Cele mai mari mituri de Black Friday si cum sa nu te lasi pacalit

Se fac aproximativ 7 sau 8 ani de când a apărut Black Friday în România. Cam din 2011, evenimentul a reușit să atragă în fiecare an un număr record de consumatori, fiind deja un moment important în societatea de consum românească, axată oricum pe consumerism într-o măsură din ce în ce mai mare.

Teoretic Black Friday, sau Vinerea Neagră, ar trebui să cadă în ultima zi de vineri a lunii noiembrie, dar cum unele lanțuri de magazine locale, cel puțin de la noi, nu își pot suprapune ofertele în exact aceeași perioadă din teama de a pierde clienți, acestea au decis să-și înceapă sezonul de reduceri mai devreme.

Așadar, conform tradiției, și Black Friday 2018 se va organiza în a patra vineri a lunii noiembrie, adică pe 23 noiembrie 2018. Trecutul ne spune însă că e foarte posibil să avem două perioade de reduceri, care se pot extinde peste ambele weekend-uri sub numele de Black Weekend 2018.

Deja, eMAG, cel mai mare retailer online din România, s-a anunțat a fi cel care doreşte să fure startul şi să înceapă promoţiile mai devreme, adică pe 16 noiembrie.

Acestea fiind spuse, ce ar trebui să facem noi acum, pentru că mai sunt mai puțin de două săptămâni și nebunia începe? Un cumpărător atent ar trebui să știe unde și când să cumpere la reducere lucrurile pe care și le dorește.

Așadar, pregătirea este esențială: dacă știi exact ceea ce cauți și care este prețul respectivului articol, vei avea mai multe șanse să observi diferența dintre o afacere bună și o păcăleală.

Cele mai multe prețuri de Black Friday sunt afișate drept cele mai bune oferte ale întregului an. Magazinele care oferă aceste reduceri de Black Friday se bazează pe mituri bine uzate pentru a valorifica teama cumpărătorului de a pierde “cea mai bună ofertă” și ne conving în fiecare an că nu ne putem permite să mai lăsăm nici un singur articol pe rafturi.

În timp ce unele dintre aceste mituri pot fi corecte la un anumit nivel, ele nu sunt adevăruri universale.

Și, ca să fim pregătiți, am adunat aici cele mai mari mituri ale comercianților care se folosesc de Black Friday pentru a ne face să cumparăm tot ceea au în magazine:

  1. “Cel mai bun preț vreodată!”

Ideea că Vinerea Neagră este cea mai bună zi a anului pentru a cumpăra mărfuri profund reduse este cred cel mai mare mit al tuturor. Evident, în timpul zilei de Black Friday se găsesc mari chilipiruri, dar reducerile la mărfuri, cum ar fi: jucăriile, aparatele electronice și electrocasnice, ceasurile și bijuteriile, pot fi de fapt mai mari în alte perioade ale anului.

Deci, dacă de fapt preferi să faci altceva, decât să te împingi în magazine, în prinderea așa-numitelor “mega reduceri” de Black Friday, nu te simți vinovat să rămâi acasă cu familia.

Pentru că, această afirmație nu se limitează doar la vânzările de Black Friday. De fapt aceasta se întâmplă foarte mult pe tot parcursul anului. Un retailer își va promova “cel mai bun preț vreodată!” pe un anumit articol, doar pentru a reduce acest preț din nou în săptămâna următoare. S-ar putea să fii familiarizat cu acest tip de fluctuație a prețului dacă ai stocuri. Stocurile scad în valoare în funcție de zi și de mărimea lor.

Dacă dorești să economisești cu adevărat în timpul vânzărilor de Black Friday, trebuie să te organizezi înainte de a pleca. Află exact ce dorești și cât ești dispus să cheltuiești, apoi scrieți totul pe o hârtie. Evită cumpărăturile din impuls și orice altceva despre care nu ai planificat.

Cu excepția anumitor mărci high-end și a articolelor cu cerere ridicată, vei începe să vezi fluctuații de prețuri în termen de o săptămână sau cam așa ceva. Află prețul de vânzare recomandat de producător al articolelor dorite, și al mărcilor concurente. Adevărul este că, nu toate articolele de Black Friday sunt de fapt reduse. Retailerii au tendința de a schimba prețurile și de a reduce prețurile și în timpul altor sezoane, deci verifică din mai multe surse pentru prețurile de referință și mărcile concurente pentru a afla dacă într-adevăr obții cea mai bună ofertă înainte de a cumpăra. Un articol bine cercetat va fi cea mai bună afacere.

mituri black friday1

  1. “Disponibile numai aici!”

Într-adevăr, producătorii fac uneori ediții speciale de produse pe care le vând exclusiv doar cu un retailer: un aparat de bucătărie care este disponibil într-o dimensiune sau culoare unică sau un set de accesorii sau de vase care nu au fost vândute niciodată în acea combinație înainte. Dar un producător va proiecta un articol complet nou de la zero, care să îl vândă doar într-un singur magazin? Nu. Ei doar fac modificări minore la lucrurile pe care oamenii le cumpără deja și în alte magazine.

Într-adevăr este posibil să nu poți găsi exact articolul căutat într-un alt magazin, dar sigur poți găsi probabil ceva foarte asemănător în altă parte. Și în timp ce cauți în alte magazine, verifică și alte mărci. Există probabil o versiune mai ieftină a articolelor pe care le dorești sub un brand diferit, asigură-te că specificațiile se potrivesc și că marca în cauză este de încredere.

  1. “Ediție limitată!”

Să presupunem că un magazin de electronice vinde o mașină de spălat de la o anumită marcă, iar în timpul sezonului de Black Friday, ei fac publicitate acelei mașini de spălat în “ediție limitată”, incluzând un cadou, și pare a fi chiar mare lucru la prima vedere. Dar dacă te uiți mai atent vei vedea că de fapt acel cadou nu este decât o cutie de detergent. Magazinele de jucării fac și ele acest lucru, vânzând versiuni “speciale” ale jucăriilor pe care le vând deja. De exemplu, un ansamblu de caractere dintr-o emisiune TV sau dintr-un film care include o cutie de transport, sau un extra caracter. Aceste seturi ar putea părea o afacere bună, dar, de asemenea, acestea ar putea să nu conțină chiar toate celelalte personajele originale, așa că, fii atent!

Încercă să eviți să cumperi ”cel mai nou” model, sau ”cel mai de lux”,  pentru că dacă modelul de anul trecut este încă disponibil, este probabil la fel de bun și mult mai puțin costisitor. De asemenea, ar trebui să ai grijă când citești anunțurile din acest an de Black Friday, deoarece acea ediție limitată ar putea să nu fie atât de nouă, ci chiar un model mai vechi, ceea ce ar explica și prețul foarte scăzut. Din nou, verifică specificațiile! Asigură-te că ediția limitată este și ediția dorită.

  1. “Acum sau niciodată!”

S-ar putea să pară că toate cele mai bune oferte de Black Friday sunt vândute în câteva minute, dar asta e doar o altă parte a mitului. Sigur, acel model exact ar putea fi vândut, dar poți găsi încă o mulțime de chilipiruri comparabile cu elemente similare (dacă nu chiar mai bune). S-ar putea să ai noroc și să primești niște “ediții limitate” nevândute de anul trecut – depinde de ceea ce cauți. Gândește-te la articolele electronice pentru care apar noi ediții la fiecare 6 luni, cu prețuri mult mai mari față de articolul trecut, dar cu specificații atât de similare. Este inutil să investești în cel mai nou articol, atunci când cel vechi este aproape la fel și cu un preț incomparabil mai bun.

Apoi, într-adevăr, prețul unui articol va crește după Black Friday, dar ar putea scădea din nou într-o săptămână sau două . Dacă magazinul tău preferat nu are articolul pe care ți-l dorești, ia în considerare și alte magazine.

Și cu siguranță nu uita de vânzările de după Crăciun. Se poate ca, 26 decembrie să fie cea mai bună zi pentru a obține ieftin ceea ce cauți.

  1. ”Trebuie să fii primul”

Ideea că trebuie să ajungi în magazine mai devreme decât toți ceilalți este iarăși exagerată. Deși unele articole se pot vinde rapid în anumite locații, majoritatea retailerilor știu că sunt în concurență nu numai cu alte magazine, dar și cu magazinele online, precum: eMag.ro, Answear.ro, Elefant.ro, Flanco.ro sau Amazon.com. Din acest motiv, cu siguranță cei mai mulți retaileri și-au creat stocuri ample, mai degrabă decât să-și enerveze clienții.

Cam acestea sunt miturile cele mai folosite și cum să fim atenți la ele. Ar putea părea complicat, dar crede-mă: cu puțină pregătire, poți face ca magazinele să se conformeze bugetului tău, în acest an, și nu invers!

Care sunt modalitățile tale preferate de a profita de reduceri de Black Friday? Aștept comentarii!

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro .

1 Comment

  1. Sunt o mare fană a cumparaturilor online. Astfel, înainte de Black Friday, cu aproximativ o săptămână încerc să îmi salvez produsele favorite în listele de cumpărături ale magazinelor online. În ziua de Black Friday verific câte dintre produsele salvate au intrat la reduceri, le compar cu prețul inițial și apoi decid daca se merită achiziționarea lor. Spor la cumparaturi! 👍

Leave a Reply