Tot ce trebuie sa stii despre Team Building

Team building Retaillium

Probabil ca ati auzit des despre termenul de Team Building. Ei bine, da, Team Building-ul este din ce in ce mai des folosit in companii si reprezinta un proces de transformare a unui grup de angajati intr-o echipa cat mai inchegata. Echipa este un grup de oameni organizati si determinati sa colaboreze in mod independent si cooperativ pentru a satisface nevoile clientilor lor, prin indeplinirea scopurilor si obiectivelor lor.

Team Building-ul este de fapt un termen colectiv pentru diferite tipuri de activitati utilizate pentru a intari relatiile sociale si pentru a defini rolurile in cadrul echipelor, implicand deseori sarcini de colaborare. Fundamentul unei munci in echipa de succes este angajamentul comun de a lucra pentru a indeplini obiective comune. Fara acest lucru, activitatile de team building vor avea un impact limitat. Prin urmare, inainte de aceste activitati este foarte important sa puneti bazele unui angajament comun, prin:

  1. Clarificarea obiectivelor echipei si construirea angajamentului fata de acele obiective;
  2. Identificarea oricaror probleme care impiedica echipa sa-si atinga obiectivele;
  3. Punerea la dispozitie a factorilor care permit atingerea obiectivelor la cele mai inalte standarde;
  4. Folosirea proceselor de echipa in ordinea corecta pentru a ajuta echipa sa avanseze pe scara performantei.

Team building-ul nu reprezinta doar un singur eveniment, nici nu este ceva ce poate fi facut de catre cineva din afara echipei, desi anumiti consultanti externi va pot ajuta. Este o sarcina in primul rand pentru managerul de echipa si membrii echipei insisi.

Ce activitati  puteti aborda pentru a organiza un Team Building?

Incepeti cu un picnic in afara departamentului, folosind cateva ore din timpul zilei de lucru. Puteti vizita chiar si un parc din apropierea biroului. In cazul in care vi se permite, puteti chiar sa organizati un gratar si sa sugerati angajatilor sa aduca cate un fel de mancare. Mai puteti comanda pizza sau puteti sa comandati mancare de la un restaurant local. Scopul este acela de a sta impreuna si de a impartasi ganduri in fata unei mese copioase si neconventionale. In acest mod ii incurajati sa nu ia pranzul la birourile individuale pentru a manca singuri, punand bazele construirii unei echipe eficiente si facandu-i pe angajati sa socializeze in medii informale.

Puteti sponsoriza activitati unde angajatii se intalnesc pentru a se distra. Singurul avertisment pe care trebuie sa il luati in considerare este acela ca trebuie sa evitati anumite activitati extreme, care pot crea un disconfort angajatilor. Exista exemple precum alpinismul, care poate cauza un stres deloc necesar anumitor persoane care nu pot indeplini aceasta activitate, sau in cel mai rau caz, chiar si accidentari.

De regula, este mult mai palpitant ca activitatile sa se desfasoare in mediul exterior, dar daca vremea nu permite acest lucru, exista si alte solutii pe care le puteti aborda. Cateva dintrele ele sunt jocurile.

Team Building Retaillium1

Idei de jocuri pentru Team Building:

  1. Raul cu lava: “podeaua este lava!”, acesta este un joc in care echipele trebuie sa traverseze raul cu lava folosind un numar limitat de obiecte pentru a se deplasa in siguranta. Daca cineva atinge podeaua, acel cineva va fi “ars” si trebuie sa ia jocul de la inceput. Prima echipa care traverseaza raul cu lava impreuna cu toti membrii la bord este cea castigatoare.
  2. PowerPoint karaoke: daca doriti sa verificati cum se descurca membrii echipei in situatii de inalta presiune, incercati PowerPoint Karaoke, numit si ruleta powerpoint. Regulile sunt simple, fiecare jucatori primeste un set de slide-uri pe care nu le-au vazut de dinainte. Pe baza acestor slide-uri, un jucator ar trebui sa sustina o prezentare in fata unui public. Exista o versiune de echipa a acestui joc. Oferiti cateva minute unui grup de colegi pentru a vizualiza slide-urile si pentru a se pregati inainte sa sustina prezentarea. In aceste circumstante, vor fi fortati sa gandeasca rapid si sa colaboreze indeaproape pentru a indeplini o sarcina dificila.
  3. Adevar si minciuna: aceasta activitate se incadreaza in categoria “sa ne cunoastem reciproc”. Fiecare jucator trebuie sa spuna trei lucruri reale despre el si o minciuna. Minciuna ar trebui sa fie credibila. Dupa ce un coechipier spune aceste lucruri despre el, ceilalti trebuie sa discute intre ei si sa identifice minciuna. Acest joc ofera atat introvertilor, cat si extrovertilor, sanse egale de a dezvalui informatii despre ei insisi si de a se cunoaste mai bine unul pe altul.
  4. Care este numele meu? Notati numele unei persoane faimoase pe o hartie autocolanta. Dupa ce ati facut acest lucru dati aceasta eticheta unui membru al echipei, totul astfel incat sa nu vada numele. Pentru o anumita perioada de timp, aceasta persoana ar trebui sa ceara indicii grupului despre ceea ce este scris pe eticheta. Care este numele meu este un joc minunat care ajuta membrii unei echipe sa sparga gheata atunci cand acestia nu se cunosc inca atat de bine.

Aceste activitati de Team Building aduc numeroase beneficii. Cateva dintre ele sunt:

  1. Munca in echipa: aceste evenimente creeaza timpul necesar pentru concentrarea asuprei importantei muncii in echipa si a ceea ce este necesar pentru a face o echipa sa evolueze. Invatand cum sa lucreze impreuna in mod eficient, vor crea la randul lor eficienta si vor pune bazele cunostintelor care ii vor ajuta sa isi gestioneze punctele forte, dar si punctele slabe ale membrilor din echipa.
  2. Comunicare: o comunicare buna este vitala pentru o echipa care vrea sa performeze. Team building-ul poate contribui la descompunerea barierelor din comunicare si, de asemenea, la utilizarea mai eficienta a formelor de comunicare atat verbale cat si non-verbale.
  3. Leadership: toate echipele au nevoie de conducere din partea unuia sau a mai multor membrii ai unei echipe. Activitatile structurate de team building vor identifica calitatile de conducere ale indivizilor si vor evidentia domenii in care intreaga echipa poate contribui ca lider.
  4. Distractie: aceste beneficiu este deseori neglijat, dar probabil ca este unul dintre cele mai importante pentru orice loc de munca. Team building-urile vor evidentia cat de importanta este distractia la locul de munca, dar si cate obiective pot fi atinse atunci cand munca este imbinata cu placutul.
  5. Socializarea intre membri: acesta este un lucru extrem de important, deoarece poate crea aceasta dorinta printre membri, de a avea efectiv grija unii de altii si ajuta la construirea increderii in echipa. Totodata ofera ocazia de a invata multe lucururi, unii despre altii si de a creste respectul intr-un mediu de lucru care nu este amenintator.
  6. Incredere: increderea se aplica fiecarei sarcini pe care cineva o realizeaza si, avand-o, va aduce castiguri semnificative in rezultatele echipei. Participarea la exercitiile de Team Building intr-o situatie confortabila, neamenintatoare, va contribui la dezvoltarea increderii in sine, dar si in ceilalti membri ai echipei.
  7. Responsabilitate: fiecare membru al unei echipe are un rol si aduce o contributie. Fiind responsabili de un rol, vor face tot posibilul de a isi duce misiunea la bun sfarsit. Team building-ul consolideaza modul in care asumarea responsabilitatii dar si asignarea de responsabilitatii sunt un factor vital pentru performanta echipei.
  8. Moral crescut: o echipa pozitiva si entuziasta va crea un moral bun la locul de munca. Programele dezvoltare a echipei pot deseori sa identifice bariere care pot sta in calea unui moral pozitiv si sa evidentieze strategii pentru a crea un mediu cat mai confortabil pentru munca de zi cu zi.
  9. Respect: participantii pot dobandi un respect mult mai mare nu doar unul fata de celalat, ci si pentru companie si directia sa. Adesea, acest lucru se refera la comunicare si cunostinte, iar atunci cand sunt livrate intr-un mediu distractiv si relaxat, respectul la cote maxime va fi rezultatul.
  10. Cultura: activitatile de team building pot contribui la consolidarea valorilor si viziunii unei companii, dar si la cultura organizationala globala. Uneori, aceste activitati intaresc o cultura, iar alteori pot dezvolta si creste cultura companiei.
  11. Rezultate: team building-urile pot fi structurate astfel incat sa fie concentrate in special pe rezultate. De exemplu, folosind un exercitiu de team building pentru a dezvolta o noua strategie de marketing pentru companie.

Iata cateva idei de team building in Bucuresti, dar si in afara acestuia:

  1. Challenge distractiv: scopul este de a convinge trecatorii sa imite miscarile Nadiei Comaneni. Oricine reuseste sa convinga cei mai multi trecatori sa faca asta castiga.
  2. Challenge care pune calitatile de observare la incercare – Arcul de Triumf: Cate cuvinte sunt scrise in partea de sus a Arcului de Triumf?
  3. Challenge istoric: in ce an a fost mentionat pentru prima oara Bucurestiul intr-un document istoric? Vizita la Palatul Parlamentului in care membrii echipei sa ghiceasca cate camere numara palatul.
  4. Excursii la Vulcanii Noroisi, in judetul Buzau sau in zona Brasov/ Sinaia/ Bran unde pot fi organizate vanatori de comori. Acestea sunt activitati excelente care pun in valoare munca in echipa.
  5. Vizite la celebrele Escape Rooms, unde doar munca in echipa poate deslusi indiciile si rezolva misterele.

Asadar, distractie placuta !!!

 

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blog-ul portalului de joburi in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro.

Leave a Reply