Ai găsit jobul dorit, ți-ai făcut CV-ul și acum trebuie să îți vinzi experiența profesională în doar câteva paragrafe printr-o scrisoare de intenție? Iata aici cateva idei pe care dacă le vei urma vei putea să compui Scrisoarea de Intenție care să facă angajatorul să te cheme la interviu.
Dacă alegi modelul Europass de scrisoare de intenție, trebuie să știi că acesta nu diferă prea mult de modelul clasic. La fel precum în textul scrisorii de intenție clasice, în scrisoarea Europass trebuie să evidențiezi pe scurt tipologia personalității tale în funcție de cerințele jobului dorit, formarea profesională și să aduci argumente de ce ai ales locul de muncă pentru care aplici.
Fă-ți propia scrisoare de intentie după modelul Europass urmând pașii din acest link sau descarcă o scrisoare de intenție deja completată:
Cum se completează o Scrisoare de Intenție Europass
Formula de salut: în funcție de cât de mare sau cât de formală este firma la care aplici, formula de salut poate varia de la “Stimate Domnule/Stimata Doamna” la “Bună ziua,” si numele recrutorului. Dacă ai aflat numele, îl poti trece complet dacă aplici la o corporație, sau poti trece doar prenumele dacă este o firmă mai mică sau un start-up.
Încă din primul paragraf al scrisorii de intenție trebuie să începi să te vinzi printr-o scurtă prezentare și să clarifici motivul pentru care vrei să aplici la jobul sau programul repectiv de internship. Introdu câteva aspecte ale personalitațății tale, oferă 1 – 2 exemple relevante din experiența profesională anterioară și descrie pe scurt cum ai ajutat la dezvoltarea proiectelor firmei.
În paragraful al doilea dovedește prin argumente angajatorului de ce ești potrivit pentru jobul în cauză, prin enumerarea competențelor obținute de-a lungul timpului și rezultatele muncii anterioare. Folosește în acest text cifre și procente, dacă vrei să trezești interes sporit în ochii recrutorilor.
În paragraful al treilea menționează disponibilitate ta de a te prezenta la interviu, fă trimitere la recomăndarile profesionale adunate de la joburile anterioare și pune accent pe rezultatele deosebite pe care le-ai obținut de-a lungul activității profesionale.
Formula de încheiere trebuie să fie redactată într-un stil neutru și de evitat pe cât posibil stilul personal. Exprimările de tipul “Toate cele bune” sau “Numai bine” trebuie înlocuite cu formulări de tipul “Cu sinceritate/stimă/Cu considerație”, etc.
Sfaturi pentru completarea unei scriori de intenție model Europass
- Adaptează textul în funcție de jobul dorit.
- Citește fișa postului atunci când descrii competențele și verifică să fie cât mai apropiate de responsabilitățile jobului pe care-l dorești.
- Documentează-te despre firmă, și introdu valorile firmei printre valorile cu care te descrii tu.
- Încearcă să afli numele persoanei care recrutează și folosește-i numele în adresare.
- Informează-te amânunțit despre evoluția firmei și introdu detalii cheie atunci când scrii de ce vrei să te angajezi acolo.
- Fii succint.
- Încadrează-te într-o pagină sau chiar mai puțin și redactează scrisoarea astfel încât să poate fi citită ușor, chiar și pe diagonală. Prezintă doar aptitudinile relevante pentru jobul dorit și lasă-le pe celelalte pentru CV.
- Verifică și re-verifică. Citește de mai multe ori scrisoarea de intenție și ai grija ca nu cumva să ai greșeli gramaticale sau exprimări incorecte.
- Arată-ți entuziasmul. Folosește o propozitie prin care îți arăți dorința și interesul pentru jobul respectiv, dar ai grijă să nu exagerezi. De exemplu, în loc de: Mi-am dorit dintotdeauna să lucrez în această industrie la această firmă, spune: Am urmărit de-a lungul timpului transformările firmei și am admirat modul în care a reușit de fiecare dată să mă surprindă plăcut.
Nu scrie prea mult și ține minte că ideea principală este ca recrutorii să știe care este motivul pentru care aplici și ce te face calificat pentru jobul respectiv. Încearcă să nu faci scrisoarea de intenție prea generală și tine minte că trebuie să te concentrezi pe ceea ce poți face tu pentru companie și nu atât pe ceea ce vrei să faci tu în general în dezvoltarea carierei personale.
Ține minte că recrutorii scanează sub un minut CV-ul tău și în doar câteva secunde scrisoarea de intenție, așa că asigură-te că faci o bună prima impresie cu sfaturile de mai sus. Ideea este să ieși în evidență, iar prin aceste scurte paragrafe să faci angajatorul să fie convins ca tu ești persoana potrivită pentru a fi chemată la interviu.
Mult succes !!!
Articol scris de Mihaela Gheata.
Articol publicat pentru prima data pe blogul site-ului de joburi in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro .