Să îți începi un An Nou stabilindu-ți un set de rezoluții sau obiective personale și/sau de carieră, te va ajuta să fii sigur că la sfârșitul anului vei privi în urmă cu mândrie că cel puțin tot ce a stat în puterea ta ai reușit să faci.
”Rezoluții” este un cuvant adoptat de noi din limba engleză și folosit într-un context în care de fapt ne referim la ”obiective”. Însă orice cuvânt am folosi pentru aceasta, de fapt este ideal pentru cariera ta să îți stabilești obiective sau rezoluții noi pentru anul 2019.
Iar dacă nu ai făcut-o până acum, haide să te inspirăm noi !
Sigur ai făcut și tu în trecut acest exercițiu: ți-ai stabilit un obiectiv (de exemplu: după sărbători merg la sala de sport), te ții de el timp de o lună maxim (și asta dacă ești sârguincios), după care revii la vechile obiceiuri . Studiile arată ca aproximativ 80% dintre rezoluțiile stabilite pentru Anul Nou au eșuat in a doua săptămână a lunii Februarie, conform raportului US News & World.
Dar, nu te descuraja, sfatul nostru este să fii cât mai realist atunci când îți stabilești obiectivele și să nu te aventurezi în stabilirea unor obiective generale, incomensurabile sau pe care nu ți le dorești cu adevarat, ci doar că așa face toată lumea.
Pentru mine rezoluțiile sunt o modalitate de a începe noul an cu muuult optimism și o metodă de a face un plan bine definit pentru tot ce mi-am propus să realizez începând chiar din luna Ianuarie 2019.
Pentru tine, împreună cu Retaillium, am facut o listă scurtă cu 7 rezoluții pe care poți să le urmezi pentru a îți îmbunătăți cariera în anul 2019.
1.Fii mai responsabil
Motivul pentru care atât de multe rezoluții de Anul Nou eșuează este că, deși știm exact ce și cum dorim să ne îmbunătățim, în momentul în care punem în practică noile obiective, le pierdem în rutina de zi cu zi. Dacă dorești cu adevărat să faci schimbări în cariera profesională, începe prin a te angaja într-un set de obiective rezonabile, realiste și măsurabile în timp și rezultate.
Tips: dupa ce își stabilești obiectivele, notează-ți pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Stabilește-ți obiective mici de-a lungul drumului și vei avea satisfacția ca obiectivele mai îndepărtate să pară mai accesibile.
2. Fă următorul pas în carieră, chiar dacă nu ești gata să renunți
“Caută-ți un nou loc de muncă” este un obiectiv destul de comun, intră acum pe Retaillium și aplică la jobul pe care ți-l dorești, fie ca este vorba despre o schimbare în carieră, fie că îți dorești o noua provocare într-o altă organizație.
Dar dacă nu dorești să iți schimbi locul de muncă, gândește-te de ce va fi nevoie pentru a obține o promovare în organizația actuală.
Tips: Verifică rapid de ce abilități ai nevoie și începe să lucrezi la acestea. Cum arată urmatorul pas? Discută cu managerul tău, informează-l că dorești să faci următorul pas și discută-ți opțiunile pentru ați asuma mai multe responsabilități sau pentru a obține mai multă pregătire.
3. Fii mai puțin stresat
Stresul la locul de muncă nu este doar un impediment pentru obiectivele tale, de asemenea poate să iți dăuneze sănătății și stării tale de fericire generală.
Tips: Încearcă să introduci în rutina ta de zi cu zi, orice crezi că te-ar putea ajuta să te simți mai calm și să rămâi concentrat atunci când lucrurile sunt haotice. Gasește un nou hobby care sa te relaxeze. Sau sosește la locul de muncă cu un sfert de oră mai devreme pentru a avea putin timp doar pentru tine (citește noutățile, meditează, savurează-ți cafeaua în liniște), înainte să începi să răspunzi la emailuri.
How to make New Year’s resolutions that last – cu autorul cartii ATOMIC HABITS
4. Extinde-ți rețeaua profesională (LinkeIn, Facebook, Instagram etc)
Rețeaua ta profesională este una dintre cele mai bune resurse pe care o poți avea în carieră. Poate fi o fereastră către noi oportunități. Din păcate, social media este o sabie cu două tăișuri – face mai ușoară adăugarea de persoane în rețeaua ta de cunoscuți, dar și mai ușor de menținut relații superficiale fără prea mult efort, dar și fără însemnătate.
Tips: Încearcă să creezi o conexiune profesionala noua, minim o data pe luna, fie in mediul online (LinkedIn, Facebook- grupuri targetate de interes), fie în viața reală (participă la evenimente de interes profesional, conferințe, workshopuri, ia prânzul cu un prieten care lucrează într-o industrie care este de interes pentru tine, etc).
5. Revizuiește-ți și îmbunătățește-ți profilul de LinkedIn
În mediul profesional, rețeaua de LinkedIn este esențială pentru a îți construi brand-ul tău personal. Intră acum pe LinkedIn si verifică-ți profilul tău!
Tips: Ca și în cazul CV-ului, pe LinkedIn este necesar să iți păstrezi informațiile actualizate. Optimizează-ti pagina, asigură-te ca ai scris un sumar cât mai atractiv care te reprezintă. Dacă ai nevoie de inspirație, îți las aici un articol care te poate ajuta cum să îți îmbunătățești profilul de pe LinkedIn.
6. Citește 3 cărți despre dezvoltarea profesională
Dacă nu te dai in vânt dupa cărți și după citit, te provoc ca în acest an să citești o carte la fiecare 4 luni . Citirea unei cărți bune despre dezvoltarea profesională îți oferă o nouă perspectivă și te ajută la îmbunătățirea perfomanțelor.
Verifică aici cărțile care m-au inspirat pe mine!
Tips: Începe prin a-ți face o listă de cărți pe care dorești să le citești, asigură-te că pui pe listă cărți care te vor inspira și te vor captiva. Apoi, mergi la librăria ta preferată și achizionează-ti deja prima carte. Sunt sigură că la sfârșitul anului 2019 vei citi mai mult de 3 cărți .
7. Planifică-ți un weekend fără acces la internet – 48 de ore fără Wi-Fi
Ești dependent de tehnologie? Este ok, te înțeleg perfect, mai ales că în cariera mea nici măcar nu imi pot imagina cum aș putea lucra fără conexiune la internet. Știu cum este să îți verifici mereu emailurile, Instagramul, LinkedIn-ul, Facebook-ul sau să verific articolele importante de pe Wikipedia, dar m-am obișnuit să mă deconectez din când în când și sincer ma simt minunat!
Tips: Dacă ești conectat online în mod constant, 24 de ore din 24, te provoc să renunți la dispozitivele care au acces la internet pentru un weekend întreg. Sunt sigură că acest exercițiu îți va aduce un boost de energie, vei fi mai conștient cu tot ce se întîmplă în jurul tău, poți medita și nu te vei mai simți obosit deloc. Și atunci când te reîntorci la realitatea jobului sunt sigură că vei găsi mult mai ușor soluții la problemele pe care le ai sau te vei lăsa inspirat de noi idei.
Acum că v-am împărtășit din rezoluțiile noastre pe anul 2019, zic să ne apucam de treabă!
Ține minte ca nu este nevoie să stabilești o sută de rezoluții pentru acest an. Ai nevoie doar de cateva, dar să fie bune și cu un impact pozitiv și asupra carierei tale și asupra stării generale de implinire si satisfacție.
Haideți să ieșim din zona de confort și să începem un nou an în plină forță, care este doar despre noi, în cel mai bun mod posibil.
Un An Nou impecabil pentru toți !!!
Articol scris de Cristina Enacopol Petrescu.
Articol publicat pentru prima data pe blog-ul portalului de Joburi in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro .