Echilibrul între viața profesională și viața de zi cu zi a devenit o obsesie pentru toată lumea. Există numeroase articole care oferă oamenilor sfaturi despre cum să înceapă și să dezvolte un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională. Cu atât mai mult, dacă în viața de zi cu zi ești parinte și îndatoririle și responsabilitățile tale sunt infinit mai mari.
Mai multe mame ca oricând sunt acum în forța de muncă din România. Potrivit Institutului Național de Statistică, femeile reprezintă acum jumătate din totalul angajaților din România. Fiind o mamă cu normă întreagă de lucru poate duce la sentimente de vinovăție și stres din cauza atenției divizate între muncă și familie. Cheia este însă să te concentrezi asupra unui plan, să te organizezi și să găsești echilibrul corect între profesie și copii tăi. Și va spun sigur și din proprie experiență că se poate.
Dar, mai exact, iată câteva modalități cu ajutorul cărora te poți asigura că atât cariera cât și familia ta înflorește:
Renunță la sentimentul de vinovăție
Primul lucru pe care trebuie să îl faci! De fapt, ar trebui să te gândești astfel: modul în care performezi în companie este, de fapt, în beneficiul familiei tale. Așa îți poți permite anumite oportunități educaționale și de divertisment pentru copiii tăi. Acceptă că vor exista zile bune și rele. Mamele ar trebui să știe că nu sunt singure și ar trebui să discute sentimentele lor cu parteneri sau prin retelele de socializare de calitate. Blogurile sunt o modalitate excelentă de a afla ce fac alții care încearcă să găsească același echilibru între muncă și casă. Un articol foarte interesant, care cuprinde recomandari foarte bune, am găsit pe blogul Cristinei Oțel.
Găsește îngrijire de calitate pentru copii
Da, așa este, ușor de spus, greu de făcut. Adreseză-te rețelei de prieteni și familie pentru referințe de îngrijitori și/sau grădinițe. Crează-ți o listă de criterii importante pentru tine și apoi rezervă-ți destul timp pentru a intervieva bonele sau pentru a vizita grădinițe. Recomand angajarea unei femei cu o istorie a angajamentelor pe termen lung față de alte familii. Acest lucru demonstrează că are o experiență excelentă și este adaptabilă la diferite grupe de vârstă, îngrijind și nou-născuții și copiii mai mari, care au nevoie de ajutor la teme.
De asemenea, bine ar fi să organizați o întâlnire sau doua (de obicei între două și patru ore) în care să îi permiți bonei și copilului să interacționeze. O bonă cu o vastă experiență ar trebui să știe să se facă placută și acceptată de copil în această perioadă de timp.
Apoi, o grădiniță bună ar trebui să aibă referințe excelente de la alți părinți, ore flexibile, câte un educator la 5 copii, spațiu de joacă în aer liber, acreditări la zi, angajați cu experiență.
Organizează dimineți ușoare
Diminețile sunt, in general, cele mai haotice. Așadar, pentru a evita să începi ziua pe o notă derutantă, organizează-te cu o seara înainte. Împachetează prânzurile copiilor, alege hainele cu care să se îmbrace (inclusiv pe ale tale), faceți ghiozdanul și puneți-l la ușă, chiar lângă cheile de la mașina, dacă este cazul. De altfel, seara este momentul perfect pentru a discuta cu partenerul programul de a doua zi, de la cine îmbracă care copil, pană la cine pregătește cina de a doua zi și ce cumpărături trebuie făcute. Apoi, dimineața trezește-te din timp, și tu și copii, chiar și 10 minute mai devreme pot face minuni în a avea un început de zi plăcut.
Organizați un calendar de familie
În continuarea sfatului de mai sus, organizarea unui calendar de familie îți poate salva mult timp. Descoperă prioritățile familiei tale. Un calendar poate include datele la care trebuie plătite facturile, activitațile extrașcolare ale copiilor, o listă de evenimente școlare și familiale, zile de naștere și multe altele. Puteți folosi un calendar Google, care poate fi sincronizat cu ușurință cu telefonul.
Acest calendar poate fi organizat în weekend și poate fi discutat cu toată familia, astfel încât toți să fie la curent cu activitățile.
Comunică cu Șefii
Atunci când ai copii cel mai probabil aceștia depind de tine pentru a fi duși și aduși de la grădiniță/școală, plus că trebuie să te adaptezi și altor activități pe care le mai au copii. Așadar, acest program trebuie discutat cu angajatorul tău.
Dacă lucrezi într-o companie mare, înainte de a discuta cu șefii, încearcă să afli dacă sunt și alți colegi care au obținut un program flexibil atunci când au devenit părinți și folosește aceste informații în avantajul tău. În orice caz, vorbește cu șeful despre programul tău și încearcă să fi cât mai onest și deschis posibil. Fii pregătit să oferi soluții alternative, cum ar fi o perioadă de probă în care să arăți că productivitatea ta va fi la fel.
Funcționează, și cei mai mulți angajatori înțeleg, mai ales că mulți sunt și ei părinți la rândul lor.
Nu pot să nu îmi amintesc acum de o Consultantă de Vânzări dintr-un magazin tip librărie dintr-un mall din nordul capitalei. Ea își aduce în fiecare zi după-amiaza fetița la magazin pentru două ore, până când vine soțul să o ia. Angajatorul ei a înțeles că nu are ce face cu copilul în aceea perioadă de timp și cu siguranță a observat că nu îi scade deloc productivitatea atunci când fetița ei se află în magazin.
Stai conectat în timpul zilei
Rămâi conectat cu copiii tăi chiar și atunci când nu sunteți împreună. Pentru mamele cu copii mici, se recomandă să se înregistreze spunând o poveste sau cântând un cântecel. Un exemplu ar fi achiziționarea unei cărți pe care te poți inregistra, iar copilul să o asculte iar și iar. Le-am găsit pe cele de la Hallmark ce pot fi achiziționate și de pe site-ul lor, dar și de pe Amazon, foarte bune în acest sens.
Apoi, dacă pierzi sau întârzii la evenimentul unui copil mai mare, oferă-i ceva special dimineața, ceva făcut de tine, care să-i poarte noroc. Apoi, urmăriți filmarea evenimentului împreună comentând sau dacă se poate puneți-l să mai facă încă o data și pentru tine ce a făcut pe scenă.
Organizează-te la birou
La muncă este foarte important să fi eficient și să îți stabilești limite de timp.
Acest articol te poate ajuta mult în acest sens, asa ca nu voi mai detalia aici. Dar, dacă, stai prea mult de vorbă cu colegii sau îți iei pranzuri lungi, navighezi mult pe Internet, toate acestea sunt distrageri care te vor face mai puțin productiv. Concentrează-te pe sarcinile tale la locul de muncă și discută cu colegii fără să uiți de timp. Atunci vei reuși să rămâi la fel de productiv, deși poate ai mai puțin timp la dispoziție.
Crează activități familiale speciale
Acordarea unui timp special copiilor tăi este crucială, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, pentru a le crea amintiri plăcute care să-i ajute și atunci când nu ești cu ei. Faceți un picnic în familie, în weekend sau o seară cu jocuri în care să fie toți membrii familiei la masa, în timpul săptămânii. Așadar, crează activități care să se repete regulat, astfel încât toată lumea să știe la ce să se aștepte. Când ai vacanțe în familie, evită să vorbești despre serviciu sau să îți verifici prea des telefonul. În schimb, concentreză-te asupra intereselor copiilor. În cele din urmă, nu contează cu adevărat ceea ce faceți, atâta timp cât o faceți împreună, iar copii sunt fi cu siguranță fericiți.
Petrece timp cu partenerul tău
Nu uita să susții relația cu partenerul tău. Încearcați să vă dați întâlniri, pentru a rămâne apropiați și a continua să vă bucurați unul de compania celuilalt și atunci când rămâneți doar voi doi. Adesea, dacă ești prea ocupat cu serviciul și casă, partenerul tău este primul care este neglijat. Ieșiți macar o data pe lună împreună la restaurant sau la un film și vorbiți. Aceste întâlniri îți vor aduce entuziasm în relație și desigur în întreaga ta viață.
Crează momente doar pentru tine
Oare se mai poate? Vă spun sigur că: DA. Prin gestionarea timpului cu înțelepciune, vei putea să îți creezi astfel de momente. Nu poți fi un soț/soție eficient sau părinte, dacă nu ai timp să te îngrijești să te simți relaxat și eficient. Ieși cu prietenele la cafea, citește o carte înainte de a te culca, concentrează-te pe un hobby, mergi la sala pentru clasa favorită de fitness, sau la salon pentru a îți face părul sau unghiile. Și, nu uita să mănânci bine pentru tine. Este foarte clar că, dacă nu te îngrijești de tine înșuți, nu veți putea să îi ajuți pe cei mai apropiați.
Și nu uita, studiile din domeniu au arătat că mamele care muncesc au copii mai inteligenți decât acelea care sunt casnice, pentru că mamele care muncesc nu pot fi atente la toate nevoile copiilor, iar aceștia învață să fie mai responsabili și mai atenți la nevoile lor și ale celor din jur, ceea ce le va stimula inclusiv inteligența și îi va face mai activi. De-asemenea, mamele care lucrează sunt o inspirație pentru copii lor, care le admiră pentru toate lucrurile pe care le pot face. Mamele care lucrează vor deveni un adevărat model pentru copiii lor toată viața, care vor înțelege că așa pot proceda și ei când vor deveni adulți.
Care este experiența ta ca părinte care muncește? Aș fi curioasă să îmi împărtășești din experiența ta.
Acest articol a fost publica pentru prima oară pe blog-ul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro.