7 întrebări și răspunsurile potrivite la interviul de angajare

Ai trimis CV-ul alături de scrisoarea de intenție si ai fost programat la o întâlnire, ți-ai pregătit ținuta pentru ziua interviului în funcție de domeniul ales și ai repetat răspunsurile la întrebările standard din partea angajatorului. Acum, pe lânga cele discutate în acest material este bine să pregătești și răspunsuri pentru următoarele întrebări pe care le-ai putea auzi la interviu.

Totul pentru ca nimic sa nu te ia prin surprindere si astfel sa obtii fara emotii job-ul visat.

Ce știi despre compania noastră?

Ce urmărește angajatorul: să vadă nivelul de documentare pe care l-ai făcut despre companie și mai departe de a știi cu ce se ocupă firma pe care o reprezintă, va dori să observe dacă îi înțelegi misiunea și dacă valorile tale profesionale se suprapun cu cele ale companiei.

Cum ai putea răspunde: Citește despre misiunea companiei la care aplici și descrie acele valori profesionale pe care le urmezi, dar care se regăsesc și în descrierea companiei. Amintește de proiectele de CSR (Responsabilitate Sociala Corporatista – campanii de reponsabilitate sociala) dezvoltate, angajatorii au o slăbiciune pentru aceste programe. Nu face greșeala de a te duce la un interviu fără a știi nimic despre companie, fă o minimă documentare prin care să arăți că știi lucrurile importante despre ea, ca de exemplu ce vinde, câți angajați are și pentru ce este cunoscută.

De ce ai renunțat la ultimul loc de muncă?

Ce urmărește angajatorul: motivele renunțarii de la compania pentru care ai lucrat, care sunt valorile profesionale după care te ghidezi, cât de loial sau responsabil ești față de companie, în ce termeni ai plecat și, cel mai important, dacă există riscul ca tu să pleci după o scurtă perioada de angajare.

Cum ai putea răspunde: indicat este să spui adevarul, mai ales că motivele pot fi multiple și nu are rost să gândești negativ despre fostul angajator. Un posibil răspuns ar fi cel clasic, acela că ți s-a ivit o ocazie de a te dezvolta profesional și de a avea mai multe oportunități și responsabilități față de fosta poziție de la ultimul angajator și că aveai nevoie de o schimbare. Un alt răspuns poate fi legat de renumele companiei și anume că ți-ai dorit dintotdeauna să lucrezi pentru acea firmă, în care poți învăța mai multe lucruri. Dacă ai fost dat afară explică concis acest lucru, fără să pui accent pe lucrurile negative. Poți spune că firma a pierdut un client important, că ai fost printre ultimii angajați ce au venit în firmă și că așa ai fost printre cei disponibilizați. Indicat este să aduci în discuție recomandările superiorilor și calitățile lor.

La ce alte companii ai mai aplicat?

Ce urmărește angajatorul: să vadă dacă știi competiția și să-și dea seama de nivelul de seriozitate pe care il ai, legat de domeniul în care vrei să lucrezi.

Cum ai putea raspunde: cea mai bună abordare este să spui că îți cauți posturi similare din industria aleasă, că ai observat caracteristici comune în joburile la care ai aplicat și vrei să-ți folosești skill-urile dobâdite. Angajatorul vrea să audă că nu ai aplicat aleatoriu și că optarea pentru domeniul ales vine ca urmare a pasiunii tale. Nu ești obligat să dai numele companiilor, poți refuza politicos accentuând pe domeniu și pe responsabilitățile job-ului. Este bine să zici că mergi la mai multe interviuri, ca angajatorul să vadă că ești căutat, chiar dacă nu ai avut o ofertă concretă până la momentul respectiv.

Dă-mi un exemplu despre o situație în care ai condus o echipă și la ce rezultate ai ajuns.

Ce urmărește angajatorul: un exemplu concret care să arate abilitatea ta de a conduce o echipă.

Cum ai putea răspunde: chiar dacă ai pregătit de acasă raspunsul, ia-ți câteva secunde înainte de a il relata. Oferă un exemplu din experiența proprie și alege un proiect în care să explici cum ai condus echipa. Accentuează rezultatele pozitive și spune în cât timp ai dus proiectul la bun sfârșit. Adaugă și obstacolele pe care le-ai întâmpinat și ce soluții ai găsit. Spune ceva similar cu “Am fost manager de magazin timp de 5 ani. Am avut o echipă de 10 oameni, timp în care am învățat să gestionez și să prioritizez sarcinile transmise echipei. Am relaționat eficient cu echipa coordonată, lucru care m-a dus la obținerea unor rezultate peste medie.”

Care a fost cea mai mare realizare profesioanală?

Ce urmărește angajatorul: aceasta este o întrebare comportamentală și rolul ei este să explice angajatorului cum ai îndeplinit cel mai bine sarcinile în ultimul job pentru a iși face o idee despre cum vei aborda jobul pe care ti-l dorești.

Cum ai putea răspunde: este momentul în care poți ieși în evidență față de ceilalți candidați prin relatarea unei realizări profesionale de care ești mândru. Exemplul pe care îl alegi îi va arată angajatorului care sunt valorile profesionale importante pentru tine, ce contează mai mult între a încheia un contract important și a construi o echipă bună. Construiește exemplu după modelul: povestirea situației în care te aflai, care era sarcina de îndeplinit, cum ai realizat-o și ce rezultate ai avut.

Dă-mi un exemplu de provocare profesională sau conflict și cum l-ai rezolvat.

Ce urmărește angajatorul: să vadă abordarea ta legată de conflict, obstacole sau provocări si rezistența la stres.

Cum ai putea răspunde: folosește metoda de la întrebarea anterioară, prin relatarea cadrului unei situații, cum s-a ajuns la ea și cum ai ajuns la soluționarea ei, cu exemple de acțiuni concrete și ce compromisuri ai făcut. Insistă pe partea de comunicare și importanța ei în rezolvarea situațiilor conflictuale. “Ascult fiecare persoană implicata in conflict pentru a înțelege punctul fiecăruia de vedere și a găsi împreună o soluție de rezolvare.”

Cum te-ar descrie colegii sau șeful direct?

Ce urmăreste angajatorul: să vadă cum te vezi în relația cu ceilalți colegi, ce alte puncte forte ai și cum le-ai putea folosi în jobul pentru care aplici.

Cum ai putea răspunde: gândește-te la ultima ta realizare profesională și care a fost feedback-ul colegilor, dar și al managerului. Numește 3 puncte forte pe care le-ai pus în aplicare în echipă sau în interacțiunea cu supervizorul tău.  Daca nu ești inspirat de vreo întâmplare recentă de la job poți răspunde evaziv de genul “Cred că mă plac toți colegii, pentru ca știu se pot baza pe mine în majoritatea cazurilor.”

Acum că știi și aceste posibile întrebări, fă-ți propriile răspunsuri din experiența ta profesională și urmează sugestiile noastre pentru a impresiona angajatorul și pentru a iți crește șansele obținerii locului de muncă dorit.

 

Acest articol a fost scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul portalului de joburi in retail, Retaillium.

Leave a Reply