Scrisoarea de Recomandare – de ce iti ofera credibilitate in fata angajatorului?

scrisoare de recomandare Retaillium

De cele mai multe ori, cand auzim de “scrisoare de recomandare” ni se pune un nod in gat. Si nu este deloc la modul metaforic, dat fiind ca in zilele noastre angajatorii solicita tot mai adesea astfel de documente, atat din necesitatea de personal calificat si serios, cat mai ales datorita faptului ca poate reprezenta un plus de credibilitate la interviu.

Ai putea crede ca scrisoarea de recomandare pentru un job este oarecum demodata, insa daca luam in calcul ca lunar exista peste 1.000 de cautari cu privire la acest cuvant, dar putine site-uri care sa iti ofere un astfel de model, vei ramane surprins cat de importanta a devenit scrisoarea de recomandare in ochii unui angajator. 

Scrisoarea de recomandare valoareaza atat de mult pe cat iti doresti un job

Scrisoarea de recomandare este un document prin care potentialul angajator poate capata un grad de incredere sau de siguranta mai mare, dar care face si diferenta dintre experienta ta si a celorlalti candidati. Altfel spus, o scrisoare de recomandare prezinta un plus de credibilitate, marindu-ti considerabil sansele de a fi angajat.

De preferat, pentru o persoana care a avut un alt loc de munca in trecut, scrisoarea de recomandare sa fie redactata, semnata si stampilata de angajatorul precedent, cu scopul de a sustine profesional candidatul in fata noului angajator.

Tipuri de scrisori de recomandare

Scrisoare de recomandare generala

Acest tip de scrisoare de recomandare se recomanda a fi adaugat la CV, chiar daca nu are un caracter specific. Recomandarea generala poate fi utilizata in orice situatii. De altfel, cele mai de pret sunt recomandarile in limba romana si engleza, de la persoane cu care ai lucrat, ce pot impartasi experienta lucrului in echipa cu tine.

Scrisoarea de recomandare specifica

In acest caz, este necesar sa ii explici persoanei care iti ofera aceasta recomandare scopul pentru care ai nevoie de acest document. Practic, scrisoarea de recomandare specifica se concentreaza pe descrierea abilitatilor necesare job-ului pentru care vrei sa aplici, prin explicarea legaturilor dintre tine si eventualul post.

Recomandarile specialistilor in HR nu se rezuma aici. De altfel, acestia sunt de parere ca obtinerea un job este legata, in mare masura, de atasarea a doua scrisori de recomandare, atunci cand ai posibilitatea.

Daca scopul primei scrisori de recomandare este sa intareasca experienta pe care o ai, sa verifice competentele si sa iti mareasca credibilitatea, cea de-a doua reprezinta o asigurare ca te poti integra rapid in echipa, esti comunicativ, respecti deadline-urile si ca esti omul pe care firma se poate baza.

scrisoare de recomandare Retaillium

Structura scrisorii de recomandare – exista o reteta pentru succes?

Noi am spune ca DA, atat timp ca aceasta prezinta adevarul intr-un mod netruncheat si fara prea multe artificii marete. De altfel, angajatorii si cei de la Resurse Umane prefera modelele personalizate in detrimentul celor de pe Internet. Asta demonstreaza ca preferi sa faci o greseala “onesta” decat sa ocupi un job “nemeritat”.

Dincolo de toate acestea, exista o structura pe care te poti baza in crearea unei scrisori de recomandare. Iata care ar fi aceasta:

Formula de salut

Fie ca redactezi o scrisoare de recomandare catre o firma sau catre o persoana anume, nu uita sa incepi corespunzator. Astfel, in cazul in care stii cui te adresezi, formula corecta este “Stimate Domnule/Doamna ….”. In cazul in care nu exista o persoana de contact careia sa i te adresezi, poti sa scrii ceva general: “In atentia Departamentului de Resurse Umane”.

Primul paragraf

Acesta reprezinta legatura dintre persoana care recomandata si cel recomandat. Practic, scopul primului paragraf este de a face cunostinta cu potentialul aplicant, prin intermediul vechiului angajator, incluzand modul si ocazia in care v-ati cunoscut, dar si de ce este este calificat sa il recomande.

Al doilea paragraf

Acesta include informatii despre persoana recomandata, pornind de la punctele sale forte si slabe, pana la abilitatile de comunicare si alte informatii legate de calificarea pentru job-ul pentru care aplica.

Al treilea paragraf – job sau internship?

Cel de-al treilea paragraf prezinta motivele pentru care abilitatile respectivei persoane se potrivesc job-ului sau stagiului de internship pentru care a optat. Ar fi indicat ca in momentul in care trimiti mentorului sau profesorului template-ul scrisorii sa incluzi si cerintele jobului pentru a putea corela competentele tale cu asteptarile companiei.

Sumarul scrisorii de recomandare

Aceasta sectiune contine un scurt rezumat care prezinta motivul pentru care persoana in cauza este potrivita pentru jobul dorit.

Formula de inchiere

Aceasta sectiune este concluzia scrisorii de recomandare in care cel care a redactat-o poate oferi datele de contact la care poate fi gasit pentru a oferi mai multe informatii.

Scrisoarea de recomandare – de unde o mai poti obtine?

O scrisoarea de recomandare este cu atat mai importanta cu cat este redactata de persoane care te cunosc si cu care ai lucrat, la un moment dat. Acestia pot fi profesori, colegi, vechi angajatori, directori de departament, clienti sau alte persoane implicate in activitatea companiilor unde ai lucrat.

Scopul acestor scrisori de recomandare este sa faca o scurta prezentare (sau introducere) despre proiectele, abilitatile si caracterul pe care il ai in fata viitorilor angajatori. De altfel poti spune ca scrisoarea de recomandare nu este doar completarea CV-ului, cat si portretul tau profesional, conturat obiectiv de oamenii alaturi de care ai lucrat, fie si pentru o scurta perioada de timp.

Temeri legate de scrisoarea de recomandare

  1. Nu am de la cine sa cer o scrisoare de recomandare

Este una dintre principalele temeri, dat fiind ca in ultimii 5 – 10 ani nu s-a pus mare accent pe acest document. Insa este complet gresit sa spui ca nimeni nu te poate ajuta. Daca esti la inceput de drum si cauti primul job din viata ta, profesorii din facultate sunt cei care te pot ajuta cu o scrisoare de recomandare.

  1. Imi lipseste curajul

De regula, cei mai multi angajati, de exemplu, nu vor sa ceara scrisori de recomandare din diverse temeri. Una dintre ele ar fi ca vrei sa demisionezi si ai nevoie de acest document pentru un viitor job. Sau ca daca ai nevoie de o astfel de scrisoare dupa ce iti dai demisia, s-ar putea ca seful tau sa scrie lucruri nu foarte grozave despre tine. 

  1. Fostul sef sigur va spune lucruri rele despre mine

Asa cum spuneam mai sus, reprezinta principala temere. Insa este dreptul tau sa vrei o scrisoare de recomandare, mai ales ca poti imbunatati abilitatile existente, dar si “repara” punctele slabe. Ca sa fii sigur ca fostul sef nu va scrie grozavii despre tine, cel mai bine ar fi sa ii ceri o scrisoare de recomandare abia dupa ce lucrurile s-au mai linistit.

  1. Trebuie sa mai tin legatura cu persoanele care mi-au dat o scrisoare de recomandare?

Din punct de vedere al regulilor de educatie, ar fi frumos sa le trimiti cate un mail de felicitare, cu ocazia Sarbatorilor sau a zilelor de nastere si onomastice. Nu uita ca si ei te-au ajutat atunci cand ai avut nevoie!

Oricare ar fi situatia ta, trebuie sa iei totusi problema in serios. Angajatorii chiar sunt interesati de scrisoarile de recomandare pe care candidatii le pot atasa CV-ului lor, si nu este cazul sa ratezi jobul dorit doar pentru ca nu ai avut referintele cerute.

 

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blog-ul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro

 

 

1 Comment

Leave a Reply