Ce trebuie să știi despre Adeverința de Venit

Adeverința de venit este acel document care se eliberează de către angajator ori de câte ori un angajat are nevoie, și care conține veniturile înregistrate în decursul unui an fiscal. Dacă de cele mai multe ori motivul este un credit bancar, adeverința de salariat poate fi solicitată și drept dovadă că angajatorul a plătit contribuțiile sociale aferente salariațiilor.

Ce venituri se trec în Adeverința de Venit

În adeverința de venit sau adeverința de salariat se trec veniturile impozabile pe care le face un angajat la compania pentru care lucrează în decursul unui an fiscal. Potrivit articolului 61 din Codul fiscal, categoriile de venit care se trec într-un astfel de document sunt: veniturile din activități independente, cele din salarii și cele din cedarea folosinței bunurilor.

Pentru orice persoană fizică salariată, indiferent de contractul de muncă pe care il are și de perioada pe care este făcut, veniturile din salarii presupun atât venitul brut, cât și sporurile pe venit permanente incluse în contractul de muncă. Fiind impozitabile, tichetele de masă sunt și ele luate în considerare în venitul brut.

Model Adeverinta de Venit

Cine eliberează Adeverința de Venit

Adeverința de venit se eliberează de angajator fie prin intermediul celor de la contabilitate, fie prin cei de la departamentul de resurse umane. Trebuie să știi, că poți obține și online documentul de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Acest lucru presupune creare unui cont ( vezi detalii aici ), prin completarea datelor și înregistrarea ulterioară cu un user și o parolă. Dupa ce te-ai înregistrat și ai depus cererea, informațiile oferite de tine ca angajat îți vor fi verificate, iar contul va deveni activ, moment în care poți cere adeverința de salariat.

Adeverința de la ANAF va conține toate veniturile pe care angajatul le-a făcut de-a lungul unui an fiscal. Veniturile sunt stabilite în urma depunerii actelor la Fisc de angajator, dar și depunerii actelor de angajat, dacă acesta obține bani în urma unor activităților independente.

Eliberarea adeverinței de venit se face printr-o cerere scrisă sau verbală, în funcție de politica firmei la care lucrezi. Îm ambele cazuri este nevoie să specifici și motivul folosirii documentului. Dacă ai nevoie de o cerere scrisă o poți downloada pe aceasta. (link)

Motive pentru solicitarea adeverinței

De regula băncile cer adeverința de venit atunci când vrei să faci un împrumut pentru nevoi personale sau credit. Orice instanță judecătorească poate solicita acest document prin care sa atești dovada unui venit. Ca angajat, ai dreptul să soliciți acest document si pentru a vedea dacă angajatorul a depus toate actele necesare la ANAF.

Ce trebuie să conțină Adeverința de Venit

O adeverință de venit trebuie să conțină datele personale ale angajatului, numărul contractului de munca, categoria de venit, venitul lunar brut și, în unele cazuri, venitul net.

În cazul solicitării unui credit bancar, poți găsi modelul adeverinței de venit chiar pe site-ul băncii. Față de modelul clasic pe care-l poți downloada de aici, cele de pe site-urile băncilor conțin mai multe informații de completat.

Pentru alte modele de cereri necesare unui angajat vezi și: modelul de cerere de odihnă și modelul cererii de demisie.

 

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul portalului de job-uri in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro.

Leave a Reply