Strategii de Social Media prin care îți poți implica angajații

Recomandările din vorbă în vorbă între prieteni sau familie pentru un anumit produs fac magie în lumea publicității, iar în contextul digital în care ne aflăm, canalele sociale precum Facebook, Instagram, Youtube sau Linkedin au preluat ștafeta prin status-uri, poze, clipuri sau live-uri. Așa că pe lângă strategia clasică de Social Media pentru popularizarea imaginii unui brand, trebuie să pui acum pe lista și o strategie de implicare a angajaților, cu ajutorul căreia ideile/produsele/serviciile companiei să fie transmise prin ei.

Dacă angajații sunt multumiți la locul de muncă, vor dori să arate acest lucru prin poze sau status-uri, dar și prin like-uri, comentarii și share. Deci, asigură-te că oferi un mediu prietenos de muncă și lasă-ți angajații să folosească Canalele Sociale și să vorbească despre companie.

Prin crearea unei strategii, și în functie de obiectivul setat, angajații pot deveni cu ușurință microinfluencer-ii companiei, mai ales că sunt mari șanse ca ei să fie activi pe cel puțin pe unul dintre Canalele Sociale pe care firma este prezentă.

Înainte de toate, ține cont de aceste lucruri

Gândește-te ce anume din conținutul tău ai vrea să fie distribuit de angajați și apoi creează metode prin care să-i recompensezi pentru ajutorul lor. Un alt lucru care trebuie clarificat încă de la început sunt regulile folosirii brandului, ce au voie să posteze despre el și ce nu, sau dacă există hashtag-uri recomandate.

Și nu uita, lasă acest lucru să vină organic, nu-ți pune angajații în postura de a se simți obligați să facă ceva ce nu-și doresc și creează un program de recompense.

 

Ocazii de a implica angajții pe canalele de Social Media

Campanii de recrutare – pune în valoare angajații actuali pentru a atrage personal nou.

Inaugurarea de noi magazine – asigură-te că ai poze și cu echipa care va lucra în noul sediu.

Promovarea angajaților – arată beneficiile angajaților dedicați prin dezvoltarea unor povești de succes în jurul lor.

Team Building-uri – prezintă-ți și altfel angajații și postează un mic album cu poze de la aceste activități.

Activările companiei – pune și elementul uman în pozele activărilor de la festivaluri.

Campanii de CSR (Corporate Social Responsibility) – fă cunoscute programele Campaniilor de Responsabilizare Socială ale brandului și prin angajații care participă la ele.

Tutoriale video – alege personalul care știe să comunice cel mai bine și este avizat pe o nișă pentru a-ți prezenta produsele.

Schimbarea uniformelor personalului sau renovarea magazinului –  o bună ocazie de a face cunoscută echipa.

Susținerea unei campanii – selectează angajații model și propune-le implicarea într-o acțiune de promovare a brandului ce rulează la un moment dat.

Participarea angajaților la workshop-uri, conferințe sau târguri – fă cunoscuți angajații care participă la astfel de evenimente și ajută-i să devină ambasadori ai brandului.

Folosește grupurile de Facebook

Creează un grup privat de Facebook pentru angajați, completează descrierea cu specificarea regulilor și include și o mulțumire către cei care vor prelua și vor posta mai departe anunțurile pe care le dorești distribuite.

Organizează concursuri cu premii cât mai apropiate de premiile pe care compania le oferă în mod obișnuit pe pagina de Facebook clienților. Ia în calcul că angajații nu pot participa la concusurile companiei tale, dar și-ar dori și ei să aibă șansa înscrierii la unul. Nu subestima puterea unui share de concurs pe profilul personal al angajatului, această distribuire îți va face concursul să aibă o creștere organică considerabilă.

Prezintă angajații actuali în campanii de recrutare

Deși retailul este un domeniu în care personalul este foarte volatil, există și angajați model cărora le place ceea ce fac și capătă experiență demnă de spus povești pe marginea ei. Caută personalul de care ești mândru, discută despre o posibilă apariție a lui pe canalele de socializare ale brandului, află-i povestea și distribuie știrea cu tag către persoana respectivă. Vezi exemplul celor de la Selgros de pe Facebook.

Folosește-te și de promovarea angajaților atunci când faci o campanie de recrutare și ia ca inspirație acest model.

Recrutează local printr-un anunț pe Facebook după modelul Penny Market.

Penny Market Retaillium Blog

 

Un nou punct de lucru, o nouă echipă

Deschiderea unui nou punct de lucru este o bună ocazie de a arăta și oamenii care lucrează pentru el. Pe lângă prezentarea imaginilor generale, pozele de grup au atu-ul de a fi distribuite de un număr mare de persoane și, prin urmare, de a primi multe aprecieri. Așadar, asigură-te că ai și poze de grup, pe lângă cele de individuale, de la inaugurarile de noi sucursale și postează-le inclusiv pe grupul privat al companiei. Inspiră-te din exemplul Selgros sau Profi.

Selgros Retaillium Blog

 

Implicarea angajaților în campaniile curente

În afară de concursuri speciale pentru angajați, ia în calcul și implicarea lor în campaniile curente, mai ales în cele în care folosești emoția ca parte integrantă a conceptului campaniei. Mai știi acțiunea celor de la LIDL – Meriti să fii surprins, prin care retaillerul și-a promovat produsele prin personalul magazinelor?

Exemplul cu Micutzu este printre cele mai savuroase.

 

Un alt exemplu de cum ți-ai putea include angajații în campanii și implicit pe canalele de Social Media, vine de la Huawei România și acțiunea lor de Reparație într-o oră. Clipul de promovare conține intervențiile Managerului de Proiect, lucru care oferă încă un plus de credibilitate campaniei.

 

Participare la târguri

Exista târguri pentru fiecare tip de Retail în parte, evenimente care îți dau ocazia să scoți în față personalul pe canalele de socializare. Folosește imagini cu personalul în discuțiile evenimentului creat pe Facebook și ia in calcul și un live făcut la fața locului prin care personalul să facă un rezumat al zilei sau să anunțe comunitatea de prezența brandului la acel târg. Vezi exemplul celor de la F64, care au apelat la un consultant foto să vorbească despre punctele importante ale unui târg din domeniu.

 

 

Nu uita, conturile de Social Media ale brandului tău pot crește considerabil dacă anunțurile de pe ele sunt distribuite de proprii angajați, indiferent de poziția lor în ierarhia companiei. În plus, Factorul Uman Real versus pozele tip Shutterstock, aduce un reach și un engagement mult mai mare pozelor de pe Facebook, dar și o încredere sporită față de brand și implicit față de produsele pe care le vinzi.

 

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe blog-ul site- ului, Retailliumwww.retaillium.ro.

Leave a Reply