Cum să te îmbraci la un interviu pentru a avea succes?

Interviul de angajare este ocazia perfectă de a face angajatorului o primă impresie bună asupra potențialului tău.

Îmbracă-te pentru a avea succes! Acesta este sfatul meu dacă îți dorești să cucerești angajatorul încă de la prima întâlnire. Studiile arată că 5% dintre deciziile de angajare sunt luate în primul minut al interviului, iar aproximativ 30% în primele 5 minute. Rezultatele studiului confirmă că prima impresie contează, iar prezentându-te într-o ținută corespunzătoare îți poți crește șansele la succes.

Astăzi am ales să scriu, împreuna cu prietena mea Liz, un articol cu sfaturi exclusiv pentru doamne și domnișoare, dar nu am uitat de domni 😊, așa ca urmăriți-ne în articolul viitor.

Dacă vă întrebați ce să purtați la un interviu, cel mai important lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este că trebuie să arătați impecabil și profesional. În timp ce ținuta pentru interviu depinde de locul de muncă pe care îl solicitați, indiferent de poziția pe care urmează să o ocupați, țineți cont să vă prezentați cu un look cât mai fresh și corect îmbrăcată.

Doar 7 secunde durează să ne facem o primă impresie despre o persoană, spun studiile. Aceste 7 secunde sunt suficiente pentru a primi o etichetă. Așadar, fie că îți place sau nu, modul în care alegi să te îmbraci la un interviu influențează destul de mult rezultatul final.

Potrivit specialiștilor, felul în care arăți, hainele și atitudinea spun extrem de multe lucruri despre tine înca dinainte să înceapă dialogul.

Ce este foarte important, însă, atunci când mergi la interviul de angajare, dincolo de regulile vestimentare, este să rămâi tu. Și aici mă refer la faptul că trebuie să-ți placă ceea ce urmează să faci, să ți se potrivească. Să nu-ți cosmetizezi imaginea în așa fel încât să te pierzi cu totul pe sub costume și deux-pieces-uri. Altfel riști să nu reziști prea mult la acel loc de muncă.

În zilele noastre avem acces la atât de multe informații despre majoritatea companiilor, încât pregătirea dinaintea intreviului a devenit un pas important peste care nu trebuie să trecem.

Iată cum trebuie sa te pregătești înainte de a ajunge la interviul propriu-zis:

 1. Înainte de a merge la un interviu să te asiguri că știi cât mai multe detalii despre angajator, precum: cultura și valorile companiei, imaginea companiei în mediul online, care sunt competitorii companiei.
 2. În ce industrie urmează să lucrezi? Cu ce provocări te poți confrunta în industria în care activează compania?
 3. Ce implică poziția pentru care tocmai ai aplicat și ce urmează să faci? Îți recomand să citești bine înainte descrierea postului din anunțul publicat.
 4. Cine este intervievatorul? Întotdeauna este bine să știi cine este persoana care îți va lua interviul, îi puteți căuta profilul pe LinkedIn pentru a afla mai multe.

Acum, ești pregătită să faci o primă impresie extraordinară? Este întotdeauna o idee bună să aveți în garderobă hainele protrivite pentru interviul la care tocmai ați aplicat sau dacă nu le aveți, să știți cum puteți combina ceea ce deja aveți in gaderobă.

Un interviu este, cel putin pentru mine, un moment stresant și de aceea consider că trebuie să-ți alegi hainele din timp.  Să te prezinți într-o ținută vestimentară adecvată este o forma de respect și de interes față de compania și de jobul pentru care ai aplicat.

Un look curat și aranjat este important nu doar pentru faptul că spune foarte multe despre tine ci și pentru că te face mai încrezatoare în forțele proprii.

Fiecare industrie are diferite caracteristici în ceea ce privește modul în care angajații se îmbracă sau se poartă la locul de muncă. Astfel lasă-te inspirat de noi, pentru ținuta corespunzătoare în care alegi să te prezinți la interviu în funcție de domeniul de cariera ales:

 1. Dacă aplici pentru un job corporativ în contabilitate, servicii bancare, financiare, asigurări, imobiliare sau management general trebuie să-ți păstrezi aspectul clasic și elegant, pentru a convinge că ești o persoană demnă de încredere. Ținuta ar trebui să fie clasică și conservatoare. Costumele într-o singură culoare, cămăși albe sau albastru deschis, pantofi simpli, stiletto, niciodată sandale. Geanta de umăr să fie neagră și clasică.
 2. Dacă jobul este într-un domeniu precum comunicații, mass-media, publicitate, vânzări sau marketing lucrurile se schimbă la 180 de grade. Aici ai voie să fii creativă, poți purta ceva mai casual, dar ai grijă să rămâi în zona office. Creativitatea este o calitate pe care angajatorii o vor căuta la interviu. Poți purta o pereche de jeanși dar trebuie accesorizați corespunzător, cu o cămașă albă și un sacou de exemplu. O fustă casual, combinată cu o cămașă într-o croială lejeră sau o rochie într-o croială simplă sunt alegeri la fel de bune, dar ai grijă însă la lungime să fie măcar până la genunchi.

Photo 08-08-2018, 17 02 41

 1. Dacă aplici pentru un job în Retail din domeniul modei de exemplu: decorator vitrine, stilist designer, merchandiser sau consilier vânzări (fashion adviser) poți să fii cât mai originală, stilul adoptat trebuie să fie unul personal, care să te reprezinte 100%. Încearcă în același timp să păstrezi un echilibru și să nu te prezinți la interviu arătând ca un păun 😊. În schimb poartă ceva care să evidențieze stilul tău personal și include întotdeauna o piesa vestimentară care este în trend. De asemena în ținuta aleasă te poți juca cu diverse texturi, print-uri și modele. Încercați ASOS sau ZARA pentru a-ți găsi oufitul perfect.
 2. Dacă mergi la un interviu tot în Retail, dar pentru un magazin de bijuterii, atunci ar trebui sa te prezinți într-o ținută business. Poți opta pentru o rochie statement cu o jachetă și pantofi închiși.

Acum că ați ales ținuta pe care să o purtați la interviu în funcție de jobul pentru care ați aplicat, trebuie să vă asigurați că ați ales și culorile potrivite. Culorile hainelor vă pot ajuta să transmiteți încredere, profesionalism și abilitatea voastră de a vă potrivi mediului organizației.

Potrivit unui număr de 2.099 de angajați și profesioniști din domeniul resurselor umane care au participat la un sondaj publicat de CareerBuilder, albastrul și negrul sunt cele mai bune culori de purtat la un interviu, iar portocaliul este de evitat pe cât de mult posibil.

Alegeți culori neutre, cum ar fi negru, gri, albastru, navy sau maro, sunt considerate cele mai bune culori pentru un interviu de angajare. Albul este de asemena o culoare excelentă, dacă optați pentru o bluză sau o camașă cu buzunar.

 

Limitați numărul de elemente viu colorate. În cazul în care purtați un costum într-o singură culoare, puteți adăuga o culoare îndrăzneața cum ar fi o eșarfă sau o cravată roșie.

Iată o scurtă analiză a psihologiei culorilor și a mesajelor pe care acestea le transmit recrutorilor:

 • Negru: Leadership Dacă îl purtați corect, acesta poate comunica glamour, stil sofisticat sau exclusivist. Negrul este o culoare care este luată în serios. Gândiți-vă la marile case de modă Chanel și Yves Saint Lauren care folosesc negrul pentru a comunica că sunt lideri în industria lor.

Street Style : Day Eight - Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2017/2018

 • Albastru: Team Player. Albastru este una dintre cele mai bune culori pentru a fi purtate la un interviu de angajare, deoarece transmite calm și încredere, calități pe care recrutorii le urmăresc. Studiile arată că albastru este culoarea preferată a multor persoane, iar purtarea unei culori preferate a recrutorului va face din prima o bună impresie.

4369-le-21eme-adam-katz-sinding-miroslava-duma-vodafone-london-fashion-week-fall-winter-2013-2014_aks7168

 • Gri: Logic sau Analitic. Dacă alegi să porți gri, transmiți independență sau izolare. Acest lucru nu trebuie să fie un lucru rău, atâta timp cât arată că ești încrezătoare. Griul poate spune altora că ești autosuficientă și capabilă să gândească singură.
 • Roșu: Autoritate și Putere. Culoarea roșie transmite curaj, entuziasm și energie. Poate fi excelentă dacă ești la un interviu pentru o funcție de conducere.
 • Verde, galben, portocaliu și violet: creativ. Aceste culori mai puternice comunică că ești distractivă și îți place să atragi atenția, dar ele nu generează neapărat sentimente de încredere sau angajament, ceea ce poate că nu este cel mai bun mesaj de transmis în cadrul unui interviu de angajare. Așa că încearcă să le temperezi, combinând aceste culori cu tonuri neutre.
 • Alb: organizat. Purtarea de bej și alb este un pariu sigur, dar poate fi considerat plictisitor și lipsit de încredere în sine. Managerii angajaților cred ca albul înseamnă că ești organizat de la orice haos.

Vestimentația corectă nu garantează un job, dar poate fi folosită în avantajul candidaților pentru că denotă profesionalism din punctul meu de vedere.

Dacă ai reușit să alegi ținuta, mai sunt câteva lucruri de care trebuie să ai grijă, detaliile:

 • Machiajul trebuie să fie discret, poți alege un machiaj nude, perfect. Luciu de buze sau ruj cât mai natural.
 • Părul trebuie aranjat dar nu coafat, de parcă mergi la o petrecere, ci cât mai lejer.
 • Manichiura trebuie să fie și ea discretă, alege lacul incolor sau nude.
 • Nu exagera cu parfumul.
 • Păstrează accesoriile la un nivel minim și nu exagera cu bijuteriile, ceasul este obligatoriu.

Ceea ce alegeți să purtați comunică multe despre cine sunteți și cum vă vedeți voi. Deci, prezentați-vă corect la interviul de angajare și alegeți cu atenție ceea ce urmează să purtați, pentru a face o primă impresie extraordinară.

Ah, și nu uita de limbajul corpului, pentru că el va completa în mod fericit sau nu modul în care arăți.

Mult succes!

P.S: Stay tuned, urmează un articol si despre cum se îmbracă bărbații la un interviu pentru a avea succes!

Articol scris de Eliza Tautu & Cristina Petrescu-Enacopol

Acest articol a fost publica pentru prima oară pe blog-ul site-ului Retailliumwww.retaillium.ro.

 

3 Comments

Leave a Reply