Importanta introducerii obiectivului profesional intr-un CV

Obiectiv profesional, Retaillium

Atunci cand aplici pentru un loc de munca, primul tau obiectiv este sa ii faci pe angajatori sa descopere abilitatile si talentele tale, care se aliniaza cerintelor pozitiei pe care o ofera. O modalitate de a scoate in evidenta acest lucru este includerea unui obiectiv profesional in CV.

Ce inseamna obiectivul profesional?

Un astfel de obiectiv, numit si obiectiv al carierei, reprezinta reluarea unui rezumat sau a unei declaratii obiective, de tip sumar. Are maximum doua propozitii care face referire la obiectivele tale profesionale pe termen scurt si in acelasi timp explica motivul pentru care cautati un loc de munca la o diferita companie.

Adesea, aceasta fraza este plasata la inceputul CV-ului, totul pentru a capta atentia angajatorului. In mod ideal, acest rezumat scurt trebuie sa fie un motiv suficient de puternic si sa demonstreze faptul ca esti cel/cea mai bun/a candidat/a pentru aceasta slujba.

Cum sa iti definesti obiectivul profesional?

Obiectivul trebuie sa fie intotdeauna corelat cu locul de munca pe care doresti sa il obtii. Redacteaza un obiectiv clar definit si specific, potrivit pentru postul pentru care aplici. De asemenea, nu trebuie sa fi tentat sa scrii mult prea multe lucruri, incerca sa te incadrezi in maximum 2-3 randuri. Un obiectiv vag sau unul care determina angajatorul sa puna la indoiala motivul pentru care aplici pentru acel post, va poate slabi CV-ul. Personalizeaza-ti obiectivul in functie de locul de munca pe care il cauti. Utilizati obiectivul pentru a evidentia abilitatile tale speciale si atributele profesionale.

Obiectivul profesional – cum trebuie completat in CV?

De regula, pentru a atrage atentia, obiectivul personal este inclus la inceputul CV-ului. Este cea mai buna metoda de a iesi in evidenta in fata angajatorului, care iti studiaza CV-ul. Cu cat vei fi mai specific, cu atat vei avea sanse mai mari de a fi luat in considerare pentru postul care te intereseaza. Este bine sa scrii un obiectiv distinct pentru fiecare loc de munca pentru care aplici.

Cand creezi obiectivul pentru CV-ul tau, trebuie sa te concentrezi pe anumite abilitati si experiente care sunt direct legate de locul de munca. O alta strategie eficienta este includerea cuvintelor cheie din lista de locuri de munca, in obiectivul tau. Concentreaza-te pe modul in care doresti sa cresti in cadrul companiei, in special.

De exemplu, menționeaza cei zece ani de reducere cu succes a bugetelor pe care i-ai reusit si spune ca doresti sa aplici aceste abilitati si in bugetul organizatiei.

Exista anumite cazuri atunci cand includerea unui obiectiv profesional este, in mod expres, utila:

  1. Esti nou pe piata muncii. Daca esti un/o nou/a absolvent/a cu putina experienta anterioara sau care intra pe piata fortei de munca pentru prima data, obiectivul personal ajuta angajatorul sa inteleaga modul in care planurile de cariera se aliniaza la deschiderea locurilor de munca din compania sa.
  2. Faci o schimbare de cariera. Daca experienta ta in  cariera este in afara industriei pentru care aplici in prezent, un obiectiv personal poate sa exemplifice abilitatile tale si potentialul pe care il ai facand aceasta schimbare.
  3. Te deplasezi intr-o zona geografica noua. Daca intentionezi sa te muti intr-un oras nou, adresa ta curenta ar putea sa induca in eroare managerul de angajare. Notand planurile tale in obiectiv, poti evita sa fii descalificat fiindca locuiesti in afara orasului.

Exemple de obiective profesionale

Iata cateva exemple de obiectiv profesionale pe care le poti include in CV:

In cautarea unei pozitii la Compania XYZ, unde pot imi pot maximiza cei peste 10 ani de management, asigurand calitatea, dezvoltarea de programe si experienta de formare.

In cautarea unei pozitii de asistent medical, pentru o organizatie de intretinere a sanatatii, folosind abilitatile mele medicale premiate, de cercetare si de conducere.

Manager de servicii pentru clienti, in cautarea unei oportunitati de a-mi folosi abilitatile de gestionare a clientilor si de management, pentru a imbunatati satisfactia clientului.

In cautarea unei pozitii in care pot integra strategii pentru a dezvolta si extinde vanzarile existente ale clientilor, evolutia marcii si a produselor, precum si aprobarea mass-media.

Experienta de peste 15 ani in IT, in cautarea unei pozitii de optimizare pentru motoarele de cautare, in care imi pot folosi abilitatile si experienta SEO pentru a mari traficul pe site si pentru a il plasa pe primele locuri in motoarele de cautare.

Cum te ajuta un obiectiv profesional bine descris in CV?

Desi nu este obligatoriu sa incluzi aceasta sectiune in CV-ul tau, un obiectiv profesional bine scris poate adauga valoare CV-ului. Acest scurt paragraf va arata clar angajatorilor ca obiectivele tale profesionale pe care le ai sunt bine definite, cu scopul de a excela in pozitia pentru care aplici.

Greseli de evitat

Unul dintre pericolele atunci cand scrii un obiectiv profesional, este ca te poti concentra mult prea mult asupra a ceea ce iti doresti pentru cariera ta si nu suficient  pe modalitatea in care poti adauga valoare companiei.

Prin urmare, in timp ce obiectivul CV-ului ar trebui sa cuprinda informatii despre cariera pe care o doresti, trebuie sa explici intotdeauna si de ce esti candidatul ideal pentru aceasta slujba. Include pe scurt toate informatiile care iti pun in evidenta experienta, inclusiv anii din industrie, setul tau de calificari speciale si orice alt tip de calificare. Include de asemenea exemple prin care poti adauga valoare sau chiar imbunatati compania.

Mult succes !!!

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro.

Leave a Reply