Cum sa faci un CV perfect

cum se face un cv retaillium

CV-ul este prezentarea imaginii profesionale într-o colecție de informații prezentate descrescător, de la jobul recent pâna la primul loc de muncă la care se adaugă o descriere a competențelor dobândite de-a lungul timpului.

CV-ul poate fi trimis într-un fișier tip doc sau pdf și în mod ideal nu ar trebui să aibă mai mult de 2 pagini. În plus CV-ul trebuie însoțit de o scrisoare de intenție, în care descrii succint cine ești, ce ai făcut profesional și de ce îți dorești să lucrezi pentru jobul la care aplici.

Gândește-te la CV ca la o prima impresie. Cu cât faci una mai bună, cu atât vei fi mai interesant și mai atractiv pentru posibilii angajatori. Ia în calcul că atunci când angajatorii fac selecția de CV-uri, au în față zeci de alte CV-uri, de aceea este necesar ca al tău să se diferențieze de celelalte.

Modele de CV

În funcție de obiectul dorit, primul pas în realizarea unui CV perfect este să cunoști structurile celor 4 tipuri existente:

CV cronologic – în acest tip de CV se scriu experiențele in ordine invers cronologică, de la jobul recent la primul loc de muncă. CV-ul cronologic este recomandat acelora a căror experiență este foarte aproape de jobul vizat.

CV funcțional – în acest model se pune accentul pe aptitudinile și competențele dobândite și este folosit de cei care vor să arate mai degrabă ceea ce știu să facă mulțumită aptitudinilor obținute și cum aceste competențe se pot mula pe viitorul job.

CV mix – este o combinație între CV-ul cronologic și cel funcțional și este utilizat atunci când ai avut joburi similare ca responsabilități și în care alegi să treci aptitudinile relevante pentru jobul dorit.

CV vizat – este un tip de CV realizat pentru un job specific în care toate abilitățile și experiențele trecute reflectă cerințele acelui loc de muncă.

Cele mai populare tipuri de CV-uri sunt Standard și Europass. CV-ul Standard este cel mai de bază CV, pe când Europass este un tip de CV complex cu multiple câmpuri de completat.

Ce este și cum se completează modelul de CV Standard

Acesta este cel mai simplu model de CV, recomandat persoanelor care vor să scrie succint lucrurile de bază despre ei și activitatea profesională. Modelul de CV Standard este utilizat în special de absolvenții de liceu sau facultate pentru a își etala competențele dobândite în timpul anilor de studii și practică, și calitățile însușite de-a lungul programele de voluntariat.

Model-CV-Standard-Retaillium

 

Ce este și cum se completează modelul de CV Europass

CV-ul Europass este un document standardizat la nivel european, valabil în 25 de limbi străine, printre care și limba română. Acest tip de CV este recunoscut atât de angajatorii din sectorul privat, cât și de cei din sectorul public, iar în el se pune accent pe anumite tipuri de competențe si realizări profesionale.

Model-CV -Europass-Retaillium

Modelul de CV Europass se completează potrivit grilelor standard, în funcție de secțiunile pentru care ai conținut, dacă se întâmplă să nu ai ce scrie, le poți sterge cu ușurință.

Partea de informatii personale conținte datele de contact cu nume, adresa, telefon, mail și unul sau mai multe conturi online prin care poți fi contact. Nu este nevoie să specifici sexul sau naționalitatea.

Categoria profil presupune un paragraf de maxim 100 de cuvinte în care faci rezumatul aptitudinilor și experineței tale, în care este recomandat să te descrii prin prisma competențelor care te fac să ieși în evidență pentru acest post.

Cea mai importantă secțiune a CV-ului Europass este cea de experiență. Ajută recrutorii să vadă unde și pe ce poziții ai mai fost angajat prin crearea unei liste descrescătoare și pune responsabilitățile fiecărui job în parte.

Pentru fiecare job vei avea de completat durata locului de munca, numele angajatorului, poziția pe care ai lucrat, sarcinile și responsabilitățile postului respectiv și, dacă-ți completezi online CV-ul Europass ai posibilitatea atașării de documente din Google Drive sau DropBox.

Secțiunea Educatie și Formare se completează mai pe larg sau în mai puține cuvinte, în funcție de câtă experiență ai acumulat până la momentul respectiv. Dacă abia ai terminat facultatea, descrie competențele dobândite la cursuri sau orele de practică în funcție de cerințele jobului. Dacă ai avut deja câteva locuri de muncă, scrie sumar partea de educație și pune mai multă informație în partea de experiență.

Odată ajuns la zona de competențe personale, vei avea de adăugat cunoștințele generale dobândite la locul de muncă, nivelul de cunoaștere a limbilor străine, aptitudinile de comunicare, digitale și organizatorice.

La completarea nivelului cunoașterii limbilor străine, dacă întâmpini dificultăți în a înțelege calificativele enumerate, apelează la varianta online, loc unde îți sunt explicate pe larg. În principal, calificativele A1 si A2 sunt pentru începători, B1 si B2 sunt pentru intermediari și C1 si C2 pentru avansați.

Completează-ți CV-ul Europass online de aici: https://europass.cedefop.europa.eu/editors/ro/cv/compose, daca vrei să ai ultima variantă de CV Europass disponibilă.

Alte variante de CV-uri online

O variantă simplă și la îndemâna este crearea CV-ului pe site-ul nostru, Retaillium, odată ce accesezi acest link https://www.retaillium.ro/resume. Îți poti face chiar și un profil video, în care să încarci un clip cu tine în care te prezinți și să spui într-un mod chiar inedit principalele tale experiențe profesionale. Acest clip poate fi vizibil doar pentru angajatorii pe care-i alegi tu, și cu siguranță te va scoate în fața orcărui candidat care aplică doar cu un CV.

Următorii pași presupun să îți scrii jobul ideal, să lași o descriere, să completezi câmpurile de experiență, să treci limbile străine știute și competențele pe care le ai, și în cele din urmă să atașezi documente relevante, ca diplome sau certificate obținute.

Apelează la instrumentele online de creare de CV-uri dacă vrei să-ți faci unul care să iasă în evidență. De exemplu pe  Canva îți poți alege un template care urmează structura CV-ului mix, pe care-l poți personaliza prin adăugarea sau eliminarea de câmpuri, modificarea culorilor fundalului și a fontului.

Greșeli de evitat în completarea unui CV

Poza din CV: dacă alegi să pui o poza în CV, asigură-te că ai o poza cu tine cât mai clara, în care să zâmbești discret și să ai o ținută corectă –  iar fundalul ales sa fie unul simplu.

Evită pe cat posibil să faci greșeli gramaticale, eventual dă CV-ul unei alte persoane care să ți-l corecteze înainte de a îl trimite către angajatori, dacă ai dubii asupra exprimării tale.

Nu pune informatii false și nu-ți supraestima abilitățile, daca nu vrei să te trezești în fata unor sarcini pe care nu le poți face.

Nu pune infomarțiile dezorganizat și urmărește o structura clara atunci când îți treci informatiile în CV.

Nu menționa salariul dorit sau cât ai primit la joburile anterioare.

Orice fel de CV ai completa ține minte să-l actualizezi și adaptezi după jobul la care aplici. Deși personalizarea și adaptarea CV-ului pentru fiecare job în parte necesită un efort din partea ta, ușile deschise ce ți se vor arăta și invitațiile la interviurile de angajare vor merita consumul de energie și timp depus.

 

 

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro

3 Comments

Leave a Reply