Interviu cu Irina Rotaru – HR-ul de la Koton, ce cauta sa angajeze oameni care stiu sa lucreze cu mintea si cu inima

Din seria persoanelor speciale care lucreaza in Retail, am intalnit-o pe Irina Rotaru, Specialist in Resurse Umane la Koton. Si cum firma Koton a inceput sa colaboreze cu Retaillium pentru recrutarea personalului de care are nevoie, am ajuns sa o cunosc foarte bine, am fost foarte incantata de personalitatea ei pozitiva si energica, si am considerat important sa fac acest interviu despre Irina Rotaru, despre pozitia de HR in Retail, si despre Koton.

  1. Spune-ne te rog cum ti-ai inceput cariera in HR si cum ai evoluat in ultimii ani in Retail ?

Nu am inceput in Retail. Era inceputul lunii noiembrie 2003 … mi-aduc aminte ca si acum … momentul cand am intrat prima oara in contact cu acest domeniu minunat, Resursele Umane.

Nu stiam sa fac nimic, nu stiam cum arata o carte de munca sau un contract, nu stiam sa fac un raport sau sa tin un interviu 😊

In compania in care m-am angajat atunci ( Genesis International SA, cea mai mare in domeniul constructiilor de drumuri si autostrazilor de dupa revolutie ) am ramas timp de 11 ani. Am crescut acolo, am evoluat din punct de vedere personal si profesional si am invatat lucrul cel mai important: sa fii om inainte de orice! Dupa inchiderea firmei, mi-am continuat activitatea tot in constructii ( AZVI SA, multinationala spaniola ), timp de aproape 3 ani, pentru ca apoi sa ajung, in sfarsit, in Retail … la KOTON !

Si da, experienta din Retail a fost cea mai frumoasa de pana acum! Provocarile au fost mai multe si mai grele, piata in permanenta schimbare mi-a adus satisfactia de a ma indeparta de rutina, de a initia mereu cate un proiect incitant si de a gasi mereu strategii cu rezultate tangibile.

Retaillium interviu Koton

 

  1. Ce te face sa te simti mandra atunci cand vine vorba de cariera ta si de ce?

“ E firesc sa pleci la un moment dat, dar lasa mereu ceva frumos din tine pe oriunde vei trece! “ acesta este un citat dupa care incerc sa ma ghidez.

Sunt mandra de tot ce am realizat pana acum, nu ma pot gandi doar la un anumit moment sau un singur lucru din cariera. Imi place sa ma uit in urma si sa vad ca oamenii se ghideaza dupa regulile implementate de mine, ca imi continua proiectele incepute, ca au invatat cum un zambet schimba vieti ( sau cariere 😊 ) si sunt mandra ca am avut ocazia sa lucrez in companii cu viziuni deschise care mi-au dat ocazia sa experimentez in multe aspecte legate de HR.

Este foarte important ca managementul de top sa imparta aceleasi valori si principii cu managerul de HR, dar mai ales sa aiba cunostintele de baza pe care sa le si poata dezvolta impreuna. Am observat, in ultimii 3-4 ani, ca in piata din Romania a inceput sa se regaseasca partial mentalitatea occidentala si astfel, angajatii sa devina mult mai apreciati, respectati si valorificati corespunzator. Prin urmare da, avem nevoie de un “open mind“ la nivel managerial, iar valorile de pana acum cu caracter invechit sa dispara in totalitate.

 

  1. Care sunt cele mai mari provocari pe care le intalnesti acum in rolul de HR Manager?

Cea mai mare provocare cu care ma confrunt acum la Koton este evident lipsa personalului si retentia acestuia. Cele doua elemente strans legate sunt principala problema cu care se confrunta nu numai retailerii, dar orice companie mai mica sau mai mare din Romania.

Angajatii nostri sunt tineri, au intre 18 si 24 ani, Generația Milenară, iar pentru ei viitorul profesional, financiar sau familia se afla pe utimele locuri in interesele lor. Asadar este foarte greu sa ii motivezi, sa le menti interesul la un nivel ridicat o perioada lunga de timp ( macar 4 luni ).

Accesul neconditionat la informatie ( tv., tel., internet, etc. ) ii afecteaza din punct de vedere social si comportamental, iar integrarea intr-un colectiv reprezinta o mare provocare, pe care 40 % – 50 % dintre ei nu o pot depasi.

Se identifica cu tot felul de personaje din filme, vedete media, etc., iar in viata reala orice mica problema la job, orice deceptie profesionala sau personala se transforma in tragedii, astfel ei renunta si demisioneaza in urma celui mai mic inconvenient cand realizeaza lipsa perfectiunii pe care si-o imagineaza.

Astfel, din lipsa interesului si implicarii, 90% din candidatii contactati pentru un interviu nu se prezinta. Cei ce se prezinta, neavand posibilitatea unei selectii ca la carte, sunt angajati 100% din nevoia stringenta de personal, ca apoi cercul sa se inchida cu plecarea a peste 70% dintre ei, in mai putin de 3 luni.

  1. Care a fost cel mai interesant proiect pe care l-ai initiat sau il conduci in Koton?

Consider ca cel mai frumos proiect KOTON, este TRAINING CAMP-ul pregatit la etajul 2 al sediului nostru din Lipscani. Tot aici va fi si magazinul brandului de training. Va deveni o tabara de instruire atat pentru angajatii nostri, cat si pentru cei  ai grupului.

Pentru ca trainingul angajatilor este foarte important, ne dorim sa transformam Koton intr-o scoala in domeniu: o scoala de retail, o scoala de viata. Avem multi angajati pentru care Koton reprezinta primul job, primul pas facut alaturi de noi in viata lor “ reala si responsabila ca adulti “ si prin urmare avem un rol foarte important pe care ni-l asumam prin indrumarea lor corespunzatoare. Incepem anul 2019 in forta din acest punct de vedere. 😊

Koton Retaillium interviu

  1. Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung?

Cum spuneam si mai devreme, retentia angajatilor este un subiect sensibil si prin urmare si motivarea lor este foarte dificila. Pe langa partea de motivare financiara, am implementat si elemente non-financiare ce tin de relationarea cu colegii ( evenimente, concursuri, intalniri, discutii, soft activities etc. ).

Totodata, incepand cu anul urmator vom activa o procedura de promovare interna. Astfel speram sa mentinem interesul aprins angajatilor cu merite deosebite, asigurand o egalitate de sanse pentru orice pozitie.

  1. Cum sunt dezvoltati angajatii talentati si creativi in cadrul companiei Koton?

In primul rand, lasandu-i sa isi faca treaba asa cum stiu ei mai bine. Cum precizam anterior, importanta open mind-ului functioneaza si aici mai ales ca vorbim despre Fashion Retail si trebuie sa iti utilizezi partea artistica si creativa la maximum. Incurajam angajatii talentati, ii antrenam corespunzator si incercam sa le acordam tot suportul companiei

  1. Care este secretul companiei voastre pentru a atrage si a pastra candidati valorosi de pe piata din Retail?

KOTON este un brand care deja si-a cladit un nume si o reputatie in piata – este o scoala in care inveti foarte multe si ai ocazia sa promovezi ! Asta se stie deja despre noi, iar noi incercam acum chiar sa depasim acest lucru. Vrem sa devenim cei mai buni, sa oferim un mediu de lucru placut, competitiv, flexibil si profesionist.

Candidatii cu experienta in Retail, care au mai lucrat pentru alte branduri, vin deja cu multa incredere ca la noi se vor integra imediat, ca vor invata foarte multe si ca noi le vom acorda sansele pe care alte branduri nu le-au oferit.

  1. Un sfat pentru cei care isi doresc sa se angajeze in Koton?

Sfatul meu pentru potentialii angajati KOTON ar fi:

Work with your heart and mind … and you can be a real Kotonian !

Daca lucrezi cu inima si cu mintea … atunci poti deveni un adevarat Kotonian !

 

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro .

Leave a Reply