In Romania afacerile la cheie au explodat in ultimii ani si orice persoana care are bani de investit si doreste sa preia o afacere francizabila poate cumpara una dintre cele 400 existente pe piata din Romania.
Daca doresti sa devii antreprenor si nu vrei sa o iei de la zero, poti alege calea dezvoltarii unui brand existent, care are deja o imagine creata si clienti fideli si a carui rentabilitate a fost dovedita.
Afla in continuare ce este o franciza, care sunt pasii alegerii unei marci cunoscute de afaceri si descopera investitia initiala pentru cateva francize de succes din Retail.
Ce este franciza si cum functioneaza?
Franciza este un tip de comert care presupune un francizat (intreprizator care vrea sa cumpere un business) si un francizor (afacere care doreste sa se extinda) si un contract intre aceste doua entitati in care se stabilesc drepturile si obligatiile partilor.
Nu exista un contract standard de franciza, acesta este intocmit in functie de caracteristicile fiecarui business in parte. Baza pe care se fac contractele de franciza cad sub OG 52/1997 cu modificarile legii 79/1998.
Pretul preluarii unei afaceri depinde de la afacere la afacere si presupune o taxa de intrare numita entry fee si o taxa lunara cunoscuta sub numele de redeventa sau royalties. Nu exista taxe fixe, fiecare industrie are specificul ei. De exemplu, francizorii din Retail-ul de textile nu percep aceasta taxa de redeventa, pe cand cei din HoReCa aplica o taxa lunara.
Pe toate perioada contractului francizorul va controla si modul in care fracizatul isi respecta angajamentele. Si aceasta pentru ca, francizor nu doreste doar sa isi extinda fizic afacerea, ci vrea sa vada si rezultate de profitabilitate.
Inainte de a semna contractul francizorul va face profilul partenerului verificand locatia afacerii, puterea financiara, dar si potentialul zonei in care vrea sa activeze si cum francizatul isi poate fructifica cunostintele din domeniu pentru a avea succes. Atunci cand vine vorba de o franciza care vinde bunuri, criteriu principal de acceptare a a unui francizat este locatia, majoritatea francizorilor doresc un partener care are deja un spatiu intr-o locatie buna. De aceea, spatiile comerciale reconvertite sunt privite cu ochi buni de francizori.
Exista franciza simpla care presupune promovarea si comercializarea unei afaceri pe un teritoriu limitat si masterfranciza care cuprinde un teritoriu mai mare, cum ar fi cel al unei tari. Cea din urma presupune un plan complex de business si o investitie foarte mare.
Perioada discutiilor pana la implementare, variaza de la afacere la afacere, dar de regula dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni, timp in care, dupa primul contact, se analizeaza francizatul, se negociaza contractul si se semneaza.
Cum alegi franciza care ti se potriveste?
Vrei sa produci sau sa vinzi bunuri? Vrei sa vinzi servicii? In ce domeniu ti-ar placea sa activezi? Dupa ce raspunzi la aceaste intrebari cerceteaza piata si alege 3 – 4 francize din acelasi domeniu pentru ca mai apoi sa analizezi costul si cerintele fiecareia in parte.
Un francizor care doreste sa-si extinda afacerea va oferi unui francizat, pe langa toate documentele necesare lansarii unei francize si expertiza industriei in care activeaza, un suport de desfasurare a afacerii, traininguri si un plan de dezvoltare.
- Pentru a alege o franciza este nevoie sa te documentezi despre francizor, sa faci radiografia afacerii, cautand informatii despre ea, reteaua curenta, istoricul firmei, cifra de afaceri, conditii comerciale, taxele si alte contributii financiare ce trebuie facute.
- Cauta si analizeaza situatia financiara legata de venituri si cheltuieli a unei francize sa vezi care ar putea fi evolutia business-ului si cat de rentabil este. Nu in ultimul rand, afla in cat timp iti poti recupera banii investiti.
- Solicita un draft de contract si citeste cu atentie obligatiile si drepturile partilor.
- Verifica de unde iti poti face achizitiile si daca exista anumiti furnizori agreati sau poate chiar impusi de francizor. Afla si pretul materiei prime sau a produselor si vezi daca poti obtine discount-uri.
- Analizeaza ce inseamna programele de training oferite si in ce domenii ai nevoie. Pentru o experienta reala, asigura-te ca obtii instruirea personalului la fata locului.
- Urmatorul pas este verificarea documentatiei prin vizita la francizor, pentru a intelege cum functioneaza afacerea si o vizita la o franciza (in cazul in care deja exista una) pentru validarea functionarii ei. Este foarte important ca francizatul sa puna cat mai multe intrebari ca apoi, in urma acestor vizite acesta sa poata modifica contractul pentru a ajunge la echilibrul optim care ii va face afacerea rentabila. Este de interesul ambelor parti sa existe comunicare si intelegere.
- Setarea asteptarilor se face in baza unei anexe contractuale unde se pune planul de actiuni concrete, de la numarul de vizite, orele de consultanta, accesul la materialele de marketing si programe de training.
- Stabilirea planului de lansare a francizei este un alt pas care trebuie facut alaturi de expertiza francizorului.
- Intocmirea efectiva a contractului este bine sa fie facuta impreuna cu un avocat pentru a clarifica termenii si pasajele ce ar putea lasa loc de interpretari.
Cateva exemple de francize din Retail si investitia necesara
Pe site-urile majoritatii francizorilor poti afla toate conditiile aplicarii pentru o franciza, pachetele oferite, in functie de cat esti dispus sa investesti si perioada de incheiere a contractelor. Poti apela si la cataloagele de francize, contra cost, existente pe piata. Acest catalog ofera 170 de francize verificate, din Romania, alaturi de datele de baza necesare contractarii lor.
- Programul StartUpNation poate fi abordat pentru obtinerea fondurilor pentru dezvoltarea unei afaceri tip franciza. Cei 200.000 lei pe care-i poti obtine vin in urma unor conditii despre care poti afla mai multe chiar de pe site-ul programului.
- Magazinele de biciclete Pegas pot fi administrate in sistem de franciza cu o investitie initiala intre 5.000 si 25.000 euro in functie de dotarile si suprafata magazinului.
- Meli Melo, brandul de accesorii si decoratiuni presupune o investitie intre 60.000 si 80.000 euro.
- Grupul Peeraj contine peste 90 de branduri de fashion si are deja 91 de francize deschise in tara.
- Magazinele LaDoiPasi pot fi deschise atat in oras cat si in zona rurala, iar costul investitiei variaza de la catevii mii de euro la cateva zeci de mii de euro, in functie de dimensiunea spatiului. Citeste manualul pentru a afla toate detaliile
- Sofiaman, brandul romanesc de pijamale presupune un buget initial intre 16.000 si 44.000 euro.
- Daca vrei sa faci parte din lantul de magazine Imprinto (stampile, carti de vizita, imprimari) investitia te va costa intre 27.000 si 37.000 de euro.
- Flori de Lux a lansat prima florarie offline in Brasov iar costul francizei a fost de 45.000 euro. Dar poti deschide o astfel de franciza si cu 25.000 euro.
Antreprenorul care isi doreste o afacere la cheie are nevoie de suma necesara de investit, cunostinte in domeniul in care vrea sa activeze, o locatie buna si indeplinirea cerintelor dorite de francizor. Pentru a avea o franciza solida, nu trebuie sarite etapele construirii afacerii, iar acest lucru se poate face prin apelarea la firmele de consultanta.
Scopul unei francize bune este sa faca antreprenorul sa devina competitiv si sa faca la fel de mult profit ca un magazin nefrancizat al firmei mama. Impartasierea acelorasi interese si urmarirea obiectivelor comune, va face o franciza sa fie una de succes.
Articol scris de Mihaela Gheata.
Acest articol a fost publicat pentru prima data de blog-ul site-ului de Joburi in Retail, Retaillium.