Meserii de viitor – ce vor putea fi copii nostrii

Atunci cand trebuie sa va ganditi la planurile de cariera, mai ales cel pe care il pot alege copii nostrii, nu trebuie sa va concentrati doar pe job-ul care vi se potriveste acum, ci si pe ceea ce ofera o cale catre cele mai bune locuri de munca ale viitorului. Toul pare usor pe hartie, dar adevarul este ca trebuie sa va documentati putin pentru a face alegerile potrivite.

Cele mai multe meserii potrivite pentru viitor sunt de natura tehnica. Evolutia tehnologiei a deschis o cale vasta de roluri noi si evolutive, astfel incat multe dintre cele mai promitatoare meserii trebuie sa cunoasca si sa fie la curent cu ultimele inovatii digitale. Cu toate acestea, nu toate locurile de munca care se confrunta cu o crestere sau se preconizeaza ca vor creste in viitorul apropiat, necesita neaparat o munca tehnica.

Haideti sa vedem impreuna cateva meserii care cu siguranta vor avea un viitor indelungat:

Care sunt meseriile viitorului?

 1. Dezvoltator de aplicatii pentru telefonul mobil

Dezvoltarea pe partea de telefonie continua sa genereze tractiune intre industrii. Intrucat mai multe companii se bazeaza pe tehnologia mobila pentru a ajunge la clienti, cererea pentru dezvoltatorii de aplicatii mobile va continua sa creasca. Acesti profesionisti se afla pe locul soferului atunci cand vine vorba de proiectarea si recomandarea de imbunatatiri ale software-urilor implementate in smartphone-uri si tablete. Ei lucreaza la implementari noi, codarea aplicatiilor, la testare dar si depanare.

 1. Arhitectul de date

In timp ce colectarea datelor poate fi automatizata, traducerea, analiza si capacitatea de a face recomandari de afaceri bazate pe date sunt in mare cerere de la angajatori. Pe masura ce Internetul lucrurilor (IoT) creste si se interconecteaza la mai multe dispozitive si senzori, volumul de date disponibile se va extinde. Pentru a ajuta la gestionarea si obtinerea si maximizarea valorii, firmele au nevoie de arhitecti de date calificati, care pot traduce informatii in solutii de baze de date specifice. Arhitectii de date au nevoie de abilitati analitice si creative, plus cunostinte aprogundate privind sistemele de date si metodologia bazei de date. Comunicarea trebuie sa fie una eficienta, sa planifice si sa coordoneze resursele de date si sa traduca cerintele afacerii in solutii de baze de date.

 1. Analist de afaceri

Companiile au imbratisat utilizarea unei analize de date de mari dimensiuni, care si-a sporit activitatile in domeniul exploatarii datelor si al rapoartelor. Ca urmare, nevoia de analisti in domeniul business a crescut exponential. Acest loc de munca presupune transformarea datelor brute in informatii pertinente si dezvoltarea de solutii de raportare care sa functioneze in intreaga organizatie.

 1. UXD (User Experience Designer)

Designerii de experienta sunt responsabili pentru modul care se percepe de catre clienti un produs sau un website. Misiunea lor este de a reduce nevoile emotionale si functionale ale utilizatorilor si de a crea o experienta digitala placuta bazata pe aceste descoperiri. Acestia efectueaza testarea utilizabilitatii si consulta clientii pentru a intelege mai bine obiectivele si intentiile. Cresterea dezvoltarii mobile si web duce la o cerere continua pentru acest tip de meserie.

 1. Specialisti in inteligenta artificiala

 Inteligenta artificiala este o arie informatica care subliniaza crearea de masinarii inteligente care lucreaza si reactioneaza ca oamenii. Aceasta arie este o metoda de analiza a datelor care automatizeaza construirea unui model analitic. Totul se bazeaza pe ideea ca sistemele pot invata din date, sa identifice modele si sa ia decizii cu o interventie minima umana.

 1. Consultant în domeniul energiei alternative

Oamenii nu mai pot supraviețui prea mult bazandu-se pe combustibilul fosil, astfel încât sursele alternative de energie sunt singura speranță. Sigur că ați auzit despre energia solară, eoliană și hidroelectrică. Întrebarea este: care dintre ele este potrivita pentru casa, comunitatea și orașul tău? Aici intră Consultantul de energie alternativă. El este expert în toate energiile și merge din oraș în oraș din întreaga lume, evaluând cea mai bună sursă de energie durabilă pentru fiecare loc. Acestia trebuie sa aiba o diplomă de licență in: Inginerie Chimică, Chimie, Inginerie în domeniul energiei regenerabile, Studii de mediu, Fizică si/sau Inginerie mecanică.

 1. Mentor medical

Pe măsură ce mașinile și roboții preiau domeniul medical prin diagnosticarea pacienților și chiar prin efectuarea intervențiilor chirurgicale, va apărea un nou rol în domeniul medical: Mentorul medical !

În calitate de mentor medical, acesti vor fi responsabil de pacienți după diagnosticarea bolilor, in vederea si dupa intervențiile chirurgicale și/sau alte proceduri medicale. Acesti vor verifica diagnosticul, se vor asigura că urmează recomandările medicului (sau ale robotului) și îi va ajuta pe pacienti să depășească factorii negativi care îi împiedică sa devina (și să rămână) sănătoși. Vor fi de fapt ca un nutriționist, terapeut, consilier și prieten, toate într-o singura persoana, si vor trebui sa aiba diplome de licență in: Psihologie, Nutriție, Dietetică, Sociologie si/sau Biologie.

 1. Creator de părți ale corpului uman

Mii de nume se afla pe lunga lista de așteptare pentru donatorii de organe. Numai ca in câțiva ani, organele și părțile corpului vor putea fi create din celule stem și alte materiale care nu există încă. Si o noua meserie se va naste, o meserie ce va fi foarte solicitata. Iar cele mai bune studii pentru aceasta vor fi in: biologie, genetică, inginerie biomedicală.

 1. Pilot calatorii comerciale spatiale

Elon Musk și Richard Branson se îndreaptă spre spațiu și, curând, explorarea spațială civilă va deveni o realitate. Cu toate acestea, există o mică problemă … cine ne va zbura în jurul nostru? Va fi nevoie de cineva care are experiența unui astronaut, dar este și instruit să piloteze nave spatiale mari, cu mult mai mulți oameni la bord. Sună ca un loc de muncă dificil, dar va fi foarte solicitat in curand. Cele mai bune diplome de licență pentru aceasta vor fi in: Ingineria aerospațială, Astrologie, Fizică, Informatică.

Care sunt meseriile care nu vor disparea niciodata?

 1. Medicina: Meseriile care tin de aria medicinei dentare: exista masinarii care ajuta medicina, dar exista putine progrese anticipate care ar putea conduce la o masina care sa efectueze lucrari dentare sau lucrari chirurgicale complexe. In plus, acest tip de munca necesita o mare creativitate, care nu poate fi reprodusa. Mai mult, exista implicatii etice si morale foarte grave, implicate in tratarea oamenilor si acest lucru nu este ceva ce vreodata se va dori sa fie predat fiintelor artificiale. Oamenii inca nu sunt pregatiti sa fie manipulati chirurgical de ceva care nu poate exprima emotii.
 2. Social/ sanatate/ ingrijirea copiilor: aceste tipuri de meserii necesita un nivel de inteligenta emotionala si abilitati interpersonale/ sociale, care pur si simplu nu pot fi programate intr-un robot. Ca parinte, nimeni nu isi poate imagina de exemplu lasarea in grija a copiilor unui robot, avand siguranta ca acestia vor fi hraniti, schimbati, educati si iubiti.
 3. Educatie: profesorii sunt de neinlocuit. In ciuda cantitatii mari de informatii disponibile pe internet si a modului in care tehnologia a avansat pentru a facilita invatarea fara indrumarea cuiva, impartasirea experientei umane va fi intotdeauna necesara intr-o sala de clasa. Acest lucru este valabil mai ales pentru educatia copiilor.
 4. Inginerii: ei bine, cineva trebuie sa proiecteze si sa construiasca robotii.
 5. Meseriile calificate: atata timp cat oamenii nu gasesc o modalitate de a elimina nevoile fiziologice, vor fi mereu cereri pentru instalatori, electricieni si alti meseriasi. O multime de locuri de munca din acest domeniu necesita o combinatie de perceptie vizuala, dexteritate, mobilitate, precum si rezolvarea problemelor. Unele dintre cele mai sigure locuri de munca vor fi cele precum: electrician, instalator sau mecanic de masini.

Exista insa si meserii care vor disparea in timp.

Care sunt primele meserii care vor disparea?

 1. Dactilografii: exista inca oameni care traiesc din redactarea de scrisori si alte documente din schite brute sau dictare. Este preconizat faptul ca o treime din numarul total de locuri va scadea in urmatorii opt ani.
 2. Croitorii: ocuparea fortei de munca in industria confectiilor continua sa se micsoreze ca un pulover de lana spalat in apa fierbinte. Locurile de munca pentru operatorii de masini industriale de cusut au scazut, facand loc automatizarii.
 3. Casierii: Aceasta meserie dispare chiar inainte ochilor nostri. Supermarketurile, farmaciile etc., au acum benzi unde va puteti scana singuri produsele.
 4. Postasii: Serviciul postal functioneaza cu pierderi de ani de zile, iar statul incepe sa oboseasca din a-i acorda finantare. Pentru a fi suportate costurile, posta a fost obligata sa reduca locurile de munca prin pensionari anticipate.
 5. Asistentii de manageri/executive: Aceste locuri de munca ar putea sa dispara pana in 2026. Pentru a supraviețui în companiile de astăzi, asistenții executivi constată că trebuie să se comercializeze ca manager de proiect. O mare parte din munca de economisire a timpului pe care au avut-o în mod tradițional asistenții executivi poate fi acum finalizată într-un timp mai scurt de un computer. Tehnologia permite directorilor să gestioneze mai multe sarcini pe cont propriu, fără un asistent.

 

Articol publicat pentru prima data pe blogul portalului de joburi in Retail, Retaillium, www.retaillium.ro

Leave a Reply