8 motive pentru care salariul ar trebui inclus in Anuntul de Recrutare

Întrebarea dacă companiile să divulge sau nu salariul în anunțurile de recrutare este una care, în general, declanșează mult dezbateri. Este suficient sa spun ca unul dintre marile dezanvantaje ar fi ca odata ce dezvalui slalariile din compania ta le faci mult mai usoara treaba concuretilor tai sa trimita cotra-oferte potentialilor candidati, si poti spune ca am incheiat discutia. Insa, pe de alta parte, publicarea salariului in procesul de recrutare este un pas spre o normalitate pe care o intalnim deja in Statele Unite si in Vestul Europei, o normalitate care creaza o competitie sanatoasa si benefica intre companiile din retail si din alte industrii in general.

Astăzi, am adunat aici chiar 8 motive bune pentru care ar trebui să incluzi nivelul salarial în anunțurile tale de recrutare:

  1. Elimini o mulțime de potențiali candidați

Iată o statistică care nu poate fi ignorată: portalul de recrutare online dedicat exclusiv industriei de Retail, Retaillium, a constatat că, anunțurile de recrutare care includ si salariul, obțin cu peste 30% mai mulți aplicanti decat cele care nu au specificat salariul si beneficiile.

“Este cat se poate de evident ca mult mai multi candidati aplica atunci cand stiu la ce pachet salarial se pot astepta, nu numai pentru ca stiu de la bun inceput cat vor primi, dar si pentru ca percep compania respectiva mult mai deschisa si transparenta fata de angajati, perceptie care cam lipseste in Romania”, a declarat Tudor Ganescu, Project Manager in cadrul Retaillium.

Asadar, deja, in ziua de azi, un numar consistent de candidati nici macar nu sunt atrasi sa aplice daca salariul lipseste in descrierea job-ului.

  1. Candidații pot afla oricum

Si acum serios – chiar dacă nu postezi si intervalul salarial în anunțurile de recrutare, candidații pot afla mai mult decât probabil aceste informații oricum. Nici măcar nu trebuie să săpe prea mult! Piata nu este atat de mare, si toata lumea vorbeste cu toata lumea.

  1. Millennials chiar vor sa stie acest lucru

În cartea extrem de reușită a lui Jennifer Deal, “What Millennials want from work“, ea a descoperit că “millennials cel mai probabil vor să discute pachetul lor salarial cu părinții lor (71%) sau cu prietenii lor (47%). În comparație, angajații mai în vârstă care sunt mult mai puțin dispusi să discute beneficiile de la locul de munca cu părinții (31%) sau cu prietenii (24%)”.

Având în vedere faptul că Millennials inca vor reprezenta 75% din forța de muncă până în 2030 și suntem în permanență în căutarea unor modalități noi și inovatoare de atragere a acestora, este clar ca ar trebui să specificam salariul în anunțurile de recrutare pentru a putea discuta cu familia sau prietenii tot ce implica locul de munca pentru care vor sa aplice.

  1. Poti pierde timp pentru toată lumea

Adevarul este ca principalul motiv pentru care angajații părăsesc un loc de munca este ca au gasit altul cu un pachet salarial mai mare. Specificare salariului in anuntul de recrutare va da candidatului sansa sa evaluaze toate datele inainte de a se prezenta la interviu, salvand astfel timp pretios atat pentru el cat si pentru recrutorii care isi pierd altfel vremea cu candidati pentru care salariul oferit de companie este neatractiv.

Un proces de angajare îndelungat poate fi o durere de cap. Iar daca nu reusesti să dezvălui cat mai devreme in procesul de recrutare nivelul de salarizare, poti afla mai tarziu ca exact candidații din topul listei tale sunt si cei care nu mai sunt interesați – și aminteste-ti frustrarea.

De asemenea, tu si compania ta va pierde timp prețios pentru evaluarea informațiilor, organizarea sau desfășurarea interviurilor de angajare și pentru îndeplinirea altor sarcini legate de angajare, doar pentru a afla că cei mai valorosi candidati nu sunt de acord cu termenii tai.

  1. In viitor, aceasta va fi normalitea

Asa cum am mai spus, in Statele Unite si Vestul Europei, specificarea salariului in anuntul de recrutare a devenit o normalitate care nu va intarzia sa apara si la noi. De altfel, companii mari din retail, cum ar fi McDonalds au inceput deja sa afiseze salariul in anunturile de recrutare.

McDonalds

  1. Va ușura conversațiile ciudate

Aducerea subiectului despre salariu în interviuri este asemănătoare cu jocul de poker. Nimeni nu vrea să-și dea cărțile pe fata primul. Candidații știu că ridicarea temei salariului prea curând i-ar putea face să arate prea mult inclinati spre bani. Acest lucru lasă candidații într-o poziție foarte vulnerabilă, deoarece nu știu cu adevărat dacă își pot permite sau nu chiar să accepte slujba care este oferită până în etapele finale ale procesului. Când specificati salariu într-un anunț de recrutare, nu este nevoie de acest joc de-a șoarecele si pisica – candidatul pur și simplu nu ar fi acolo dacă nu s-ar simti conformabil cu salariul oferit pentru acea poziție!

  1. Te face sa iesi in fata

Gandeste-te asa, dintre toate companiile din retail care publica anunturi de recrutare tu vei fi printre cei putini care dezvaluie si pachetul salarial. Apoi, un candidat se uita la anuntul tau dar si la un alt anunt pentru o pozitie identica, dar care nu specifica salariul. Pentru care dintre acestea este cel mai probabil să se aplice? Iti spun eu, pentru cea cu salariul specificat, iar daca nu aplica, foarte bine, pentru ca inseamna ca intervalul de salarizare nu corespunde așteptărilor lui, si este mai bine sa nu il ai printre candidatii tai favoriti, trecând prin mai multe runde de screening și interviuri doar pentru a afla în cele din urmă că nivelul de salarizare este prea mic pentru ei. Și asa cum am mai spus, nu este vorba numai despre pierderea timpului candidaților. Timpul tău de recrutor valoreaza la fel de mult, deci de ce ar trebui să-ți pierzi timpul cu candidații pe care compania ta pur și simplu nu isi poate permite să-i angajeze?

  1. Salariul – un subiect tabu

Am fost crescuti cu idea de a nu vorbi despre cât de mult câștigăm, pastrand discutia despre salariu ca un subiect tabu. Insa, se arată semne de schimbare. Numai în ultimul an, companii precum McDonalds, Profi, Lidl, Kaufland, Metro si chiar retaileri mai mici au inceput sa isi dezvaluie nivelurile de Salarizare ale angajatilor din cadrul companiei lor si au inceput sa publice si salariul in anunturile de recrutare.

 

Acum, desigur exista tot felul de argumente pro contra divulgarii salariului la inceputul procesului de recrutare. Un lucru este clar, actuala forta de munca nu mai considera salariul un subiec tabu, este mult mai deschisa, si, atentie, are mult mai multe oportunitati de angajare.  Si poate ca de aceea specificarea de la bun inceput a celui mai important dintre motive pentru care cineva si-ar schimba locul de munca si s-ar angaja la tine in companie, salariul, ar face diferenta in gasirea rapida a celui mai bun candidat in timpul procesului de recrutare.

Sper că acest post pe blog iti oferă o idee despre motivul pentru care ar trebui să incluzi salariul în anunțurile de recrutare și cum poate beneficia procesul tau de recrutare atunci cand faci asta. Oricum merita sa incerci si sa vezi diferenta !

Mult success !!!

 

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul-ul portalului de job-uri in Retail, Retaillium.

Leave a Reply