5 tipuri de HR-i pe care ii poti intalni la interviul de angajare

Interviul de angajare te poate pune fata in fata cu mai multe tipuri de intervievatori. Persoanele din departamentul de resurse umane sunt de regula foarte bine pregatite, dar sunt sanse sa dai si peste intervietatori mai putini instruiti.

Pentru a reusi sa te vinzi perfect in timpul unui interviu de angajare este bine sa cunosti si tipologiile de HR-i pe care ii poti intalni. Chiar daca dai de un intervievator mai putin pregatit, poti prelua controlul si poti transforma un neajuns intr-un avantaj astfel incat interviul sa fie unul de succes.

Intervievatorul profesionist

Un bun intervievator este in primul rand punctual si da dovada de time management in timpul interviului, prin echilibrarea conversatiei astfel incat sa-ti vanda postul dar si sa adune suficiente informatii incat sa afle informatiile profesionale relevante pentru jobul la care aplici.

Un HR experimentat va da dovada de flexibilitate cu programarea interviului, mai ales ca majoritatea aplicantilor sunt angajati si au un timp limitat. In mod ideal, un HR bun va reusi sa stabileasca o discutie chiar si cu cel mai ocupat candidat prin apelarea la video call-uri sau programarea unui interviu la ore in afara programului sau in weekend.

Un HR profesionist va face candidatul sa se simta in largul lui si va reusi sa stabileasca o relatie de incredere cu aplicantul. In acest caz, un HR experimentat va stii sa interpreteze limbajului corporal al candidatului si sa observe daca se simte sau nu confortabil.

Poti observa skill-urile de vanzare ale unui HR bun dupa cum prezentinta pozitia pentru care aplici. Un HR talentat va continua interviul printr-o serie de intrebari standard, dar va presara si intrebari specifice, mulate personalitatii candidatului. La fiecare raspuns un HR organizat isi va lua notite, dand astfel dovada ca este si un bun ascultator. Atentia la detalii este o alta caracteristica ca unui intervievator experimentat.  Prin intrebari specifice, acesta va cauta sa observe ce te diferentiaza pe tine de alti candidati.

Un HR profesionist va pregati un test fiecarui candidat pentru a se asigura ca experienta din CV si informatia transmisa de candidat in timpul interviului este adevarata. De asemenea, si feedback-ul detaliat, pe mail sau la telefon, in urma interviului iti va spune daca ai dat sau nu de un HR bun.

Intervievatorul pe pilot automat

 Sunt sanse mari sa fi dat deja peste un astfel de tip de intervievator care pune intrebare dupa intrebare, fara sa fie atent la ce zici, fara sa-si ia notite, singurul lui scop fiind sa termine cat mai repede lista pe care trebuie sa o parcurga. Daca vezi ca esti mitraliat cu intrebari si singura preocupare a lui este sa puna urmatoarea intrebare, atunci trebuie sa aplici strategia de mai jos.

Rezolvarea

Termina raspunsurile cu o intrebare, cele pe care trebuie sa le pui tu, la final, interviatorului. Intreaba-l “Cum decurge o zi obsinuita pentru un angajat aflat pe aceasta pozitie?”, “Cum arata candidatul ideal pentru acest job?” Fa-l sa te tina minte cu aceasta tactica si asa iti vei asigura o sansa in plus pentru candidatura ta.

Intervievatorul coplesit

Se intampla sa existe perioade atat de incarcate si stresante, cu multe treburi urgente de rezolvat, incat unii HR nu au timp sa revada CV-urile celor pe care ii invita la discutii si astfel ajung sa conduca un interviu slab si nepregatit. Daca vezi ca persoana de la HR se uita agitata peste CV-ul tau, te intreaba cand ti-ai depus candidatura si nu mai stie ce ai scris in scrisoarea de intentie, inseamna ca ai dat peste un intervievator coplesit de munca care nu a reusit sa-si faca temele inainte de venirea ta. In aceasta tipologie se incadreaza si intervievatorul care uita total de interviu si isi arata mirarea atunci cand apari la interviu.

Rezolvarea

Nu te enerva, pastreaza un ton cald si profesionist si acorda-i timp sa-ti parcurga CV-ul. Ajuta-l spunandu-i despre experientele profesionale relevante pentru pozitia pe care aplici. Daca a uitat de tot de interviu, spune-i pe un ton prietenos cand ai putea reveni intr-o alta zi sau ofera-i posibilitatea stabilirii unui video call.

Intervievatorul logoreic

De regula interviurile de angajare cu persoanele din HR dureaza intre 30 de minute si o ora, timp in care trebuie sa spui lucrurile relevante despre experienta ta profesionala si sa impresionezi intervievatorul. Daca vezi ca persoana din fata ta lungeste prea mult detalierea pozitiei pentru care aplici sau istoricul firmei, ai dat de intervievatorul prea vorbaret.

Rezolvarea

Trebuie sa preiei controlul discutiei in favoreaza ta prin diplomatie si intr-un mod profesionist. Leaga-te de anumite propozitii care au legatura cu experienta ta si adu discret in discutie sarcinile pe care le-ai indeplinit si rezultatele pe care le-ai avut. Asteapta pauzele din timpul monologul intervievatorului si pune intrebari punctuale care sa readuca discutia in favoarea ta.

Intervievatorul nepregatit

 Sunt situatii cand poti da de un junior sau de o persoana de la un alt departament. Daca ai mai fost la interviuri, preia si rolul de intervievator si intreaba-l lucruri pe care, de fapt, el ar trebui sa ti le relateze.

Rezolvarea

Joaca rolul dublu cand dai de o astfel de persoana de HR, atat acela al candidatului cat si cel al intervievatorului. Intreaba-l informatii despre pozitia pentru care aplici dar si despre companie si cultura organizationala. Ia in seama si faptul ca HR-ul trebuie sa afle cat mai multe lucruri relevante despre viata ta profesionala, preia initiativa si spune-i lucrurile importante pe care le-ai facut.

 

Tine minte, un bun HR trebuie sa fie organizat, sa poate duce mai multe sarcini in acelasi timp, sa stie sa negocieze si sa aiba o serie de soft skills prin care dea dovada de empatie, sa fie intuitiv, sa fie cooperant si sa aiba un nivel bun de inteligenta emotionala, astfel incat sa te faca sa te simti confortabil.

Daca ai nesansa de a da de un intervievator slab pregatit, grabit sau pe pilot automat, iti revine tie rolul de a prelua controlul discutiei si de a te vinde prin aducerea in discutie a punctelor forte care te recomanda pentru jobul la care aplici.

 

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul-ul portalului de joburi in Retail, Retaillium.

Leave a Reply