Bumbacul Organic vs Bumbacul Convențional – care sunt diferențele?

Bumbacul este țesătura cea mai frecvent utilizată pe pământ, reprezentând peste jumătate din necesarul mondial de fibre. Și pun pariu că porți ceva din bumbac chiar acum, în timp ce citești acest articol.

În același timp sunt sigură că ai observat că din ce în ce mai multe firme trec cu mândrie pe etichete: Organic Cotton sau Bumbac Organic.

M-am găndit eu că trebuie să fie ceva de bine, dar oare cât de bine? Așa că m-am documentat și am aflat că există diferențe mari intre cele două, iar atunci când alegi să porți Bumbac Organic, alegi, de fapt, să ai grijă atât de tine, cât și de mediu, din câteva motive foarte importante.

Așadar, iata 5 diferențe incredibile dintre bumbacul obișnuit și bumbacul organic:

  1. Bumbacul Organic nu utilizează pesticide și nu este crescut în monoculturi, în comparație cu Bumbacul Obișnuit

Cea mai mare diferență între bumbacul organic și bumbacul tradițional este modul în care este cultivat. Bumbacul organic este cultivat fără utilizarea de pesticide și îngrășăminte și nu este cultivat în monoculturi.

Utilizarea monoculturilor este o practică obișnuită pentru bumbacul tradițional. Cu toate acestea, această strategie agricolă încurajează dăunătorii și face ca solul să fie infertil după un timp. Problema dăunătorilor este apoi combătută folosind pesticide, care au, de asemenea, un efect negativ asupra solului. Aceste pesticide fac ravagii asupra mediului odată ce intră în pământ. Apa este absorbită de plante și ingerată de animalele sălbatice, amenințând biodiversitatea ecosistemului local.

Pesticidele, de asemenea, îi afectează pe cei care lucrează direct cu bumbacul. Se numește expunere profesională la pesticide și a fost legată de: diferite forme de cancer, probleme de reproducere, defecte congenitale, boala Parkinson, boala Alzheimer.

Însă, în cazul agriculturii ecologice și a bumbacului organic, în loc să aibă monoculturi, fermierii se asigură că au rotații diverse ale culturilor, adică variază speciile de plante pe care le cultivă.

Această metodă de cultivare are două beneficii majore: solul își păstrează fertilitatea naturală, iar culturile sunt mai puțin sensibile la boli și dăunători. Rotația culturilor este, de asemenea, motivul pentru care nu sunt necesare pesticide. Rezultatul este un ciclu natural care se susține pe termen lung.

2. Pentru creșterea Bumbacului Convențional este nevoie de mult mai multă apă decât pentru Bumbacul Organic

Realizarea unui tricou din bumbac obișnuit necesită 8200 l de apă. Un tricou din bumbac organic folosește doar 600 l de apă, conform Textile Exchange. 80% din bumbacul organic este udat folosind precipitațiile. Folosirea precipitațiilor înseamnă că sursele prețioase de apă nu trebuie să fie redirecționate către cultivarea bumbacului, cum se întâmplă în cazul bumbacului conventional.

3. Bumbacul Organic are emisii de CO2 mult mai mici decât Bumbacul Convențional

Bumbacul organic în creștere emite cu aproximativ 46% mai puțin CO2 față de bumbacul convențional. Această diferență masivă are efecte importante asupra mediului, deoarece dioxidul de carbon reprezintă până la un sfert din gazele cu efect de seră care distrug stratul de ozon al Pământului.

Bumbacul organic este capabil să reducă emisiile de carbon, deoarece agricultura ecologică necesită tehnici de rotație a culturilor, iar acestea rețin în mod natural carbonul și îl împiedică să pătrundă în atmosferă.

4. Bumbacul Convețional este tratat cu substanțe chimice dure, Bumbacul Organic nu este

După ce a crescut, bumbacul este tratat cu substanțe chimice, care rămân în fibrele de bumbac și pot afecta purtătorii, de la erupții cutanate și mâncărime la cei cu piele foarte sensibilă, până la agenți cancerigeni cunoscuți, cum ar fi formaldehida, care au fost asociată cu cancerul.

Prin comparație, bumbacul organic este hipoalergenic.

5. Bumbacul Organic este de o calitate superioară, cu fibre mai puternice, decât Bumbacul Obișnuit

Fibrele de bumbac organic sunt culese manual, iar acestea sunt mai lungi și mai puternice decât cele culese cu mașini. Mașinile industriale care culeg bumbacul convențional sunt destul de aspre cu fibrele brute, adesea le rup și le slăbesc înainte de a fi chiar prelucrate în haine.

Fibrele organice culese manual sunt moi la atingere, menținând în același timp o fibră puternică, fibrele convenționale de bumbac culese cu mașina sunt mai slabe, descompuse de substanțe chimice și nu sunt la fel de moi la atingere sau la fel de rezistente.

CONCLUZIA: Bumbac Organic sau Bumbac Convențional?

Bine, deci răspunsul este destul de evident, dar să analizăm faptele:

• Bumbacul obișnuit este cultivat cu pesticide dăunătoare care se scurg în mediul înconjurător, în timp ce bumbacul organic, nu.

• Pentru creșterea bumbacului convențional este folosită de 13 ori mai multă apă decât pentru bumbacul organic.

• Bumbacul organic emite cu 46% mai puține emisii de carbon, față de bumbacul conventional;

• Bumbacul obișnuit poate provoca alergii, pe când bumbacul organic este hipoalergenic;

• Fibrele de bumbac organic sunt mai puternice, față de cele ale bumbacului conventional;

Ah, și încă ceva: Cum se spală bumbacul organic?

Bumbacul poate suporta temperaturi de până la 90 grade Celsius. Așadar, nu îți face griji că materialele din bumbac organic nu vor fi distruse dacă le speli la temperaturi ridicate din când în când. Cu toate acestea, este recomandat să le speli la 30 de grade Celsius. Acest lucru îți va menține ca noi articolele de îmbrăcăminte din bumbac organic și le vei ajuta să dureze mai mult.

Cel mai recent raport al pieței bumbacului organic produs de Textile Exchange dezvăluie primii 7 utilizatori de bumbac organic după volum :

1. C&A

2. H&M

3. Tchibo

4. Inditex

5. Nike, Inc.

6. Decathlon

7. Carrefour

Acum, că știi diferența dintre bumbacul organic și cel neorganic, crezi că îți vei schimba obiceiurile de cumpărare? Ai deja câteva firme preferate de bumbac organic? Anunță-mă în comentarii.

Și, spor la cumparaturi !!!

Leave a Reply