Cum sa supravietuiesti, ca angajat in Retail, in timpul sarbatorilor de iarna

angajat stresat de Craciun

Ce putem spune despre magazine în timpul sărbătorilor de iarnă…, supraîncălzite și aglomerate, cu articole care dispar ca painea caldă, și clienți care au tot timpul ceva de întrebat. Iar, acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se ocupă angajații din Retail în aceste zile, și mai ales în urmatoarele două săptămâni, până la Crăciun.

Având toate acestea în vedere, am adunat sfaturi și idei de la cei care au supraviețuit în Retail în săptămânile dinaintea Crăciunului.

Asadar, dacă lucrezi în Retail în aceste zile, iată ce poți face pentru a păstra, cu toata agitația din jurul tău, spiritul Craciunului intact și pentru tine.

Fii tu primul

Cea mai bună modalitate de a evita stresul și de a te bucura de activitățile de vânzare în magazine în timpul sărbătorilor este să iți faci toate cumpărăturile de Crăciun din timp. Produsele de la tine din magazine sau de la colegii din alte magazine, toate sunt la îndemâna ta și le poți achiziționa primul fără să alergi inutil în alte locuri după cadouri. Profitând, totodată și de reducerea pe care o ai ca angajat. Și atunci, când nu trebuie să iți mai faci griji cu privire la toate acestea, să ajuți clienții să își facă cumpărăturile lor pentru cadouri devine chiar o experiență plăcută.

Fii confortabil 

Nu încerca să porți încălțămintea pe care tocmai ți-ai cumpărat-o acum de Black Friday. La căte ore ai de stat în picioare nu cred căeste momentul să încerci în acest fel să vezi cât de comodă este încălțămintea. Purtarea de pantofi confortabili la serviciu în timpul nebuniei de sărbători este cea mai bună cale de a avea o zi bună. Picioarele, gâtul și spatele îți vor mulțumi.

Fă pauze scurte

Ia-ți pauze scurte atunci când nu poți să le obții altfel. NU merge în zona de Food Court a mall-ului sau în cea comercială, decât dacă nu este absolut necesar. Zgomotul și agitația de acolo nu te vor face să te simți revigorat. Mai bine găsește un loc liniștit, cum ar fi în depozit, și trage-ți acolo sufletul și relaxează-te pentru câteva minute.

Un lucrător comercial la Pepco îmi spunea că și aceste lucruri funcționează foarte bine în orice moment:

•  Stai hidratat! Insuficientă apă îți poate aduce o durere de cap care să te pună la pământ.

•  Păstrează bomboane în buzunar. Sunt bune pentru a liniști copii agitați. Nu uita să ceri mai întâi permisiunea părinților.

•  Ține la tine o gustare ușoară ca un măr sau un Power Bar.

• Ține la tine tot timpul două pixuri, nu știi niciodată când îți trebuie și cât poți avea de mers pentru a lua unul.

cumparator fericit Retaillium

Sfaturi pentru cei care lucrează direct cu clienții

  • Amintește-ți că nu știi niciodată ce fel de zi a avut clientul tău și dacă are o atitudine proastă, cu siguranță aceasta nu este din cauza ta. Așa că, nu o lua niciodată personal. Fă tot posibilul pentru a îi face tu ziua mai bună. Te vei simți și tu bine, iar el va cumpăra mai mult.
  • Pentru a trece prin nebunia de sărbători lucrând în Retail, încearcă să îți amintești că, tu ai de-a face cu SUTE de oameni într-o singură zi, pe când fiecare dintre acei oameni au de-a face cu tine O SINGURĂ DATĂ. Așadar, este importantă impresia pe care o obține acea persoană. Zămbește, fii drăguț, și gândește-te că acei clienți pe care îi ajuți pot avea un Crăciun mai fericit și pentru că i-ai ajutat tu să găsescă darul perfect.

Gândește-te pe termen lung

Este într-adevăr mult mai greu zilele acestea, dar dacă reușești să treci cu bun simț și amabiliate, dacă vei ieși în evidență doar prin simplu fapt că ești politicos, cu siguranță nu vei avea decât de profitat pe termen lung, când probabil vei fi primul propus pentru o avansare sau omajorare salarială.

Dacă te bucuri în timpul activității tale de colaborare cuclienții și de satisfacere a nevoilor lor de cumpărături, vei fi surprins derezultate. Nu știi niciodată când dai peste acel client căruia i-au plăcut atât de mult serviciile tale, încât îi va spune și șefului tău ce treabă bună ai făcut.

Sfaturi pentru Manageri

• Ai grijă să ai cu 25% mai mult personal decât ai de fapt nevoie, lipsa personalului în aceste zile îți poate cauza pierderi substanțiale și nenecesare.

• Crează programul angajaților în avans, astfel încât să ai o privire asupra omenilor, orelor, și salariilor, iar fiecare angajat să știe din timp când și unde ar trebui să fie.

• Crează grile pentru acoperirea eficientă a întregului magazin cu personal.

• Planifică pauzele și prânzurile eșalonat. În zilele cele mai aglomerate, oferă tu masa de prânz pentru echipa ta. Este cu adevărat motivant. Și pe o notă asemănătoare, bomboanele pot merge foarte departe…, în sufletele angajaților.

• Mulțumește angajaților la sfârșitul turelor/zilei. Poate face diferența ca de la cer la pamânt, mai ales în timpul sarbătorilor de Craciun.

Și cel mai important lucru: Fii Pregătit! Asigură-te că magazinul și depozitul tău este plin. Cu cât mai puțin trebuie să fugi în spate pentru un produs cu atât mai bine. Asigură-te că toate produsele sunt la locul lor și că prețul indicat este cel corect. Ai grijă ca echipa din magazin să fie experimentată, astfel încât clienții să aibă parte de cea mai eficientă asistență.

Sfaturi pe scurt:

1 – Nu lua personal ceea ce îți spune clientul! Dacă este nervos, lasă-l să se descarce și să spună ce are de spus, ca apoi încearcă în mod plăcut să-I ajuți.  

2 – Fi politicos, dar ferm atunci când răspunzi la o întrebare a clientului! Oferă clientului cât mai mult ajutor.

3 – Cunoaște-ți produsele! Clienții apreciază pe cineva care își cunoaște produsele și politicile companiei. Dacă nu știi toate răspunsurile, fii sigur ca poți găsi ușor pe cineva care o poate face.

4  –  Nu este nimic neregulă cu a spune: “Nu știu, dar voi găsi pe cineva care știe”. Și nu este nimic neînregulă cu a spune: “Îmi pare rău”, chiar dacă nu este vina ta. Dacă poți empatiza cu clientul, vei înțelege și cum să te ocupi de client.

5  –   Fii vesel și plăcut! Un zâmbet poate face minuni. Multi oameni sunt foarte încântați de sărbătorile care urmează, însă trebuie să fii conștient și de faptul că sărbătorile sunt o perioadă deprimantă pentru unii clienți.  Zâmbetul te ajută să interacționezi la fel de bine cu oricare dintre aceste categorii, te face mai bun și mai tolerant față de ceilalți.

Apoi, mai târziu, dacă vei părăsi vreodată Retail-ul, vei lua cu tine o experiență extraordinară și pe care nu ai fi putut să o obții altfel: despre cum să lucrezi cu oamenii.

Așadar, fii răbdător și tratează următorii clienți respect.

Retail-ul te va face o persoană mai bună, exact ca spiritul Craciunului!

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe blogul site-ului Retaillium, www.retaillium.ro.

Leave a Reply