Când simți că nu mai ai energie fizică și mentală, ți-e greu să te dai jos din pat dimineața, esti irascibil fără motiv, iar motivația de a lucra este undeva spre zero, deja nu mai este vorba de stres, ci de ceva mult mai intens.
Burnout-ul (sindromul arderii complete sau oboseala cronică) este stresul dus la extrem, epuizarea la cote maxime și, deși nu este o boală, te poate afecta serios dacă nu iți schimbi stilul de viață.
Conform Wikipedia, in psihologie, sindromul burnout sau sindromul epuizarii profesionale reprezinta o stare de epuizare, atat fizica cat si psihica, care apare in special la persoanele a caror profesie implica o responsabilitate deosebita si interacțiuni frecvente cu oamenii. Apare tot mai frecvent în epoca moderna si conduce la scaderea performantelor la locul de munca, afecteaza relatiile cu cei din jur si calitatea vietii individului.
Asadar, dacă ai doua sau mai multe simptome din cele de mai jos, este recomandat să te opresti din ceea ce faci, să identifici motivele care te-au adus aici și să-ți modifici stilul de viață, altfel consecintele pot fi grave pentru sanatatea ta.
Simptomele pot fi:
Ți-e greu să te trezești dimineața
Te trezești în fiecare zi obosit, chiar dacă ai dormit 6 – 7 ore, ești epuizat după masa de prânz și nu-ți recapeți productivitatea până la finalul programului de lucru.
Nu-ți poți controla stresul
Ai atacuri de anxietate, fără a avea un motiv, ești îngrijorat pe orice ai de făcut, ai stări emoționanle spontane, te blochezi când ți se cer sarcini de îndeplinit, ai o stare generală negativă, dublată de cinism și sfârsești prin a avea atacuri de panică.
Te îmbolnăvești des și mult mai ușor
Răcești des, ai o stare prelungită de slăbiciune corporală, ai dureri de cap constante și te recurperezi mult mai greu.
Nu-ți mai funcționează creierul
Te concentrezi mai greu, simți că nu-ți mai merge mintea, că nu mai poti îndeplini task-uri pe care în mod normal le făceai cu ușurință, și pur si simplu nu mai ești la fel de productiv ca înainte.
Cine poate intra în burnout
Persoanele foarte ambitioase, indiferent dacă sunt femei sau bărbați, care sunt mereu într-o stare de agitație profesională și sar din deadline în deadline, acestea sunt susceptibile de a face burnout la un moment dat.
Persoanele care intră în legătură cu mulți oameni, care trebuie să mențină o atitudine pozitivă tot timpul, în timp ce au de dus la bun sfârșit responsabilitățile jobului.
Câteodată nu ține doar de profesie, poți intra în starea de burnout și dacă treci printr-o trauma, ca un divorț sau pierderea cuiva apropiat.
Testul Burnout
Fă acest test pentru a vedea dacă și tu experimentezi burnout-ul. Testul conține întrebari legate de cât de epuizat esti, de cum te simți după o zi de muncă sau cât de des simti că ai un nivel bun de energie.
Cum sa treci de burnout
Conștientizează că nu ești bine
Înainte de toate, trebuie să conștientizezi că ceva este în neregulă cu tine, iar acest lucru îl poți face prin observarea simptomelor de mai sus și prin completarea testului, dar îți poți întreba și colegii sau apropiații dacă observa ceva schimbat la tine.
Identifică motivele burnout-ului
Analizează și stabilește motivele pentru care ai ajuns la burnout și pune pe hârtie ce lipsește din viața ta profesioanală sau personală care te-ar readuce pe drumul cel bun. Prioritizează ceea ce este important pentru tine la momentul de față și fă-ți un program prin care sa introduci activități care iți fac bine.
Prioritizează sănătatea
Ascultă-ți corpul și mesajele pe care ți le da printr-o serie de analize și începerea unor ritualuri sănătoase, care ar putea include:
– mișcarea (pornește încet, cu o simplă plimbare zilnică de 30 de minute),
– hidratarea corecta,
– mănâncarea sănătoasa (introdu în dieta zilnică fructe și legume),
– fă lucruri care te relaxează,
– învață să meditezi dimineața , ca sa iti incepi ziua intr-o stare perfecta.
Un ajutor important la început ti-l poate da urmatoarea aplicatie, ca să poți reuși sa adopti mai usor aceste obiceiuri.
Ia o pauză
Depărtează-te de muncă cu o vacanță. Ai nevoie de spațiu pentru a iți analiza valorile și dorintele. Stabilește-ți un nou vis și incepe sa faci pași în atingerea lui. Acum, odata cu Anul Nou este un moment perfect pentru stabilirea de rezolutii/obiective realizabile de care sa te tii in 2019. Este foarte important pentru psihicul tau sa incepi anul avand astfel de idealuri de care sa te ghideze in Noul An.
Stabilește-ți limitele
Înainte de a te întoarce la munca, fixează care iți sunt limitele sarcinilor pe care le poți îndeplini și învață să spui NU acelor responsabilități care te suprasolicita sau cere să ți se reconsidere sarcinile din fișa postului, care necesită efort suplimentar. Învață să ceri ajutorul colegilor sau dacă esti într-o poziție de conducere deleagă sarcinile.
Adoptă o gândire pozitivă
Conștientiează faptul că gandurile negative îți vin automat în minte, mai ales dacă le ai de ceva vreme. Fii atent la ce fel de gânduri îți vin și antrenează-ți creierul să le oprească și să le îndepărteze și să le înlocuiască cu unele pozitive. Poți face acest lucru doar prin imaginarea lucrului opus gândului negativ care-ți vine automat. Concentrează-te pe noul gând și adună-ți toata energia spre el. Forțează-te să vezi partea plină a paharului și reconstruiește-ți gândirea pozitivă prin atrenament mental constant. Observă lucrurile pe plus din situațiile pe care le întâmpini, înconjuară-te de persoane entuziaste și mentine-ți obiceiurile bune.
Mergi la terapie
Cere ajutorul specializat de la un psihoterapeut și analizează împreuna cu el factorii care te-au dus la starea de burnout pentru a echilibra viața profesională cu cea personală.
Poti incerca de-asemenea coaching-ul. Citeste articolul nostru despre acest subiect si vei vedea cat de important este coaching-ul in structurarea unei minti limpezi, a unui plan de actiune, clar si axat pe obiective tangibile si masurabile. Odata implementat, coaching-ul te elibereaza de stres, te seteaza pe un drum prin care poti atinge un nivel de performanta ridicat.
Ține minte că burnout-ul îți poate afecta munca, viața personală și sănătatea, dar îl poți depăși cu adoptarea unui nou stil de viață și timp investit în tine.
Pentru ca, pana la urma, TU esti cel mai important!
Articol scris de Mihaela Gheata, si publicat pentru prima data pe blogul site-ului de job-uri in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro.