Soft skills – ce sunt si care iti folosesc in Retail

In CV, in Scrisoarea de Intentie, dar si la Interviu, angajatorul va dori sa afle care sunt skill-urile tehnice (adica, competentele tehnice) pe care le are o persoana, dar si ce soft skill-uri detine.

Aceste soft skill-uri sunt atributele ce tin de tipul de personalitate si arata cat de bine se poate integra un individ intr-o echipa, cat de eficient poate comunica, cum rezista la stres si cum gestioneaza situatiile dificile. Pe scurt, cum este el ca om.

Soft skills se diferentiaza de hard skills in ideea in care ele nu se pot invata, ci intr-o anumita masura, te nasti cu ele, si apoi se dobandesc de-a lungul experientei personale si profesionale. Asadar, atunci cand iti pregatesti CV-ul este important sa te gandesti care sunt soft skill-urile tale care te ajuta in pozitia pentru care aplici, si cum le poti evidentia.

Iata care sunt principalele soft skill-uri pe care este bine sa le ai atunci cand iti cauti un job sau un internship:

  • Comunicarea

Comunicarea eficienta este importanta in majoritatea joburilor. Gandeste-te ca trebuie sa comunici bine cu colegii, dar si cu clientii sau furnizorii. O comunicare buna inseamna sa stii sa vorbesti clar si politicos atat fata in fata, cat si la telefon sau pe mail. Comunicarea este importanta in conversatiile zilnice, negociere, prezentari sau scrieri de rapoarte sau propuneri. Pentru a avea o comunicare de efect trebuie sa fii si un bun ascultator si sa-ti arati empatia.

  • Rezolvarea problemelor

Pentru a solutiona o problema trebuie sa fii bine informat si sa poti analiza situatia si sa vii cu solutii. Rezolvarea problemelor presupune sa ai un cumul de skill-uri de gandire critica si analitica. Mai mult decat atat, solutionarea situatiilor dificile se bazeaza si pe lucrul in echipa. O persoana care stie sa rezolve probleme trebuie sa aiba si abilitatea de a sti ce membru al echipei il poate ajuta sa ajunga la o solutie si cum o poate face.

  • Lucrul in echipa

Managerii cu care ai interviul de angajare vor cauta intotdeauna persoane care pot sa lucreze bine in echipa, atat fata in fata cat si prin mailuri sau chat-urile de serviciu. Lucrul in echipa  inseamna ca poti relationa bine cu ceilalti colegi si poti aprecia si respecta diversitatea persoanelor ce compun un grup. In plus, trebuie sa stii sa primesti si sa implementezi feedback-ul primit, sa ai inteligenta emotionala pentru a empatiza cu problemele celorlalti si sa stii sa faci networking constructiv.

  • Lucrul sub presiune si managmentul timpului

De multe ori vei fi observa ca intre cerintele majoritatii joburilor la categoria candidatului ideal gasesti “capacitate de a lucra sub presiune si rezistenta la stres”. Angajatorii apreciaza persoanele care pot lasa stresul deoparte atunci cand sunt intr-o situatie complicata si pot comunica clar in timp ce arata o atitudine decisiva. Rezistenta la stres si lucrul sub presiunea deadline-urilor este in stransa legatura cu organizarea timpului. Angajatii care stiu sa-si eficientizeze lucrul vor stii sa prioritizeze sarcinile si sa-si organizeze agenda astfel incat sa-si faca treaba la timp.

  • Flexibilitatea

Flexibilitatea sau adaptabilitatea unui angajat tine de dorinta de a invata lucruri noi si deschiderea catre noi sarcini sau provocari si adoptarea schimbarilor. Putine sunt joburile in care faci doar ce scrie in descrierea lor, de multe ori ajungi sa faci lucruri noi, iar angajatorii cauta persoane care au o atitudine pozitiva in ceea ce priveste acest lucru.

  • Rezolvarea conflictelor

In orice companie, indiferent de marimea ei, vor aparea conflicte intre colegi. Arata ca esti un bun comunicator si un bun ascultator si ca stii sa solutionezi un conflict in mod direct, dar delicat prin ascultarea partilor si rezolvarea impreuna a situatiei delicate.

  • Leadership

Pozitiile de conducere au nevoie de cineva care sa poata lua decizii si sa gestioneze oameni si situatii, venind cu solutii la problemele ce apar. Pe langa aceste lucruri, un leader bun va stii sa delege sarcinile, sa faciliteze accesul la informatii, sa ofere feedback si supervizare, sa fie mentor si sa motiveze subalternii sa duca sarcinile la bun sfarsit.

 

Cum sa folosesti soft skill-urile

Atunci cand ai gasit jobul la care vrei sa aplici, pune in CV cateva soft skill-uri relevante pentru domeniul si pozitia pentru care aplici. Introdu si in Scrisoarea de Intentie cateva soft skill-uri, iar la Interviu de Angajare  povesteste prin exemple specifice cum te-ai folosit de ele pentru a gestiona sarcinile joburilor anterioare.

 

Ce soft skill-uri cauta angajatorii din Retail?

Atributele personale pe care le cauta angajatorii din Retail tin de comunicare, empatie, lucrul in echipa, prezenta profesionala, atentie la detalii, rezolvarea problemelor, rabdare fata de clienti si flexibilitatea.

  • Atentia la detalii intervine in multe departamente si activitati din retail fie ca este vorba de a da restul exact clientilor, a aranja perfect produsele sau a tine seama de stocul de marfa si de a face inventarierea ei.
  • Comunicarea este importanta in aproape toate joburile din retail si intervine de la conversatiile cu clientii, colegii sau furnizorii, la raspunsurile oferite clientilor, in intampinarea lor si la explicarea caracteristicilor produselor si pana la plasarea comenzilor pentru marfa sau de ascultarea plangerilor clientilor.
  • Lucrul in echipa este crucial in retail, in asigurarea bunei functionari a unui magazin. Comunicarea buna intre membrii unei echipe este vitala si presupune ca fiecare sa-si cunoasca bine responsabilitatile. O echipa unita va reusi sa treaca mai usor peste situatiile dificile sau sa rezolve conflictele ce pot aparea intre colegi. In plus, o echipa in care membrii sunt prietenosi unii cu altii va reusi sa creeze o atmosfera placuta ce va face clientii sa se simta bine.
  • Rabdarea este de baza in retail, unde lucrul cu publicul este adesea stresant si exista multiple situatii in care angajatii trebuie sa interactioneze cu persoane dificile. A asculta, a fi calm si a reusi sa dai solutii pentru problemele clientilor este un soft skill foarte apreciat de angajatori.

Soft skill-urile se dobandesc cu fiecare experienta profesionala, iar unele companii fac chiar training-uri pentru invatarea acestor atribute transferabile. Ca angajat, trebuie sa identifici care sunt soft skill-urile cerute in domeniul in care activezi si sa le folosesti in munca de zi cu zi. Un loc de munca sanatos si productiv depinde foarte mult de soft skill-urile angajatilor intrucat acesta este un spatiu unde se dezvolta relatii profesionale, se schimba idei si se rezolva probleme.

 

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogu-ul portalului de joburi in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro.

Leave a Reply