Întrebările tipice pe care ar trebui să te astepti să le primesti in timpul unui interviu pentru un job in Retail vor fi, de obicei, acelea care sunt concepute pentru a afla dacă ai sau nu abilitătile, calitatile personale și temperamentul potrivit pentru a reuși intr-un mediu atat de orientat catre satisfacerea clientului.
Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care le poti primi la un interviu pentru un job in Retail și ce ar trebui sa răspunzi pentru a te asigura ca locul de munca este al tau.
Întrebări legate de locul de muncă
Companiile vor dori să știe care sunt percepțiile tale despre slujba pentru care aplici:
- Ce crezi că implica rolul? – destul de des oamenii vor sa se angajeze pentru un loc de muncă fără a avea nici cea mai mică idee despre ceea ce cred ei că implica locul de muncă respectiv, așa că asigura-te că vei cauta prin toate sursele detalii despre pozitia la care aplici.
- Ce crezi ca este mai important in retail un serviciu “rapid” sau “prietenos”? – aici încearcă să afle care crezi tu ca sunt cele mai importante priorități ale rolului. Întrebarea se referă la un rol de vânzări / servicii clienți; iar raspunsul corect este: “amandoua”, pentru ca intotdeauna un serviciu trebuie sa fie si prietenos, dar si rapid in acelasi timp.
- Care crezi că sunt calitatile, dar si punctele tale slabe? – aceasta este o intrebare frecventa, si intotdeauna este util să încerci să iti prezinti calitățile care sunt in concordanta cu cele cerute in anuntul pentru pozitia la care ai aplicat, oferind exemple despre aceste calitati, puse in practica. Apoi, cand vine vorba despre puntele tale slabe, încerca să alegi una pe care sa o poti transforma intr-o latura pozitiva. Răspunsurile bune la acest tip de întrebare ar putea fi: “odată am avut probleme cu planificarea și organizarea până când am început să utilizez o agenda frumoasa, primita cadou sau un planificator online”. Asadar, prezinta o slăbiciune reala, dar, pe care ai depasit-o, si descrie si modul în care ai facut aceasta.
- Ce te face potrivit/ă pentru acesta pozitie in Retail? – concentreaza-te pe experiența ta și instruirea specifica din cariera ta. Identifica lucrurile pe care le-ai făcut si care se potrivesc cu postul pentru care ai interviul. Subliniaza ce te califică pentru acest loc de muncă și cum poti adăuga valoare locului de muncă și companiei.
- Ce abilități ai câștigat în locurile de muncă anterioare? – si aici gandeste-te la sarcinile pe care le-ai avut la locurile de muncă anterioare, cum ar fi: achizitionarea de mărfuri, merchandising, client service, gestionarea banilor si marfurilor, etc, și spune si experiența pe care o ai acumulat-o în efectuarea acestora.
- Care sunt calitățile pe care le consideri cele mai importante pentru aceasta pozitie in Retail? – in general, abilitățile de comunicare, flexibilitatea, o orientare puternică catre satisfacerea clienților și un nivel ridicat al energiei sunt cheia succesului într-o poziție de retail. Mergi în detaliu prin extinderea acestor calități.
- Cum te familiarizei cu produsele pe care le vinzi intr-un magazin? – cunoașterea produselor este esențială pentru furnizarea unui serviciu bun pentru clienți. Există o serie de modalități prin care pot fi învățate produsele si specificatiile lor, cum ar fi materiale informative, informații on-line, alți angajați și instruirea data de companie. Raspunde ca vei include toate acestea in pregatirea ta pentru a invata cat mai rapid totul despre produsele din magazin.
- Poți să-mi dai un exemplu când te-ai confruntat cu o problema la locul de muncă. Cum ai despasit-o? – aceasta este o întrebare pusă adesea la un interviu in Retail, deoarece ei vor să fie siguri că poti gândi in situatii de criza si poti depăși problemele. Ofera 1 – 2 exemple de situatii limita si cum ai reactionat pentru rezolvarea lor.
- Un client se rasteste la tine pentru că nu este mulțumit de produsul pe care l-a cumparat – cum il linistesti? – aici vor să vada cum tratezi clienți nepoliticosi si cum ii faci sa revina in magazinul tau. Politetea din partea ta in aceste situatii trebuie scoasa in evidenta atunci cand raspunzi la aceasta intrebare. Capacitatea ta de a rămâne calm sub presiune și de a asculta cu atenție te va ajuta într-o astfel de pozitie. De exemplu, buna comunicare include abilități excelente de ascultare activă, abilitatea de a pune întrebările corecte pentru a obține claritate cu privire la ceea ce solicită clientul și pentru a putea răspunde clientului într-o manieră concisă și ușor de înțeles.
- Compania se se aștepta să iti fi făcut temele inainte de interviu. Asadar invata care sunt principalii competitor, dar si tendințele actuale ale industriei in care activeaza compania. Internetul este o sursă nesfarsita de informații. Poti găsi resurse foarte bune online pentru a obtine toate aceste informatii.
Încearcă să fii specific în răspunsurile tale la un interviu. Evita generalizările, precum: “Imi place sa lucrez cu oameni”, si mai degrabă spune ceva de genul:
– “Îmi place să vorbesc cu clientul și să aflu exact ceea ce caută. Îmi place provocarea de a satisface nevoile clienților, de a le face sugestii utile și de a ma asigura că pleaca multumiti din magazin.”
Exemple de întrebări matematice
Chiar dacă toate vanzarile sunt computerizate în ziua de astazi, majoritatea companiilor din retail vor dori sa stie ca tu ai cel putin cunostiinte ale aritmeticii de baza. Asadar, este foarte probabil ca sa ti se puna astfel de intrebari in timpul unui interviu pentru o pozitie intr-un magazin.
Citeste aceste exemple pentru afla la ce fel de întrebări matematice te poti astepta in timpul unui interviu:
- Un client cumpara o carte de 23,50 Lei. Îți dă o bancnotă de 50 de lei. Cât ii dai rest?
- Chipsurile de cartofi sunt la vânzare la jumătate de preț. Daca pretul intreg este de 15 lei. Cât costă daca au 50% discount?
- Dacă o fustă costă de obicei 150 de lei, dar acum exista un discount de 10%, iar clientul dorește să cumpere 3 fuste, cât de mult va cheltui în total? (mda, cam complicat; a propos, răspunsul este: 405 lei!)
Alte intrebări despre tine
Alte întrebări ti-ar putea fi adresate pentru a afla mai multe despre tine ca persoană. Unul dintre scopurile intervievatorului tau este de a obține un sentiment al personalității și stilului tau de lucru. Acestea le vor arata dacă esti potrivit pentru pozitie si pentru companie. Aici nu prea am recomandari de raspuns, pentru ca pur si simplu e bine sa răspunzi la aceste întrebări sincer, dar avand grijă să creezi cea mai bună impresie posibilă.
Aceste intrebari pot include:
- Care a fost cea mai mare realizare a ta?
- Cine a fost șeful tau preferat și de ce?
- Ce îți place să faci în timpul liber?
- Ce ai face dacă schimbul tau nu apare?
- Unde vă vedeți cariera în cinci ani? – Aceasta este o intrebare des folosita in interviuri si are cateva raspunsuri bune: “Depinde unde va fi această companie peste cinci ani” este o frază care te va face să pari încrezător în propriile forţe, poate şi foarte îndrăzneţ. La fel de bine sună şi “Mi-ar plăcea să lucrez pentru o companie care îmi oferă oportunitatea de a avansa în carieră. Ce astfel de oportunităţi oferă compania dvs pentru angajaţi?”. Si un alt răspuns bun: “În cinci ani mă văd atingându-mi țelurile pe care mi le-am setat atât în plan profesional (si aceastea sunt in functie de ceea ce poate sa imi ofere compania), cât și în plan personal. În zece ani, mă văd bucurându-mă de succesul pe care l-am atins în realizarea acestori ţeluri”.
Întrebări pe care sa le adresezi tu angajatorului
Una dintre întrebările pe care ti le-ar putea pune în timpul unui interviu pentru o pozitie in Retail, este: “Aveți si dumneavoastra întrebări pentru mine?”. Si este bine sa raspnuzi afirmativ la aceasta intrebare, pentru a iti arata interesul in companie si in viitorul tau.
Pentru aceasta am pregatit aici mai jos, o listă intreaga de întrebări gata să le adresezi, si care pot clarifica: cerințele postului, programul, flexibilitatea poziției și orice altceva care te va ajuta să decizi dacă vrei sau nu acel loc de munca.
Nu este nevoie să le adresezi pe toate! Fa o listă cu cele mai semnificative pentru tine, astfel încât să fi pregătit în timpul interviului:
- Câte ore pe zi ar trebui sa lucrez?
- Care sunt schimbările tipice acoperite de această poziție?
- Sunt necesare ore de weekend / seara?
- Cât de flexibile sunt orele și programul?
- Orele variază săptămânal sau rămân aceleași?
- Care sunt cele mai aglomerate momente ale zilei?
- Care este cea mai aglomerată zi?
- Exista situatii frecvente cand se fac ore suplimentare?
- Cu cat timp inainte se creaza programul?
- Câți lucratori comerciali se află in magazin in acelasi timp?
- Cine evalueaza performanta mea?
- Exista posibilitatea de promovare in cadrul companiei?
- La ce creștere vă așteptați pentru această companie în următorii cinci ani?
- Voi fi o parte a unei echipe sau voi lucra în primul rând în mod independent?
- Poți descrie pentru mine o zi obișnuită în această poziție?
- Cum ați descrie stilul de conducere al companiei dumneavoastra?
- Dacă mi se oferă această poziție, cât de repede as putea sa încep?
- Există un cod de îmbrăcăminte? Ce ar trebui să port la munca?
- Când voi primi un raspuns de la dumneavoastra?
În realitate, nu putem spera să ghicim pe deplin întreaga gamă de întrebări pe care s-ar putea să ti le adreseze la un interviu in Retail. Cel mai important lucru despre un interviu in Retail este pregătirea unor răspunsuri generale pentru întrebările care ar putea apărea. Făcând aceasta pregătire, probabil că vei putea mult mai usor sa adaptezi unele dintre răspunsuri pentru a se potrivi unor alte întrebări.
De asemenea, nu uita sa faci aceea mică cercetare despre compania pentru care aplici. Angajatorii sunt, in general, foarte placut impresionati daca ai facut ceva efort pentru a afla cate ceva despre ei și, apoi, daca in timpul interviului arati cat de pregatit esti, iar in final le mai si adresezi cateva întrebări interesante, interviul iti va aduce loc de munca in retail pe care ti-l doresti.
Mult succes !!!
Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blog-ul portalului de job-uri in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro.