Discutia despre salariu – periculoasa sau necesara?

Discutia despre salariu Retaillium

A vorbi despre salariu cu colegii tai este intotdeauna o problemă dificila și delicata la locul de munca si poate duce chiar la probleme cu angajatorul. Deși nu este ilegal să discutam salariile la birou, exista intotdeauna ceva care ne retine. Desigur, vor exista si situații în care salariul va trebui discutat si atunci cand se va întâmpla acest lucru, discutia trebuie abordata cu mare grija, astfel incat acesta sa nu se intoarca sa te bantuie.

Dar daca este periculos sa discuti despre salariu, aceasta nu inseamna ca ar trebui sa fii total ignorant in ceea ce privește corectitudinea sumei cu care esti platit in raport cu abilitățile tale. Fiecare angajat ar trebui să știe nivelul salariilor din domeniul sau de lucru.

Dar si aceasta este totusi o conversație care se păstrează cel mai bine între tine și managerul tau.

Cum să vorbim despre salariu cu colegii

Dacă vrei cu adevărat să discuți acest subiect cu colegii tai, abordeaza această discuție cu prudență. La început, ar fi înțelept să vorbești cu “prietenii tăi” de la munca. Fiecare persoană implicată ar trebui să evite să menționeze discuția către oricine altcineva. O modalitate sigură de a aborda acest subiect este de a discuta despre persoanele care au părăsit compania în trecut sau s-au mutat într-un alt departament. Desi si aceasta ar putea fi o idee destul de neinspirata din cauza discuțiilor care ar putea degenera după aceea.

În cele din urmă, nu vorbi niciodată despre salariul tau în timpul programului de lucru. Ar trebui să pastrezi această discuție pentru o pauză de pranz sau după muncă. În caz contrar, pierzi din timpul tau de lucru pentru o discuție riscantă.

De ce nu ar trebui să vorbești despre salarii cu colegii

Există întotdeauna posibilitatea de a afla că colegii tăi câștigă mai mult decât tine, informatie care nu iti poate crea decat gelozie și resentimente. În cazul în care situația este inversă, colegii tai pot începe să aiba resentimenteze fata de tine, si este posibil să fii eliminat treptat de la evenimentele sociale de după muncă. Pe lângă resentimente, moralul și munca în echipă la locul de muncă pot suferi teribil. Acest lucru ar putea duce la probleme potențiale cu managerul tau, mai ales dacă el sau ea ti-a cerut în mod expres să nu inițiezi astfel de conversații. Deși nu poți fi concediat din acest motiv, slujba ta poate deveni dificilă daca ti se intampla o astfel de poveste.

Decat sa intri in astfel de discutii, cred ca este mult mai bine daca te concentrezi asupra a ceea ce poți face singur pentru a iti mări salariul, implicându-te în mai multe proiecte la care consideri că poti contribui eficient.

Poti trage concluzii bazate pe informații incomplete

Este foarte rar că veți avea vreodată doi colaboratori care au exact același loc de muncă, istoric și nivel de experiență. Cu alte cuvinte, este practic imposibil să se faci comparații salariale reale între tine și alte persoane.

Dacă cineva are experiență anterioară sau acreditări suplimentare, proiecte diferite, implicare si in alte departamente, etc, toate aceste lucruri ar putea să le generezela un salariu mai mare. In acelasi timp este posibil să existe și un scenariu în care cineva face mai puțini bani, dar sa aiba și alte avantaje care sa echilibreze lucrurile, cum ar fi: un program flexibil, ore de lucru de la domiciliu, costurile de transport acoperite, asigurari medicale, scoala copiilor acoperita de catre firma, etc.

Colegii tai ar putea incerca sa te pacaleasca

Dacă un coleg împărtășește în mod voluntar sau în mod accidental cifra salarială, nu poți avea întotdeauna încredere că informațiile sunt complet veridice. Unii angajati ar putea încerca să afle salariul altor angajați prin afirmatii de genul: “Fac 100 de dolari. Sper că si tu faci la fel de mult ca mine”.

Chiar și fără un motiv, oamenii tind să isi umfle numerele pentru a incerca sa arate bine. Lectia de aici? Nu crede orbeste in discuții salariale, chiar dacă informatiile provin dintr-un coleg pe care îl consideri un prieten.

Când trebuie să discuți despre salarii

În afară de riscurile evidente menționate mai sus, există câteva scenarii care merită explorate când vorbim despre salarii. Dacă descoperi că esti slab plătit în comparație cu colegii tai, este totusi un lucru bun să afli despre aceasta cat mai curand. Acest lucru iti va oferi posibilitatea de a analiza gama de salarii în cadrul biroului și de a iți putea negocia o plată mai bună cu managementul.

Există o mică șansă ca toți colegii tăi, inclusiv tu însuți, să fiti prost plătiți.

Dacă salariul fiecăruia este sub media pieței, puteți lucra împreună pentru a găsi o soluție în care toți sa puteți obține un salariu echitabil. Ar trebui întotdeauna să țineți cont de faptul că circumstanțele fiecărei persoane sunt diferite, deci abordarea voastra ar trebui să fie bine gândită.

Informațiile vă pot afecta chiar șansele de a obține o majorare

Dacă crezi că mergi la managerul tau cu un ultimatum bazat pe salariul colegilor, gândeste-te din nou. Vei fi confruntat și întrebat de ce in loc sa iti vezi de munca ta, te intereseaza ce face Mariana la contabilitate. Nu este profesional, și iti poate pune sub semnul întrebării efectivitatea la locul de munca si chiar sansele de promovare.

O opțiune mai buna este să discuți direct cu managerul despre nivelul în care se află salariul tau în prezent și dacă există potențial pentru a il majora. Fii direct și întreabă de ce ar fi nevoie pentru tine pentru a fi promovat și pentru a primi o creștere salariala pe viitor.

Este important să ai o viziune clară asupra modului în care deciziile salariale sunt luate in companie, așa incat sa nu iti fie teama sa discuti cu managerul tau despre structura salariilor. Unele întrebări pe care le-ai putea adresa sunt:

• Avem un interval de salarizare pentru această poziție?

• Care este potențialul meu maxim de câștig pe aceasta pozitie?

• Cum promoveaza angajatii in companie?

• Este promovarea bazată pe longevitate sau performanță?

• Există anumite abilități sau certificări pe care le pot obtine, care să mă ajute să-mi cresc salariul?

Scopul conversației este dublu: colectarea de informații despre planul de compensare al companiei, cat și demonstrarea aptitudinii de negociere, de interes pe termen lung in interiorul aceleasi companii, interesul in promovare și / sau de creștere profesionala.

Asadar, decat sa urmaresti cat castiga altii, mai bine sa te concentrezi asupra performanței proprii, astfel încât să poți avea încredere in tine atunci când vine vremea să iti negociezi oportunitățile de crestere profesionala si salariala.

Ce pot face managerii

Discutiile despre salarii cu angajații tai se pot dovedi a fi dificile. Conversatiile cu personalul tau pot aduce diferite emoții, cele mai multe dintre ele negative cum ar fi: gelozie, lăcomie și, uneori, chiar ură. Este posibil ca angajații să nu știe sau sa uite că plata este diferită datorită unor factori precum educația, formarea, abilitățile de negociere și, bineînțeles, experiența. Pentru a evita discuțiile din spatele biroului, care ar putea afecta moralul companiei, iată câteva strategii pe care managerii le pot implementa astfel încât angajații să se simtă că munca lor este tratată cu respect:

Salarii decente – Arunca o privire asupra finanțelor companiei și, dacă este posibil, stabileste salariile la un nivel competitiv cu piata.

Incurajeaza discutiile oficiale la locul de muncă – Oamenii trebuie să se simtă în siguranță și confortabili dacă urmează să se adreseze departamentului HR cu întrebări sau considerații privind condițiile de salarizare sau de muncă.

Un viitor incurajator – Este important ca managerii să aibă discuții constante cu angajații lor, totul variind de la gama salariilor până la dezvoltarea profesională. Sfătuieste-i și îndruma-i spre a aspira catre completarea paletei lor de abilități prin noi cursuri și certificări. Pentru ca, apoi, pe termen scurt, toate aceste completari sa duca la o promovare și la o majorare automată a salariilor.

Anchete interne – Este întotdeauna bine să simti atmosfera locului de muncă. Poți descoperi nivelul moral al angajatilor, al implicarii lor in munca și modul de rezolvare al problemelor. Oferă, de asemenea, șansa angajaților de a iși exprima parerile cu privire la diferite teme legate de companie. Asadar, stabililste intalniri regulate cu fiecare angajat in parte, pentru a afla ce ii nemultumeste sau ce ii face sa se simta bine.

Companiile ar trebui să știe că angajații lor reprezintă coloana vertebrală a organizației. Încrederea și aprecierea pot rezolva probleme chiar și înainte ca acestea să aibă șansa de a escalada. Atunci cand angajatii se simt apreciati si corect compensati, sigur nu vor mai initia discutii care sa dauneze atmosferei la locul de munca.

Sport la treaba bine platita !!!

Acest articol a fost scris pentru blogul portalului de job-uri in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro

1 Comment

Leave a Reply