Suntem în plină vară, însă știi că este exact timpul să începi să te gândești la sarbătorile de iarnă, pentru ca magazinul tău să aibă vânzările pe care ți le dorești? Cred că avem șanse bune ca cel de-al patrulea val de Covid să nu mai închidă magazinele, așa că putem spera la un sfârșit de an mult mai bun decât cel din 2020.
Dar, pentru aceasta trebuie să te pregătești de-acum!
Inspirându-mă dintr-un articol foarte bun pe acest subiect de pe https://www.retaildoc.com/, îți pot da urmatoarele sfaturi deosebit de importante:
- Stabilește-ți obiectivele, având în vedere datele din anii precedenți
Înainte de a planifica orice strategie, este imperativ să îți examinezi propriile date istorice. Datele despre clienți, despre comportamentul lor de cumpărare, despre campaniile făcute anterior, despre volumul vânzărilor și rezultatele companiei.
Ce canale au adus cel mai mult trafic? Ai avut mai multe vânzări online decât vânzări în magazin? Sapă în date pentru a găsi ce ți-a adus succesul și ce l-a scăzut, și înțelege ce nu a funcționat și de ce.
După ce ai revizuit vânzările și campaniile precedente, identifică și stabilește-ți obiectivele pentru sezonul următor, pentru Black Friday și Crăciun. Este greu de știut dacă ai avut sau nu succes, fără să înțelegi ce obiective vrei să atingi. Utilizează datele din ultimii doi ani pentru a stabili obiective pentru echipa ta și pentru a identifica domeniile de îmbunătățit.
- Evaluază-ți angajații
Examinează fiecare dintre angajații tăi, la orice nivel. Vara este un moment excelent pentru a vorbi cu fiecare. Explică-le așteptările tale pentru sfârșitul de an, expune-le planurile pentru de a obține de la fiecare dintre ei ceea ce este mai bun. Apoi, verifică dacă nu ai nevoie de mai mulți angajați, pentru ca în septembrie să începi deja angajarea lor. Trebuie să iei în considerare faptul că aceștia trebuie să aibă și timpul necesar pentru training, pentru a fi perfect pregătiți atunci când începe sezonul.
- Fă curat și repară magazinul, și depozitul acestuia
De fapt, începe cu depozitul. Deschide fiecare cutie cu marfa veche din camera din spate. Sortează, aruncă gunoiul și pune la vânzare cu reducere masiva orice mai poate fi salvat. Apoi, curăță magazinul, fiecare cutie, geantă, umeraș. Repară mobilierul, vopsește pereții, înlocuiește becurile care nu funcționează sau sunt prea slabe, cu becuri puternice și care consuma și mai puțin. Ideea este ca magazinul să arate cat mai nou posibil, cât mai primitor, luminat și curat.
- Eliberează magazinul și rearanjează produsele
Dacă spațiul îți permite, creează mai mult loc pentru clienți ca să se poată învârti în jurul articolelor, astfel încât acestea să iasă în evidență. Articolele mai scumpe, care îți pot aduce cel mai mare profit, așază-le pe mese asupra cărora să fie becuri care să le lumineze frumos, astfel încât clienții să le observe și sa le cumpere. De asemenea, consultă rapoartele de vânzări și verifică care sunt produsele cele mai vândute și evidențiază-le și pe acestea. În același timp, scoate în prim plan și articolele mai puțin văzute, dar cu potențial. Clienții le pot observa și astfel pot ajunge chiar best seller.
- Personaliză-ți site-ul
Vânzările online au un trend evident ascendent, astfel că site-ul tău trebuie să funcționeze impecabil. Foarte important, zic eu, este să te gândești să creezi experiențe cât mai personalizate pentru clienții online. Adăugarea de widget-uri de recomandare de produs în pagini este o modalitate prin care poți personaliza cu ușurință site-ul tău. Când un client îți vizitează site-ul, acesta va vedea o secțiune intitulată „Recomandări pentru tine”. Widget-ul va extrage produsele care apar în această secțiune pe baza istoricului de navigare și achizițiile clientului respectiv, făcându-l cu adevărat personalizat pentru el.
De asemenea, se pot adăuga widget-uri cu un singur produs sau mai multe, pe fiecare pagină a site-ului. Astfel, pe măsură ce un client navighează pe site, produsele pe care le-a vizionat sau le-a abandonat în coș îi vor urmări și poate convinge într-un final să le cumpere.
- Creează planul pentru email marketing
Știi deja care sunt sărbătorile: Black Friday, Craciunul. Dacă vrei să fii cu adevărat pregătit creează un plan de email-uri de 8 saptămâni care se termină pe 31 decembrie. Apoi, compune-le și programează-le acum, astfel încât să ai un lucru mai puțin la care să te gândești atunci. Și că a venit vorba, în ceea ce privește programarea orelor la care să fie trimise, specialiștii în marketing petrec mult timp făcând teste A/B pentru a găsi momentul perfect pentru a trimite un e-mail către segmentul potrivit. O idee foarte bună aici este să folosești Send Time Optimization (STO), cu ajutorul căruia e-mailurile sunt trimise la momentul exact în care un client este cel mai probabil să le deschidă. În loc să trimiți un e-mail unui segment mare marți la 9:00 dimineața, acest instrument folosește date istorice pentru a identifica ce oră este cea mai bună pentru fiecare client. Utilizarea STO în campaniile tale de e-mail îți oferă șansa de a avea o rată mult mai mare de deschidere a email-urilor și de click-uri pe link-urile din email, înainte de sărbători.
În concluzie
Când vine vorba de planificarea sărbătorilor, în aceste luni fierbinți de vară este momentul cel mai bun pentru a planifica totul: obiectivele de vânzări, angajații, cum arată magazinul, planurile de marketing. Un plan bine pus la punct va duce la vânzările pe care le speri, pentru că perioada sărbătorilor este una dintre cele importante perioade de creștere a veniturilor unui magazin.