8 Beneficii ale Programelor de Internship

Internship-ul potrivit aduce, pe langa experienta dobandita si adeverinta de practica pentru acoperirea creditelor necesare pentru facultate, aduce, deci, mai multe avantaje importante. Cu siguranta cunostintele acumulate iti vor servi in viitoarea cariera, dar exista si multe lucruri care vin la pachet cu un program bun de internship. Pe langa mentorat si dezvoltarea soft skill-urilor, castigurile obtinute in urma unui internship, te vor aduce mai aproape de jobul la care visezi in viitor.

2. Mentorat

Mentoratul prespupune o relatie intre o persoana cu experienta si persoana care isi doreste sa invete, internul/stagiarul.

Intrebarile de tipul: Care sunt asteptarile de la programul de internship? Ce speri sa inveti in aceasta perioada? sunt menite sa ofere un prim pas catre mentorat. Asadar fii pregatit cu raspunsurile la aceste intrebari, pentru ca in functie de raspunsuri, angajatorul ar trebui sa iti ofere task-urile potrivite si oamenii cheie care sa te ghideze. In plus, un mentor bun va stii sa te faca sa oferi si sa ceri feeback, sa te incurajeze sa pui intrebari, sa te faca sa vezi lucrurile din mai multe perspective si sa ai incredere in tine atunci cand iei decizii.

2. Workshop-uri, traininguri si cursuri

Pe langa experienta de munca propriu-zisa, ca intern/stagiar ai posibilitatea participarii la workshop-uri legate de brand si valorile jobului la care aplici. In timpul acestor workshop-uri iti vei dezvolta o serie de abilitati ce iti vor servi in programul de internship, dar si in dezvoltarea carierei si explorarii oportunitatilor profesionale. Vezi aici care sunt programele de internship din orase ca Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Cluj, si ce iti ofera.

internship2 Retaillium

3. Dezvoltarea soft skill-urilor

Intr-un program de internship vei pune in aplicare si iti vei intari soft skill-urile. Acestea sunt caracteristicile personale care arata felul cum interactionezi in relatia cu ceilalti. Rezolvarea problemelor, managmentul timpului, etica muncii, gandirea creativa sau critica, lucrul in echipa, luarea deciziilor, adaptabilitatea, solutionarea conflictelor si leadership-ul sunt doar cateva soft skills pe care le vei pune in aplicare ca intern.

4. Un viitor job

Odata ce capeti incredere intr-un program de internship si descoperi ca iti place ceea ce faci, poti sadi semintele unui viitor job. Daca arati entuziasm si implicare in timpul perioadei de internship, sunt sanse mari sa ti se ofere oportunitatea obtinerii unui job chiar in firma respectiva. Depinde de tine, de nivelul de proactivitate si de cum iti faci treaba, pentru ca angajatorul sa vada in tine un viitor angajat in firma respectiva.

5. Salariu timp de 6 luni

Potrivit Legii Internshipului actualizate in august 2018, angajatorul este obligat sa ofere internului o indemnizatie de cel putin 50% din salariu minim brut (din 2018, acesta este de 1900 lei), proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata. Astfel, timp de 6 luni, perioada maxima a desfasurarii unui internship, poti castiga cel putin 950 lei pe luna.

6. Zile libere

Semnarea unui contract de internship vine cu dreptul la zilele libere de la stat. Vezi aici care sunt zilele libere din 2019. Indiferent de regimul internship-ului, part-time sau full-time, ai dreptul si la zile de concediu. Discuta cu angajatorul de la inceput cate zile de concediu iti revin in functie de perioada desfasurarii programului de internship si de regimul acestuia.

7. Bonuri de masa

Un regim full-time de internship presupune si dreptul la bonuri de masa. Aceste bonuri valorice pot fi folosite pentru cumparaturi in supermarketuri sau magazine de cartier cu produse alimentare, dar si in unele restaurante. De retinut este faptul ca acestea se acorda doar pentru zilele lucrate si nu se dau pentru zilele libere sau cele de concediu. Bonurile de masa trebuie sa corespunda cu numarul zilelor lucrate in luna respectiva.

8. Asigurare medicala

Pe langa plata taxelor la Casa de Asigurari de Sanatate, in functie de angajator poti primi si asigurare medicala privata. Aceasta inseamna asigurarea unui abonament la o clinica privata prin care ai acces gratuit sau diferite discount-uri la servicii medicale pentru analize sau controale periodice.

Evoluatia carierei tale este strans legata de cat de potrivit este internship-ul/-urile la care aplici. Nu doar companiile mari ofera programe de internship, exista si multe business-uri mici, start-up-uri sau organizatii non-profit, unde poti aplica. Toate variantele sunt benefice viitoarei tale cariere. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa cauti un program de internship avand in minte cunostiintele cu care vrei sa ramai in urma programului respectiv, pentru a avea o experienta cu adevarat semnificativa pentru cariera ta. 

Mult succes !!!

 

Acest articol a fost scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul portalului de joburi in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro .

Leave a Reply