Managementul timpului sau cum sa ai timpul de partea ta

Zicala “timpul nu iarta pe nimeni” este pe cat se poate de adevarata. Un individ ar trebui sa inteleaga valoarea timpului, pentru a putea reusi in toate aspectele vietii. Oamenii care pierd timpul sunt cei care nu reusesc sa isi creeze o identitate proprie.

 Ce este Managementul Timpului?

Managementul timpului se refera la gestionarea eficienta a timpului, astfel incat fiecarei activitati sa ii fie alocat un timp potrivit. Gestionarea eficienta a timpului permite alocarea anumitor intervale de timp activitatilor in functie de importanta acestora.

Managementul timpului se refera la utilizarea optima a timpului, deoarece, din pacate, timpul este intotdeauna limitat.

Intrebati-va ce activitate este mai importanta si cat timp trebuie alocat fiecareia. In acest fel veti reusi sa prioritizati activitatile care trebuie facute mai devreme, fata de cele care pot fi facute mai tarziu.

Managementul timpului joaca un rol extrem de important nu doar in organizatii, ci si in viata noastra personala. Acesta include:

  • Planificare eficienta;
  • Stabilirea obiectivelor;
  • Stabilirea termenelor limita;
  • Delegarea responsabilitatilor;
  • Prioritizarea activitatilor in functie de importanta acestora;
  • Alocarea timpului potrivit pentru activitatea potrivita.

Trucuri pentru un Time Management eficient pentru :

  1. Stabilirea si cunoasterea obiectivelor voastre. Asigurati-va ca participati la activitati care va sustin obiectivele, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Orice altceva reprezinta o potentiala pierdere de timp. Planul vostru zilnic ar trebui sa graviteze in jurul muncii asupra anumitor sarcini si activitati care au legatura directa cu generarea veniturilor si cresterea afacerii.
  2. Prioritizeaza cu intelepciune. Faceti o radiografie a activitatilor pe care le aveti de indeplinit intr-o zi si vedeti unde se incadreaza acestea. Ele pot fi incadrate in urmatoarele categorii: important si urgent (sarcini care trebuie facute imediat); urgente, dar nu importante (delegati-le pe acestea daca este posibil); sarcini deloc urgente si deloc importante (lucruri cu prioritate scazuta care ofera iluzia de a fi “ocupati”).
  3. Invatati sa spuneti NU. Daca trebuie sa respineti o cerere pentru a participa la ceea ce este cu adevarat important si urgent, nu ezitati sa faceti acest lucru. Acelasi lucru este valabil si pentru proiectele sau activitatile pe care le-ati determinat ca nu se indreapta nicaieri. Fiti pregatiti sa treceti la sarcini mai productive. Invatati din experienta pentru a evita pierderea timpului mai tarziu.
  4. Planificati inainte. Unul dintre cele mai grave lucurrui pe care le puteti face este sa incepeti ziua fara a avea o idee clara despre ceea ce trebuie facut. La sfarsitul zilei, luati-va 15 minute pentru a va face ordine pe birou si pentru a crea o lista a sarcinilor cele mai presante de a doua zi. Este o tehnica excelenta de decompresie si va veti simti mai bine sa va asezati la un birou curat dimineata.
  5. Eliminati lucrurile care va distrag atentia. Incepeti sa acordati atentie de cate ori sunteti intrerupti atunci cand va aflati in mijlocul unei sarcini importante. Urmariti inclusiv intreruperile induse de sine, in special cele ale varietatii de social media. Telefonul vostru smartphone este extrem de util, dar este de asemenea captivant si printre cele mai insidioase pierderi de timp cunoscute de omenire. Este posibil sa faceti un exercitiu masiv in ceea ce priveste puterea vointei, dar inchideti usa si opriti telefonul pentru a va maximiza timpul. In loc sa fiti mereu in permanenta in mediul online, planificati o pauza in timpul zilei pentru a raspunde la e-mail-uri personale, dati telefoane, discutati cu personalul/colegii, etc.
  6. Delegati mai des. Cautati oportunitati de a transfera responsabilitatea pentru anumite sarcini altor persoane din echipa voastra atunci cand este posibil acest lucru.
  7. Aveti grija de voi. Asigurati-va ca dormiti suficient si faceti exercitii fizice. O minte alerta este o minte care functioneaza bine si una care este mai putin toleranta fata de activitatile care pierd timpul.

Retaillium blog - Productivitate

  • Studenti:

  1. Eliminati lucrurile care va distrag atentia. Opriti-va telefonul si puneti-l intr-un sertar in care nu veti fi tentat sa umblati. Setati-va obiectivul de a va verifica telefonul o singura data pe ora.
  2. Folositi un calendar. Calendarul este o modalitate excelenta de a va planifica ziua. Va fi o modalitate mai usoara de a programa intalnirile si de a va reaminti obligatiile.
  3. Utilizati o lista de verificare a sarcinilor. O astfel de lista este o modalitate excelenta de a va asigura ca va indepliniti toate sarcinile pe care le aveti de facut. De asemenea, va va oferi un sentiment de implinire atunci cand bifati sarcinile dupa ce au fost finalizate.
  4. Organizati-va! Dupa ce ati stabilit calendarul si lista de verirficare, ar trebui sa va aflati pe drumul cel bun catre organizare. A fi organizat inseamna a economisi mult timp, astfel va veti permite sa va alocati si sa va gestionati mai bine timpul. Incepeti cu lucruri simple, cum ar fi organizarea documentelor.
  5. Planificati recompense. Luati-va cateva minute din fiecare ora pentru a lua o pauza si a face ceva ce va place, cum ar fi sa mergeti pe jos sau sa va uitati la TV. Pauza va permite, de asemenea, creierului sa se relaxeze si sa fie mult mai productiv atunci cand va intoarceti. Cu toate acestea, indiferente ce faceti, asigurati-va ca nu exagerati pana cand nu ati finalizat sarcinile.
  6. Dormiti bine! Un som bun este esential pentru a va asigura ca atat corpul si mintea sunt odihnite pentru a doua zi. Poate fi greu sa va concentrati daca nu ati dormit intre 7 si 8 ore pe noapte.

Retaillium blog mama care munceste cu copil

  1. Parinti:

  2. Evaluati-va timpul. Uitati-va atent la modul in care va petreceti timpul. Expertii spun ca majoritatea oamenilor petrec pana la o ora pe zi pentru sarcini care ar putea fi suspendate sau eliminate complet din programul lor.
  3. Prioritizeaza! Cheia organizarii este cunoasterea a ceea ce este o prioritate. Expertii sugereaza sa va impartiti lista de sarcini in trei sectiuni: acele lucruri care trebuie luate imediat in considerare, cele care pot fi facute oricand in timpul saptamanii si cele care sunt proiecte pe termen lung sau in curs de desfasurare.
  4. Ganditi totul de dinainte. Cautati o modlitate de stergere a pasilor dintr-o sarcina sau de a reduce timpul petrecut in pregatirea mancarurilor. De exemplu, pregatiti tot ce puteti cu o seara inainte.
  5. Organizati, organizati, organizati. Creati un dulap unde sa pastrati copii pentru toate lucrurile necesare. Fie ca este vorba despre dosare medicale, informatiile copiilor pentru scoala etc.
  6. Multitasking! Platiti facturile sau verificati temele copiilor in timp ce stati intr-o sala de asteptare, etc.
  7. Cereti ajutorul. Nu trebuie sa le faceti singuri pe toate. “Recrutati” alte resurse atunci cand aveti nevoie urgent de ajutor.
  8. Dati fiecarui copil cate o sarcina de indeplinit. Fie ca este vorba despre sortarea rufelor, dus gunoiul etc, exista treburi pe care chiar si cele mai mici ajutoare le pot face. Dați-i un loc de muncă tuturor. Fie că este vorba despre sortarea rufelor si asezarea lor, stergerea vaselor, ordinea in camere.
  9. Creati un calendar saptamanal al activitatilor de familie. Acest lucru va va ajuta sa urmariti mai usor toate lucrurile pe care le aveti de facut. Si va face si copii mai reponsabili stiind ce au de facut fiecare.

Ideea este ca Indiferent cât de bine lucrezi acum, întotdeauna îți poți îmbunătăți productivitatea. Când ești productiv, contribui puternic la succesul și profitabilitatea organizației tale, cât și la starea ta generală de bine.

Așadar, FII PRODUCTIV!!!

Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe blog-ul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro.

Leave a Reply