Ce conține o Scrisoare de Recomandare și cum o obții

scrisoare de recomandare Retaillium

Scrisoarea de recomandare este un document mai puțin utilizat în procesul de recrutare, dar alături de CV și scrisoare de intenție te poate face să ieși în evidență. Există angajatori care cer o scrisoare de recomandare de la fostul job, dar poți să o trimiti și fără să fie cerută expres, ci doar ca un document suplimentar. O scrisoare de recomandare de la la cineva avizat te poate scoate in fata celorlati candidati.

Cum faci rost de o scrisoare de recomandare

Dacă ceri scrisoarea de recomandare de la un profesor sau un mentor, cea mai ușoară cale este să ai o discuție relaxată în care să întrebi direct dacă te poate ajuta și să-i explici pentru ce tip de job ai nevoie. Dacă acceptă, îi poți ușura munca oferindu-i un template/un format în care profesorul trebuie să completeze câteva câmpuri legate de personalitatea ta, cunoștințele dobândite și proiectele în care te-ai implicat.

Dacă te afli în situația de a fi disponibilizat nu pierde timpul și cere o scrisoare de recomandare. În această situație, angajatorul se va simți dator să te ajute să-ți găsești un alt loc de muncă. Ajută-ți supervizorul cu detalii despre jobul la care vrei să aplici și câteva detalii despre companie și hotărăște alături de el ce abilități și ce proiecte trebuie scoase în evidență.

Indiferent de situația în care te afli, ia în calcul și primirea unui refuz și arată-ți diplomația față de răspuns. Dacă șeful direct refuză să te ajute, încearcă să obții o scrisoare de recomandare de la alte persoane cu care ai lucrat, fie colegi, fie directori de departament.

Dar, important, nu parasi un loc de munca fara sa nu iei si o scrisoare de recomandare cu tine, pentru ca aceasta poate fi deosebit de importanta in procesul de angajare viitor.

Cum se complentează o scrisoare de recomandare

Structura scrisorii de recomandare:

Formula de adresare către recrutor

În funcție de gradul de formalitate alege între „Stimate domnule/Stimată doamnă”,  „În atenția” sau „Către” urmat de numele persoanei la care va ajunge această scrisoare.

Primul paragraf

Se începe cu numele persoanei recomandate, perioada în care cel ce te recomandă a lucrat alături de tine și relatia profesioanală pe care o aveți.

Al doilea paragraf

Acesta include informatii despre persoana recomandata, pornind de la punctele sale forte si slabe, pana la abilitatile de comunicare si alte informatii legate de calificarea pentru job-ul pentru care aplica.

Al treilea paragraf – job sau internship?

Cel de-al treilea paragraf prezinta motivele pentru care abilitatile respectivei persoane se potrivesc job-ului sau stagiului de internship pentru care a optat. Ar fi indicat ca in momentul in care trimiti mentorului sau profesorului template-ul scrisorii sa incluzi si cerintele jobului pentru a putea corela competentele tale cu asteptarile companiei.

Aici, persoana care te recomandă va detalia abilitățile și competențele de care ai dat dovada în timpul colaborării. Tot aici se vor trece motivele și punctele forte pentru care consideră că tu ești potrivit pentru jobul respectiv.

Sumarul scrisorii de recomandare

Aceasta sectiune contine un scurt rezumat care prezinta motivul pentru care persoana in cauza este potrivita pentru jobul dorit.

Formula de incheiere

Aceasta sectiune este concluzia scrisorii de recomandare in care cel care a redactat-o poate oferi datele de contact la care poate fi gasit pentru a oferi mai multe informatii.

Folosește fie „Cu respect”, fie „Cu stimă” pentru a încheia scrisoarea de recomandare. Aceasta se finalizează prin complarea cu semnătura, numele complet al persoanei care te recomandă, funcția și numele firmei.

Scrisoarea de recomandare vine ca un bonus și ca un atu în fața celorlalți candidați. Cuvintele scrise de un manager în această scrisoare te diferențiază și te pun într-o lumină favorabilă în fața noului angajator. Asigură-te că persoana de la care obții referințele profesionale îți pune în evidență experiența și astfel, te aduce mai aproape de jobul dorit.

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat prentru prima data pe blogul portalului de job-uri in Retail, Retaillium.

Leave a Reply