Sporul de weekend – în ce condiții se aplică

spor de munca

Dacă îți dorești un job în retail trebuie să iei în considerare că sunt șanse mari să lucrezi în timpul weekendului. Codul Muncii te protejează prin câteva articole de lege, pe care este bine să le cunoști, căci din păcate sunt mulți angajatori care vor încerca să le omită. Dacă lucrezi în weekend ai dreptul la 2 zile consecutive de repaus, oricare ar fi ele și de un spor de weekend.

Înca de la bun început trebuie să faci diferența între munca suplimentară și munca cu program normal, dar care se întâmplă în zilele de weekend. Există sporuri diferite pentru munca suplimentară și pentru weekend. Potrivit legii, sporul pentru munca suplimentară nu poate fi mai mic de 75% din salariu, iar la orele suplimentare, lucrate în weekend, recompensarea poate ajunge și până la 200%.

Ce spune legea din Codul Muncii despre munca în weekend

Orele lucrate în zilele de sâmbătă și duminică trebuie stipulate în contractul de muncă sau într-o anexă printr-un act adițional, iar acest spor trebuie înregistrat la REVISAL.

Art 137 (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

 Art 137 (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

 Art 137 (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

După cum ai citit mai sus, în Codul Muncii se spune clar că pe lângă zilele libere oferite, angajatorul are obligația să ofere și acest spor de weekend, așa că ai grijă să îi amintești atunci când discuți despre contractul individual de muncă sau cel colectiv.

Sporul de weekend încadrat la munca suplimentară

Munca suplimentară peste programul de lucru normal se plătește în luna următoare cu un spor de minim 75% din salariul de baza. Dacă nu se pot acorda zile libere plătite pentru orele suplimentare din timpul repausului, recompensarea este de 100% din salariul de bază.

Nu uita că potrivit legii durata normală a muncii este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămâna, iar durata maximă legată a timpului de lucru nu trebuie să depășească 48 de ore săptămânal, cu tot cu orele suplimentare. Compensarea pentru zilele lucrate în weekend trebuie efectuată în următoarele 60 de zile calendaristice, după efectuarea lor.

În plus, pentru ca orele suplimentare să fie recompensate este nevoie să fie dispuse de șeful ierarhic în scris, altfel acestea nu au o bază legală și nu sunt plătite în zile libere sau sporuri.

Sporul de weekend în sectorul privat versus cel de stat

Sporul de weekend se stabilește în sectorul privat conform articolelor de lege din Codul Muncii. La stat, lucrurile stau altfel. Potrivit legii, în urma OUG nr 90/2017, în 2018 orele lucrate suplimentar, peste programul normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber.

spor de weekend

Cum se calculează sporul de weekend

Pentru că nu există o sumă fixă a sporului de weekend, nefiind specificată în articolele de lege referitoare la sporul de weekend, aceasta trebuie stabiliă de comun acord prin negociere în momentul încheierii contractului de muncă.

Valoarea sporului de weekend poate fi fixă sau procentuală. La rândul ei, valoarea procentuală poate fi stabilită fie ca procent din salariu brut pe lună, fie ca procent din salariu brut, doar pentru orele lucrate efectiv în timpul weekendurilor acelei luni.

A propos de valoarea fixă, există cazuri în care se creează situații ridicole pentru că sporul de weekend real este de 1 RON, după cum a fost cazul în Sălaj.

Valorea procentuală a sporului de weekend variază între 0.5 și 3%, iar dacă vrei să știi înainte de a te angaja într-un anumit loc care este valoarea lui poți pune o intrebare pe acest site .

Pentru alte întrebări și nelămuriri legate de orele suplimentare vei găsi și aici un suport unde poți primi răspunsuri.

Aici poți găsi și un exemplu de act adițional pentru sporurile de weekend.

Ce se întâmplă cu angajatorul dacă încalcă legea

Angajatorii care nu respectă aceste prevederi și care sunt reclamați la Inspecția Muncii primesc o amendă între 1500 și 3000 lei. Dacă ești forțat să lucrezi în weekend, poți apela la ITM printr-o reclamație sau poți chema angajatorul în instanță.

În concluzie, dacă și tu te numeri printre angajații care nu beneficiază de repaus săptămânal normal, adică sâmbătă și duminica, ai dreptul la un spor de salariu și alte 2 zile libere consecutive de repaus în cadrul acelei saptămâni. Valoarea sporului de weekend este de regulă foarte mică, dar dacă intra la categoria de ore suplimentare ai dreptul să primești minim 75% din salariu de bază.

 

Acest articol a fost publicat pentru prima oară pe blogul portalului de joburi în Retail, Retaillium, www.retaillium.ro .

Leave a Reply