailul folosește din ce în ce mai mult tehnologia, în toate procesele sale, și dovedind aplicația și deschiderea ta către tehnologie, te scoate în față.

  • Fii cât mai expus

Aplică la cât mai multe joburi dorite, pentru a avea șanse mai mari să fii invitat la interviuri. Făți cont pe Retailium, completeazăți CV-ul și aplică la joburile care te interesează. Angajatorii caută zilnic persoane ca tine. Ca membru Retaillium.ro, îți poți salva joburile dorite sau poți primi Alerte de Job în funcție de setarile și preferințele tale, pentru a fi primul care află atunci când apare un loc de muncă care te interesează.

Cauta Job 2 pe Retaillium

 

Cum să-ți vinzi experiența acumulată pe timpul studiilor la interviul de angajare? 

  • Fă-o pe detectivul

Dacă te afli în situația în care deja ai obținut interviul, trebuie să afli câteva lucruri de bază despre compania respectivă și să știi să răspunzi în cuvintele tale la fiecare punct în parte din descrierea jobului. Intră pe site-ul companiei și verifică și canalele de socializare ca Facebook, Instagram sau Youtube. Vezi care este starea generală a companiei, care sunt produsele populare și ce campanii are în desfășurare.

  • Exersează-ți răspunusurile de acasă

Angajatorii sunt interesati să vadă cât de bine înțelegi sarcinile unui job pe care nu l-ai făcut niciodată, și te vor testa să observe cum ai aplica cunoștințele pe care le ai, în diverse situații legate de jobul pentru care ai venit la interviu.  Recomandarea noastră este să iei fiecare sarcină în parte, să ți-o explici și să-ți formulezi prezentarea în funcție de ceea ce deja știi să faci.

  • Transformă experiența din anii de studii în experiență profesională

Povestește implicarea ta ca voluntar, intern sau membru al unei asociații din care ai făcut parte. Descrie pe scurt proiectul și sarcinile și accentuează ideile atunci când vorbești de punctualitate, luarea inițiativei, munca în ture, lucrul în echipă, anticiparea problemelor și oferirea soluțiilor.

  • Asigură-te lași o prima impresie bună

Vino cu 15 minute înainte de interviu, acomodează-te cu locul și prezintă-te cu bună dispoziție pe toată durata interviului. Află ce să faci și mai ales ce să nu faci la un interviu de angajare din acest material :

 

Elementul magic cu care trebuie să se închei orice interviu de angajare

Finalul interviului trebuie împachetat cu întrebări din partea ta pentru angajator, în acest mod acesta își va da seama că gândești în perspectivă și chiar îți dorești să te alături echipei. Pune întrebări care să arate că vrei să te conectezi cu omul din fața ta, asigură-te că afli răspunsuri legate de modul de desfășurare a jobului, care sunt obiectivele care se așteaptă de la tine, întreabă despre provocările întâmpinate de companie dar și ale jobului pentru care aplici, sau despre posibilitățile de dezvoltare în cadrul companiei, și află care este următorul pas în procesul de recrutare.

În concluzie, folosește anii de studii (liceu, facultate) pentru a-ți construi experiența profesională prin voluntariate, internship-uri, implicarea în asociații liceale sau studentești, programe de Work & Travel sau joburi sezoniere, fii la curent cu noile tehnologii și învață lucrurile de bază legate de operarea pe PC. Personalizează-ți Profilul cu aptitudinile cerute în job-ul dorit și exersează poveștile și răspunsurile pe care le vei da la interviul de angajare.

Mult succces!

 

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe blog-ul site-ului, Retaillium, www.retaillium.ro.

Leave a Reply