Dezvoltarea noilor tehnologii si aparitia tot mai multor domenii de activitate noi, a creat o situatie fara precedent in tara nostra. Cu un deficit acut de personal, multi dintre romani se vad mai degraba freelanceri sau antreprenori, spre deosebire de perioada pana in 2010, cand multi alegeau sa se angajeze din dorinta unui trai stabil.
Astfel, tot mai multi tineri, care abia au absolvit liceul sau facultatea, se simt mai tentati de ipostaza de freelancer sau antreprenor, decat de cea a unui angajat, desi fiecare dintre aceastea vin cu propriile avantaje si dezavantaje.
Daca alegi sa fii freelancer, atunci te vei bucura sa fii propriul sef, cu bune si cu rele, iar daca esuezi nimeni nu va fi acolo sa te sprijine sau sa te incurajeze. In acelasi timp, avantajul de a fi un freelancer si nu un angajat sta in faptul ca iti poti face propriul program, nu va trebui sa raspunzi in fata nimanui pentru greselile facute si iti vei putea selecta clientii, astfel incat sa iti stabilesti pretul asupra prestatiilor tale.
Evident, nu toti oamenii sunt facuti pentru a fi angajati, asa cum nu toti sunt facuti sa fie freelanceri sau antreprenori. Fiecare persoana are idealurile sale, propriile perceptii asupra modului de lucru, fiecare domeniu necesita abilitati si cunostinte care te pot ajuta sa lucrezi cu placere sau, dimpotriva, sa urasti ceea ce faci.
Ce inseamna sa faci freelancing?
Freelancer este o persoana ce executa diferite lucrari fara o angajare pe termen lung sau angajare pe termen limitat intr-o firma. La o simpla cautare pe Google Images a cuvantului “Freelancer” vei gasi o multime de fotografii cu persoane care au un laptop si beau multa cafea. De regula, conform Google Images, freelancer-ii sunt persoane care jongleaza cu timp, bani, clienti, deadline-uri, telefoane, idei.
Pentru a munci legal, un freelancer trebuie sa infiinteze un PFA (Persoana Fizica Autorizata), prin care ii este permis sa desfasoare orice tip de activitate economica permisa de lege, folosindu-se de forta sa de munca si avand si dreptul de a angaja terte persoane cu contract individual de munca. De altfel, ca si avantaj, ca freelancer poti lucra la mai multe activitati, in acelasi timp, pentru mai multe firme, lucru pe care nu il poate face un angajat.
Iata cateva domenii in care este mai bine sa fii freelancer, decat angajat:
Programare web si software development – aici nu trebuie sa ai diplome, ci doar sa stii sa lucrezi in domeniu. Pentru un astfel de domeniu trebuie sa ai cunostinte de programare in limbaje ca PHP, ASP, Java, C++, precum si de lucru cu baze de date (MySql, MS SQL, Oracle). De asemenea, foarte importante sunt si abilitatile de comunicare si de intelegere a nevoilor clientilor, pentru a evita diversele nemultumiri sau greutati in realizarea task-urilor si in intelegerea cerintelor clientilor.
Graphic designer – aici, oportunitatile sunt nenumarate, cele mai multe solicitari venind din partea site-urilor web, reviste, postere, print-uri publicitare, jocuri pe calculator sau logo-uri. Daca esti interesat de domeniu trebuie sa ai cunostinte de Ilustrator, Photoshop, Quark Xpress, 3D Studio sau Dreamweaver.
Content Writing – pe langa scris, va trebui sa ai si ceva cunostinte de SEO. Aici vei fi platit pe numar de cuvinte sau de articole.
Iata si cateva dintre site-urile pe care poti obtine diverse proiecte:
- Odesk.com – nu percepe taxa de inscriere, iar ofertele sunt variate;
- Elance.com – este cea mai mare platforma de freelanceri la nivel mondiali, cu dezavantajul ca trebuie sa selectezi un singur domeniu de activitate;
- Freelancer.com;
- Freelancers.net – aici poti gasi o multime de companii engleze;
- Guru.com;
- Peopleperhour.com – platforma de freelancing unde munca depusa este platita la ora;
- Codecanyon.net – platforma pentru programatori;
- Constant-content.com – oportunitati speciale pentru copywriteri (engleza).
Avantajele de a fi freelancer
Aici vorbim, in primul rand, de flexibilitate. Poti lucra de oriunde, atata vreme cat ai conexiune la internet si chef de munca. In ceea ce priveste programul, il poti face in functie de dorintele tale, de fusul orar si de client.
Un alt avantaj este acela ca poti alege pentru cine si ce sa lucrezi. Bine-nteles, in limita in care ai nevoie si de bani. Nu poti refuza prea mulți clienti si trebuie sa faci anumite compromisuri, insa poti face o selectie.
Veniturile sunt direct proportionale cu volumul de munca. Fiind freelancer ai posibilitatea sa muncesti in funcție de cat timp ai si de cat esti capabil să livrezi. Daca lucrezi zilnic10-12 ore, inclusiv in weekend, aceasta decizie se va reflecta si in contul tau bancar.
Poti sa iti iei vacanta cand vrei tu. Nu trebuie sa ceri voie nimanui sa iti iei liber, asa ca iti poti planifica vacante lungi sau de pe-o zi pe alta.

Dezavantaje in freelancing
Desi ai flexibilitate maxima in program, in realitate, multi freelanceri ajung sa lucreze mai mult decat un angajat full time.
De altfel, un alt dezavantaj este legat de faptul ca exista multi freelanceri, care “pandesc” aceleasi proiecte ca tine. Exceleaza in munca pe care o faci si daca aceasta iti da posibilitatea de a deveni freelancer, atunci ia in calcul aceasta posibilitate.
Ar fi bine sa iti asiguri si un back-up financiar inainte si sa pornesti la drum abia dupa ce ai deja un portfolio creat. De asemenea, va trebui sa iti asumi riscul ca unii clienti ori nu te vor plati, ori vor intarzia mult cu banii.
Uneori risti sa ai parte de proiecte pe care nu le poti duce la bun sfarsit, insa deadline-ul se apropie, iar proiectul trebuie dus la bun sfarsit. In acest tip de situatie cel mai indicat este sa ai o cunostinta/ prieten in domeniul tau de activitate la care sa poti sa apelezi.
Avantajele de a fi angajat
Ca angajat ai ocazia să participi gratuit la conferințe, workshop-uri, cursuri, traininguri și de asemenea ai acces la tehnologii costisitoare. Dacă ai și un manager sau team leader dornic să te ajute să evoluezi cu siguranță o să îți pregătească un plan de învățare bazat pe o serie de obiective.
In plus, ai o echipa alaturi, cu care sa iti imparti task-urile si orele de program. Ai o data fixa de salariu, la care se adauga prime de sarbatori. Iar in functie de rezultatele tale si de regulile companiei o sa primesti si mariri de salariu.
Beneficiezi de acces mai facil la creditare. Ai concediu de odihna platit (21 de zile/an), preaviz la concediere, asigurare de sanatate si alte beneficii. In plus, daca vrei sa faci un credit pentru o casa sau o masina, ca angajat, o sa ai mai multa credibilitate pentru banca.
De asemenea, de mentionat este si volumul de stres, care in situatia in care esti angajat este mult mai mic decat atunci cand lucrezi pe cont propriu. La sfarsitul luni salariul iti va intra sigur in cont chiar daca ai dat maximum tau sau nu, pe cand ca freelancer nu este asa; cum spuneam, la sfarsitul lunii vei avea in cont fix atat cat ai lucrat.
Dezavantajele in a fi angajat
Ca angajat, esti specialist. Ti se da un set de sarcini bazate pe functia ta si pe natura muncii tale. Te concentrezi pe a iti implini responsabilitatile desemnate de catre organizatie si te limitezi la ceea ce stii. Nu poti alege decat sa ramai in organizatie sau sa o parasesti. Vei avea si un sef (care, la randul lui, are alti sefi) si faci ce spune el.
Daca ai un program de la 9 la 5, compania se asteapta de la tine sa-ti faci treaba in intervalul acesta. Daca nu esti workaholic, poti sa te bucuri si de week-end, fara a te gandi la munca.
Asadar, nu ramane decat la latitudinea ta sa stii ce cale sa alegi, tu te cunosti cel mai bine si stii cum vei performa mai bine. Iti trebuie cu siguranta mult curaj in a face freelancing. Pe scurt, este mai comod sa fii angajat, si mult mai palpitant sa fii freelancer. Dar si satisfactiile reusitei pe cont propriu sunt mult mai mari, iar evolutia ta nelimitata.
Mult success !!!
Acest articol a fost scris pe blog-ul portalului de job-uri in Retail, Retaillium.
Alte platforme, mai noi ar fi Upwork.com, Toptal.com si Freelancermap.com