Cele mai cautate competente pentru un Job in Retail

Indiferent de nivelul jobului din retail pentru care vrei sa aplici, exista o serie de competente de care trebuie sa dai dovada. Abilitatile de comunicare, atentia la detalii, flexibilitatea si spiritul de echipa se aplica tuturor tipurilor de joburi, atat celor executionale, cat si celor din middle si top management. Capacitatea de analiza, orientarea catre rezultate si competentele de leadership sunt cerute celor ce vor sa aplice pentru joburile de conducere din retail.

Iata care sunt principalele competente pe care le cauta angajatori in retail si joburile care presupun aceste abilitati. Vezi care sunt competentele necesare jobului dorit si pune-le in CV-ul tau.

Abilitati de comunicare

Majoritatea joburilor in retail presupun sa dai dovada de abilitatea de a vorbi clar si concis, dar si de a iti folosi competentele de relationare cu clientii pentru a ii influenta sa cumpere un produs. De exemplu, atunci cand o persoana probeaza haine, un bun reprezentant de vanzari va stii sa ofere complimente discrete prin care sa motiveze clientul sa faca achizitia. In cazul unor pozitii de middle si top management, o comunicare eficienta presupune motivarea echipelor in a isi indeplini sarcinile si transmiterea clara a informatiei catre pozitiile superioare.

O buna comunicare in retail tine si de limbajul nonverbal al corpului si de expresiile faciale. In joburile care presupun relatii cu clientii, vei vedea ca printre primele cerinte se numara intampinarea cu zambet a clientilor si atitudinea mereu bine-dispusa in a-i ajuta sa-si rezolve problemele. Mentine-ti o postura corecta a corpului atunci cand vorbesti cu un client, foloseste-ti cat mai natural mainile atunci cand dai explicatii, fa contact vizual echilibrat, da din cap pentru a arata ca-l asculti si incearca pe cat posibil sa stai usor in lateralul lui atunci cand iti prezinti marfa, mai degraba decat fata in fata.

Nu in ultimul rand, o comunicare eficienta inseamna sa stii sa asculti activ ce are clientul sa-ti transmita si sa vii cu solutia potrivita pentru dorinta lui.

Joburi care cer aceasta competenta: reprezentant, agent sau consultant vanzari, asistent sau lucrator comercial, casier, asistent manager, gestionar depozit, sofer, responsabil expansiune, operator date depozit, receptionist, operator call-center, store trainer, suport service clienti, contabil, director de magazin, store manager, sales manager.

Atentie la detalii

De la joburile de executie pana la joburile de conducere, atentia la detalii este primordiala in retail. Aceasta competenta se aplica in multiplele sarcini ale domeniului: operarea caselor de marcat, incasarea banilor, receptionarea marfii, expunerea produselor cu respectarea regulilor companiei, realizarea bugetului, pregatirea inventarelor sau implementarea adecvata a promotiilor din magazin.

Joburi care cer aceasta competenta: casier, reprezentant, agent  sau consultant vanzari, director de magazin, asistent sau lucrator comercial, gestionar depozit, responsabil expansiune,  operator date depozit,  receptionist, suport service clienti, contabil, director de magazin, store manager, sales manager.

Spirit de echipa 

Toti angajatii fac parte dintr-o echipa sau departament si chiar si cei care nu sunt tin de o echipa ofciala trebuie sa colaboreze cu o echipa. Este important sa arati ca stii sa lucrezi intr-o echipa pentru a atinge obiectele companiei. Lucrul in echipa vine cu multe avantaje. Creeaza entuziasm si productivitate, ridica moralul membrilor si intareste relatiile dintre ei.  Creste nivelul de incredere intre colegi, ofera sprijin si abilitati in rezolvarea problemelor, dar si un cadru propice de a invata lucruri noi si de a avansa in cariera.

Joburi din retail care cer aceasta competenta: casier, reprezentant, agent sau consultant vanzari, director de magazin, asistent sau lucrator comercial, operator date depozit,  receptionist, store trainer, suport service clienti, director de magazin, store manager, sales manager.

Flexibilitatea si adaptabilitate 

Angajatorii din retail isi doresc persoane care dau dovada de flexibilitate intelectuala, care pot demonstra ca pot folosi informatia nou acumulata si pot trage concluzii pe baza ei. Tot de flexibilitate tine si gasirea de noi metode de a face lucrurile si de a improviza sau experimenta pentru a gasi solutii problemelor aparute. Angajatii cautati din retail trebuie sa se adapteze in functie de stilul de munca, mai ales cand sunt perioade aglomerate si trebuie sa lucreze sub presiune.

Joburi care cer aceasta competenta: casier, reprezentant, agent  sau consultant vanzari, director de magazin, asistent sau lucrator comercial, gestionar depozit, operator date depozit,  receptionist, operator call-center, store trainer, suport service clienti, contabil, director de magazin, store manager, sales manager, responsabil expansiune.

Retaillium blog photo

Orientarea spre rezultate

Odata ce stii care sunt obiectivele companiei si care-ti sunt sarcinile, trebuie sa dai dovada de responsabilitate, sa fii proactiv, sa comunici eficient, sa stii sa lucrezi intr-o echipa si sa iti doresti sa rezolvi problemele aparute. Pentru atingerea rezultatelor este nevoie sa stii sa rezolvi problemele prin definirea lor, stabilirea strategiei de solutionare, documentarea partilor problemei, analizarea solutiilor, implementarea, dar si verificarea rezultatelor. Ca director de magazin este necesar sa dai dovada de proactivitate si sa cauti metode de a-ti imbunatati echipa, sa te concentrezi pe actiunile prioritare si sa creezi un plan de executie pentru echipa pe care o conduci.

Joburi care cer aceasta competenta: director de magazin, store manager, sales manager, responsabil expansiune.

Capacitate analitica

Aceasta competenta presupune sa poti structura o problema in mai multe sectiuni, fara a pierde imaginea globala, sa identifici elementele principale ale unei informatii, dar si sa o poti sintetiza, sa analizezi informatii si sa interpretezi date. O persoana analitica trebuie sa comunice atat in termeni tehnici cat si in limbaj normal si sa poate da solutii pe baza analizelor facute, prin argumentarea si enumerarea avantajelor si dezavantajelor.

Joburi care cer aceasta competenta: director de magazin, store manager, sales manager, responsabil expansiune.

Leadership 

In retail, un bun leader trebuie sa aiba si sa dovedeasca experienta pe mai multe planuri ce tin de vanzari, echipa si marfa. In primul rand este necesar sa atinga obiectivele de vanzari, iar acest lucru il va face printr-o buna coordonare si motivare a echipei din subordine, dar si prin administrarea eficienta a stocului de marfa, in timp ce monitorizeaza piata domeniului pentru care lucreaza.

Joburi care cer aceasta competenta: director de magazin, store manager, sales manager, responsabil expansiune.

 

Toate aceste competente sau soft skills  se pot invata de-a lungul experientei acumulate si se pot transforma in avantaje care sa te puna intr-o lumina favorabila in fata angajatorului si sa te diferentieze fata ce ceilalti candidati.

 

Articol scris de Mihaela Gheata.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blog-ul portalului de job-uri in Retail, Retaillium.

Leave a Reply