Tipuri de joburi în Retail

Poziții în magazine

Asistent de vânzări

Cu ce se ocupă: Asigură vânzarea produselor și/sau a serviciilor oferite în cadrul magazinului prin consilierea clienților și recomandă produse care corespund nevoilor clienților. De cele mai multe ori, aceştia se ocupă cu reaprovizionarea şi restocarea rafturilor şi, ca parte a fișei postului, trebuie să îndeplinească anumite obiective, cum ar fi implementarea promoțiilor, participarea la inventar.

Abilităţile necesare: Atitudine pozitivă si proactivă. Abilitați de comunicare, negociere si vanzare. Orientat către clienți, echipă si rezultate.

Cât poți câştiga: Salariu variază în funcţie de industrie, experienţă şi de norma de lucru. În orice caz, pentru o poziţie full-time, salariul iniţial poate fi în jur de 1200 lei net şi se poate mări până în jurul sumei de 1800 lei net, în momentul în care deveniţi membru senior al personalului. Oportunitațile de dezvoltare in carieră sunt numeroase, cu posibilitatea de a ajunge manager de magazin, și mai târziu parte din structura regionala.

Perfect pentru: Persoanele sociabile și cu un simț dezvoltat pentru detalii.

Sfatul nostru: Nu te lăsa tentat de primul loc de muncă găsit. Folosește-ţi punctele forte şi încercă să găsești un magazin de care ești pasionat, înainte de a aplica pentru orice post. Nu numai că îți va face plăcere să lucrezi acolo pe termen lung, dar entuziasmul din timpul interviului pentru postul respectiv, va fi de bun augur.

Casier

Cu ce se ocupă: Scanează produsele achiziționate de clienți, operează casele de marcat, cunoaște regulile de încasare, cunoaște gama de produse la fel de bine ca personalul din vânzare, oferă informații clienților.

Abilităţile necesare: Atitudine pozitivă si proactivă. Abilitați de comunicare, negociere si vanzare. Atenție si orientare către clienți.

Cât poți câştiga: Salariu variază în funcţie de industrie, experienţă şi de norma de lucru. În orice caz, pentru o poziţie full-time, salariul iniţial poate fi în jur de 1200 lei net şi se poate mări până în jurul sumei de 2000 lei net, în momentul în care deveniţi membru senior al personalului. Oportunitațile de dezvoltare in carieră sunt numeroase, cu posibilitatea de a ajunge manager de magazin, și mai târziu parte din structura regionala.

Perfect pentru: Persoanele sociabile, responsabile și care pot gestiona ușor tranzacțiile cu bani.
Sfatul nostru: Nu te lăsa tentat de primul loc de muncă găsit. Folosește-ţi punctele forte şi încercă să găsești un magazin de care ești pasionat, înainte de a aplica pentru orice post. Nu numai că îți va face plăcere să lucrezi acolo pe termen lung, dar entuziasmul din timpul interviului pentru postul respectiv, va fi de bun augur.

Manager de magazin

Cu ce se ocupă: Supraveghează și coordonează întreaga activitate comercială, menține standardele impuse de organizație pentru satisfacerea nevoilor clienților, formează și motivează echipele de vănzare, comunică si colaborează cu toate departamentele adiacente din structura de vânzare. Managerul este responsabil de crearea unui mediu de lucru plăcut, care favorizează performanța echipei si care oferă clienților o experiență unică a cumparăturilor.

Abilităţi necesare: Abilităţi interpersonale excelente, abilităţi de organizare și planificare, capacitatea de a delega sarcini, gândire analitică si capacitatea de a lua decizii. De asemenea, veţi avea nevoie de un nivel adecvat de experienţă anterioară în domeniul vânzărilor.

Cât poţi câştiga: Pentru un post managerial într-un magazin mic, salariul de început este în jurul sumei de 3000 de lei şi poate creşte până la 3500, odată ce ai construit un palmares de succes. În funcție de industria de retail și de notorietatea brand-ului, salariul poate fi şi în jurul sumei de 6000 lei.

Perfect pentru: Persoanele care sunt adevărați leaderi și au putere de convingere .

Sfatul nostru: Începe prin a-ți dezvolta abilitățile de conducere și viziunea strategică, în magazin cu poziții de asistent de vânzari, casier sau asistent manager. Menţionează în aplicaţia pentru poziţia de manager pe care o dorești responsabilitatea oricărei funcții de conducere şi îndeplinirea obiectivelor specifice postului avut. Ba chiar mai mult, fii creativ și împarte cu recrutorul succesele avute cu echipele de vânzări alături de care ai lucrat.

Merchandiser

Cu ce se ocupă: Expune colecțiile din magazine la standardele impuse, reîmprospătează periodic imaginea colecțiilor, aprovizionează rafturile conform principiilor de merchandising ,analizează rapoartele de vanzare si ranking-urile in vederea dezvoltarii unei strategii de vanzare, verifică promoțiile existente și propune soluții pentru creșterea vânzărilor. Verifică etichetarea și starea de conformitate a produselor expuse în magazin.

Abilităţile necesare: O abordare creativă, dar obiectivă şi o atenţie deosebită la detalii.

Cât poţi câştiga: Salariile de început sunt în jurul sumei de 2600 lei şi, odată pe deplin calificat şi cu o anumită experienţă în domeniu, acestea pot creşte până la 3500 lei.

Perfect pentru: Personele cu un dezvoltat simţ estetic, cu initiativa si atentie distributivă.

Sfatul nostru: Dacă nu reuşești să aplici direct pentru un post de merchandiser, nu te descuraja. Alte poziţii din domeniul vânzărilor, cum este chiar si cea de asistent de vânzări, pot reprezenta o modalitate foarte bună pentru a dezvolta un simţ estetic și te poate ajuta la dobândirea experienţei esenţiale necesare unui post de merchandiser.

Poziţii în Sediul Central

Cu ce se ocupă: În afară de poziţiile menţionate mai sus, toate carierele – de la resurse umane până la posturile de administrare şi marketing – se găsesc în sediul central, în cadrul majorităţii companiilor.

Abilităţile necesare:  Să promovezi și să reprezinți imaginea brand-ului, indiferent de postul ocupat. De asemenea, sunt necesare abilităţi excelente în specialitatea ta, precum şi abilitatea de a lucra în echipă. Cerinţele specifice variază în funcţie de post.

Cât poţi câştiga:  Pachetul salarial iniţial variază între de 2000 şi 4000 de lei, în funcţie de post, dar poate creşte rapid, în cazul în care lucrezi pentru un brand recunoscut, iar poziţia ocupată este importantă.

Perfect pentru:  Persoanele care își doresc să se dezvolte pe termen lung și să își construiască o carieră.

Sfatul nostru: Dacă ești în căutarea unui post care nu este considerat în mod tradiţional un post în vânzări, nu excludeţi complet această industrie. A lucra pentru o companie de retail în departamentul financiar, de exemplu, poate fi mai uşor de obţinut decât alte posturi cu aceasta specializare, ceea ce vă poate facilita obţinerea calificărilor necesare pentru a evolua profesional.

Alte funcții de luat în considerare în domeniul vânzărilor: Buyer, Product Manager, Manager Regional, Leader de Echipă, Superviser, Specialist Marketing, Sales Team Manager.

Buyer

Cu ce se ocupă: Selectează o gamă variată de produse destinate vânzării, luând în considerare obiceiurile de cumpărare ale clienţilor, preţul, calitatea, trendurile pieţei şi dezvoltă strategia de achiziții a organizațtiei. Un buyer are o poziție cheie în organizație pentru că el gestionează contractele cu furnizorii și negoziază din punct de vedere comercial, îmbunătățind bugetul companiei prin reducerea costurilor. Gestionează baza de furnizori și achiziționează produse utilizând cele mai bune practici de cumpărare.
Abilităţile necesare: Un simţ comercial excelent, abilitatea de a anticipa ce anume se va vinde şi de a estima preferinţele clienţilor. Trebuie să aiba de asemenea abilitați de comunicare și negociere.
Cât poţi câştiga: Un achizitor junior sau asistent achizitor poate câştiga iniţial în jur de 2500 lei. În orice caz, la demonstrarea unui palmares de succes, salariul poate ajunge până la 8000+ lei, în special când vorbim de branduri premium.
Perfect pentru: Persoanele inovatoare care lansează noi trenduri, serioase, pozitive, plăcute și cu abilități puternice de negociere.
Sfatul nostru: Observă, ascultă, caută, negociază, creează, comunică și construiește. Fii la curent cu progresele din domeniul tău de activitate, fie că vorbim de cele mai noi tendinţe în modă, fie de ultimele descoperiri tehnologice.

Product Manager

Cu ce se ocupa: Este responsabil cu promovarea unui produs, lansează produsul corect și la timp pe piață. Product managerul decide de obicei ce funcționalități are produsul, cât costă, cum se vinde, cum ar putea ajunge la clienți, cum s-ar scala ș.a.m.d. Product managerul identifică problemele companiei și a produsului și oferă soluții bine documentate.

Abilități necesare: Trebuie să fie strategic și vizionar. Un product manager de succes este o persoană plină de resurse, are aptitudini tehnice, se raportează mereu la date, are cunoștințe financiare și este un bun negociator.

Cât poţi câştiga: Salariul unui product manager pornește de la 3500lei și poate ajunge până la 8000+ lei, în special când vorbim de branduri premium.

Perfect pentru: Persoanele inovatoare care comunică cu încredere o idee, care sunt buni vânzători, negociatori și își doresc în permanență provocări noi.

Sfatul nostru: Observă, negociază, promovează, riscă, comunică și vinde. Fii la curent cu progresele din domeniul tău de activitate.

Manager Zonal / Area Sales Manager

Cu ce se ocupa: Managerul zonal, este de obicei promovat din magazin sau din reprezentanții de vânzări, pe baza performanțelor sale. Managerul zonal are responsabilități de coordonare a vânzărilor, este responsabil de managementul echipei de vânzări, planifică strategic acțiunile de marketing, se asigură de realizarea targetelor, realizează diverse rapoarte pe indicatorii de performanță ai postului.

Abilități necesare: Trebuie să fie orientat către rezultate și aibă atitudine pozitivă. Un manager zonal de succes este o persoană tenace, dinamică, cu aptitudini manageriale și de comunicare, are cunoștințe de vânzare și negociere comercială.

Cât poţi câştiga: Salariul unui manager zonal pornește de la 5000lei și poate ajunge până la 8000+ lei, în special când vorbim de branduri premium.
Perfect pentru: Persoanele care au spirit de echipă, care sunt buni manageri și vânzători de top, analitici și își doresc în permanență provocări noi.
Sfatul nostru: Observă, analizează, implementează, negociază, comunică și vinde. Fii la curent cu progresele din domeniul tău de activitate.

Sfaturi importante

Îți prezentâm aici câteva dintre sfaturile noastre cele mai importante pentru a găsi un loc de muncă în industria de retail:

Fii practic – Nu este nicio problemă dacă începi de la baza piramidei organizaționale. Cu atitudinea şi experienţa corespunzătoare, poți promova rapid.

Fii îngrijit – Aspectul îngrijit este de o deosebită importanţă pentru a ieşi în evidenţă pentru aceste tipuri de posturi.

Fii entuziasmat – Alegeţi un magazin sau un produs care chiar îți place – va fi mult mai uşor să vinzi produsele eficient și în mod natural.

Fii proactiv – Fii la curent cu inovaţiile din industrie.

Fii determinat – La intrebarea Ce dorești să faci pe plan profesional? Răspunsul “Vreau să lucrez în vânzări” nu vă oferă o direcţie clară pentru succes.

Fii spontan – Folosește exemple specifice despre cum ai atins obiectivele anterioare pentru a împărtăși din CV-ul tău experiențe reale.

Fii încrezător – Abilităţile interpersonale excelente şi o personalitate pozitivă şi entuziastă sunt cheia pentru a găsi postul potrivit.